ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Πάνω από 15 στους 100 Αμερικανούς είναι ανασφάλιστοι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το 15% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δεν είχε δημόσια, ή ιδιωτική, ασφάλιση το 2007! Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, 45,7 εκατομμύρια Αμερικανοί στερούνται του δικαιώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης....

Σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι «ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί θα χάνουν την ασφάλεια υγείας που έχουν, καθώς εξασθενεί η οικονομία της χώρας, η υγειονομική περίθαλψη γίνεται ακριβότερη και λιγότεροι εργοδότες προσφέρουν κάλυψη στους υπαλλήλους τους».

Ομως, ο εφιάλτης κρυβόταν στις σελίδες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα. Η έκθεση προβλέπει ότι «ο αριθμός των Αμερικανών που θα μείνουν χωρίς ιατρική ασφάλιση ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια, στα 54 εκατομμύρια σε μια δεκαετία, αν δε δρομολογηθούν, το ταχύτερο, στρατηγικές, που αφ' ενός θα χαλιναγωγήσουν τις δαπάνες και αφ' ετέρου θα επεκτείνουν την ασφαλιστική κάλυψη».

Την εικόνα συμπληρώνει το πόρισμα της Υπηρεσίας Ερευνας και Ποιότητας στον Τομέα Υγείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μήνα πριν και αναφέρει ότι ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, που δε διέθεταν ασφάλιση, σημείωσε αύξηση κατά 1/3 την περίοδο 1997- 2006.

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια εισαγωγές και νοσηλείες ανασφάλιστων Αμερικανών καταγράφηκαν το 2006, από 1,7 εκατομμύρια το 1997. Τα νοσήλια για την παροχή περίθαλψης σε ανασφάλιστους ασθενείς σημείωσαν αλματώδη αύξηση, κατά 76%, μέσα σε δέκα χρόνια και έφτασαν στα 19.400 δολάρια ανά νοσηλεία, από 11.000 δολάρια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ποσοστό των ανασφάλιστων γυναικών που καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να γεννήσουν. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 190.700 σε 251.800, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 32%.

Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών οφείλεται στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο στηριζόταν στην ιδιωτική ασφάλιση και ειδικότερα στα «εταιρικά ταμεία», η τύχη των οποίων συναρτάται με την πορεία της κάθε επιχείρησης. Υπολογίζεται ότι 160 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι είναι «ασφαλισμένοι» κατ' αυτόν τον τρόπο.

Στη διατίμηση!

Θα το δούμε και αυτό!

«Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία "Ryanair", η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ενδέχεται να αρχίσει να χρεώνει τους επιβάτες της για τη χρήση τουαλέτας κατά τη διάρκεια της πτήσης, δήλωσε ο διευθυντής της, Μάικλ Ο' Λίρι».

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και αποδεικνύει την εφευρετικότητα των καπιταλιστών, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κέρδη τους με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με τη διατίμηση των ...ανθρώπινων φυσικών αναγκών.

Η «Ryanair» θεωρείται υποδειγματική εταιρεία, στο βαθμό που με τις καινοτόμες πρακτικές της είναι η απάντηση στις μεγάλες κρατικές αεροπορικές εταιρείες. Είναι, δηλαδή, στολίδι του στέμματος της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι οι χαμηλές τιμές των ναύλων που προσφέρει στους πελάτες της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν στο πώς καταφέρνει να διατηρεί αυτές τις τιμές. Ερωτήματα, που άπτονται και των συνθηκών ασφαλείας των πτήσεων.

«Αυτό που έχουμε εξετάσει κατά το παρελθόν και εξετάζουμε και πάλι τώρα είναι η πιθανότητα να τοποθετήσουμε κερματοδέκτες στις πόρτες, ώστε οι άνθρωποι που θα πρέπει σήμερα να δαπανούν μια λίρα (για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα) στο μέλλον να το κάνουν με μία πένα», δήλωσε ο κ. Ο' Λίρι στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Ετσι, οι πελάτες της «Ryanair» θα πρέπει να «προγραμματίζουν» τις φυσικές τους ανάγκες πριν το ταξίδι, αν θέλουν να αποφύγουν το χαράτσωμα της εταιρείας....

Τέλος, φαίνεται ότι δε βρισκόμαστε μακριά από τη στιγμή που θα πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε στη διάρκεια της πτήσης!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, «Royal Sun Alliance», γνωστή ως RSA, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Η ανακοίνωση έγινε παρά την κερδοφόρα χρονιά για την εταιρεία, η οποία είχε αυξημένα έσοδα κατά 13% το 2008 σε σχέση με το 2007, την ώρα που και η μετοχή της έχει ενισχυθεί σημαντικά. Δικαιολογώντας τις επικείμενες απολύσεις, εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε ότι πρέπει να τηρηθεί μία «αυστηρή οικονομική διαχείριση».

ΗΠΑ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες το Γενάρη, σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2008, «βυθίστηκαν» σε ποσοστό 10,2%, φθάνοντας τελικά τις 309 χιλιάδες, εφόσον γίνει και ετήσια αναγωγή. Πρόκειται για το μικρότερο μέγεθος της αγοράς αυτής, μετά την καθιέρωση αυτής της στατιστικής αποτίμησης το έτος 1963. Επίσης, ο μήνας Γενάρης έγινε ο έκτος διαδοχικός μήνας μείωσης πωλήσεων νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Εως 12.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει η JP Morgan λόγω της υπαγωγής των τραπεζικών εργασιών της Washington Mutual σε αυτές της JP.M, ώστε να εξοικονομηθούν λόγω κρίσης περίπου δύο δισ. δολάρια.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, από τα 2 δισ. δολ, το 1,35 δισ. δολ. είναι μισθοί. Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν με την οριστικοποίηση της συγχώνευσης, διευκρινίστηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ