Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγκρίθηκε η συμφωνία ντροπής

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε για την υπογραφή της

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες το «έγκλημα» στις αυξήσεις μισθών των εργαζομένων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που ενέκριναν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τη συμφωνία της διαπραγματευτικής ομάδας με τους εργοδότες για τη νέα διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. οι σύμβουλοι της ΔΑΣ άσκησαν έντονη κριτική για το περιεχόμενο της σύμβασης και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα για ουσιαστικές διεκδικήσεις μέσα από πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ.

Σε ένα «στημένο παιχνίδι», πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και εργοδότες, με τη συνεισφορά της κυβέρνησης, συμφώνησαν σε μια νέα διετή ΕΓΣΣΕ ενταγμένη στα πλαίσια της ΟΝΕ. Η νέα Εθνική Σύμβαση δίνει αυξήσεις «ψίχουλα» στους εργαζόμενους, υπονομεύοντας παράλληλα τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Στην ουσία συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους εργοδότες, που θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, αποφασίστηκε να δοθεί ονομαστική αύξηση 3,5% το 2000 σε δυο δόσεις. Το πρώτο εξάμηνο θα δοθεί 2% και 1,5% το δεύτερο. Ουσιαστικά, η αύξηση είναι μόλις 2,8%! Το 2001 θα δοθεί αύξηση 1,8% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, συνολικά 2,6%και εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό! Στη συνάντηση συμφωνήθηκε σε περίπτωση που ο μέσος πληθωρισμός υπερβεί τις προβλέψεις και δε δίνει αύξηση τουλάχιστον... 1%, τότε η υπέρβαση του πληθωρισμού θα δοθεί στους εργαζόμενους στο τέλος του 2001.

Με τις νέες αυξήσεις το κατώτερο μεροκάματο καθορίζεται στις 6.740 δραχμές μεικτά και ο μισθός στις 150.600 δραχμές. Η σύμβαση θα υπογραφεί την Τρίτη στη ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ