ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
1970: CIA και χούντα υπονομεύουν την Κύπρο

16 Γενάρη 1970.Ο πρόεδρος της Κύπρου στην Αθήνα, εν μέσω δημοσιογράφων. Γνώριζε ήδη τα σχέδια για την ανατροπή του.
16 Γενάρη 1970.Ο πρόεδρος της Κύπρου στην Αθήνα, εν μέσω δημοσιογράφων. Γνώριζε ήδη τα σχέδια για την ανατροπή του.
23 Μάη 1970:Πάνω από 70 ένοπλοι μασκοφόροι καταλαμβάνουν τα ξημερώματα τον Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού και αρπάζουν όλο τον οπλισμό και τα πυρομαχικά. Οι εισβολείς αφήνουν στο Αστυνομικό Τμήμα προκηρύξεις του παράνομου «Εθνικού Μετώπου» και καλούν τους αστυνομικούς να μην υπακούν στην κυβέρνηση αλλά στην οργάνωση αυτή.

Η επιχείρηση αυτή ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση ανατροπής του Προέδρου της Κύπρου Μακάριου, για την ολοκλήρωση του σχεδίου της ΝΑΤΟποίησης του Νησιού. Το σχέδιο αυτό καταστρώθηκε από τους Αμερικανούς σε συνεργασία με τους Βρετανούς και με εκτελεστικό όργανο τη χούντα της Αθήνας. Λίγες μέρες πριν την επιχείρηση στη Λεμεσό, στις 8 Μάρτη 1970, απέτυχε δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Μακάριου. Αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα, γίνεται γνωστή η ύπαρξη σχεδίου πραξικοπήματος στην Κύπρο με την επωνυμία «Ερμής».

Η οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το Μάρτη του 1969. Πραγματικός καθοδηγητής της ήταν η ΚΥΠ του ελληνικού δικτατορικού καθεστώτος και το 2ο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου της Εθνοφρουράς, δηλαδή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Η επιχείρηση στη Λεμεσό στις 23 Μάη 1970 ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς προβοκατόρικων, τρομοκρατικών ενεργειών της οργάνωσης. Ο Μακάριος, επικεφαλής κλιμακίου αξιωματικών της αστυνομίας, μεταβαίνει στη Λεμεσό και καθοδηγεί προσωπικά τις προσπάθειες σύλληψης των μελών του «Εθνικού Μετώπου». Συλλαμβάνονται εκατοντάδες άτομα και στις 27 Μάη ο Πρόεδρος της Κύπρου ανακοινώνει τη διάλυση της οργάνωσης.

Οι συλλήψεις όμως φέρνουν στο φως το μέγεθος της διείσδυσης του «Εθνικού Μετώπου» και όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι το 70% των αστυνομικών της Λεμεσού ανήκει στο «Ε.Μ.», ενώ με την οργάνωση αυτή συνεργαζόταν στενά ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου, ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας, πολλές γνωστές πολιτικές προσωπικότητες.

Ωστόσο, ο Μακάριος αν και γνώριζε τα σχέδια της χούντας και των Αμερικανών, ακολούθησε πολιτική συγκάλυψης των συνωμοτών και τους απένειμε χάρη. Το αποτέλεσμα ήταν, σύσσωμη η ηγεσία του «Εθνικού Μετώπου» να ενταχθεί στην ΕΟΚΑ Β'...

ΠΡΟΣΩΠΑ 23 ΜΑΗ

1707 Γεννιέται ο μεγάλος Σουηδός φυσιοδίφης Κάρολος Λινναίος. Ταξινόμησε όλα τα γνωστά ζώα και φυτά της εποχής του με ένα σύστημα δικής του επινόησης και περιέγραψε για πρώτη φορά πολλά από αυτά. Είναι αυτός που εισήγαγε την επιστημονική ονοματολογία των φυτών και των ζώων. Πέθανε το 1778. Η συμβολή του Λινναίου στην επιστήμη ήταν τεράστια. Με τη συγκέντρωση των γνώσεων που μέχρι τότε διατυπώνονταν σκόρπια σε διάφορα συγγράμματα και τη δημιουργία ενός συστήματος για την καλύτερη καταγραφή και ταξινόμησή τους, δημιούργησε τις βάσεις για μια εκρηκτική ανάπτυξη των φυσικών επιστημών τα επόμενα χρόνια.

Καιρός

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται που τοπικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως της απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι τοπικά έντονα. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα νότια πελάγη νοτιοδυτικοί μέτριοι, αλλά βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13-28, στην υπόλοιπη χώρα από 15-31, στις νησιωτικές παραθαλάσσιες περιοχές από 12-27 και στη Θεσσαλονίκη από 16-28 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-31, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΑΘΟΛΙΚΑ συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία, χτες, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ στο εργοστάσιο της επιχείρησης στην Αθήνα και το Μεγάλο Πεύκο (σελίδα 16)

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση, που έχει φέρει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προ τρομερών αδιεξόδων, οδηγεί σε σοβαρές ενδοκοινοτικές εθνικές «τριβές» (σελίδα 18)

Η ΑΠΟΧΗ ήταν ο τελικός νικητής των επτά δημοψηφισμάτων, που διεξάγονταν την Κυριακή στην Ιταλία, κι έτσι το όποιο αποτέλεσμα θεωρείται άκυρο (σελίδα 19)

ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, περί «μη απαγκίστρωσης της Γερμανίας από το ναζιστικό παρελθόν της» (σελίδα 20)

ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ θυμίζουν, για άλλη μια φορά, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά από ένα Σαββατοκύριακο συγκρούσεων με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες (σελίδα 20)

ΜΕ ΤΟΝ κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής τους ζουν καθημερινά οι μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας, αν δεν αρθεί άμεσα η απαγορευτική διάταξη που εξέδωσε από το Γενάρη η Νομαρχία Θεσσαλονίκης (σελίδα 29)

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ στάδιο ξεπουλήματος οδηγείται ο ΟΤΕ, καταγγέλλει η παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ, ενώ το μεγαλύτερο σωματείο του χώρου, η ΠΕΤ-ΟΤΕ, κάνει λόγο για «ερωτηματικά και αγωνία» που δημιουργούν οι δηλώσεις του υπουργού, για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και απολύσεις (σελίδα 37)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας βρίσκονται καθημερινά οι κάτοικοι των Σποράδων, αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά (σελίδα 38)

ΜΟΝΟ 11 από τους 13 παρόντες και από τους 19 συνολικά δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου υπερψήφισαν ως νέο δήμαρχο της πόλης τον Κυριάκο Μήτρου, που πρόσκειται στη ΝΔ (σελίδα 40)

ΜΕΙΖΟΝ θέμα για την ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, δημιουργεί η εμπλοκή αστυνομικού της Αμεσης Δράσης στην απόπειρα δολοφονίας του συναδέλφου του Τρύφωνα Τσεμπελίδη (σελίδα 40)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 23 ΤΟΥ ΜΑΗ

1924 Συνήλθε το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων). Το Συνέδριο καταδικάζει ομόφωνα τις θέσεις της τροτσκιστικής αντιπολίτευσης.

1966 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει τη Βρετανία ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον, καθώς η απεργία των ναυτεργατών απειλεί τη βρετανική οικονομία με κατάρρευση.

1974 Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια. Δεκάδες οπαδοί του μητροπολίτη Φλώρινας Καντιώτη εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε δικαζόμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου «Jesus Christ Superstar» σε κεντρικό κινηματογράφο, εισέβαλε στην αίθουσα, κατέστρεψε την κόπια και επιχείρησε να σπάσει και τη μηχανή προβολής...

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1984 Ο Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Η 59η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Το Βελιγράδι έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα. Τα ΝΑΤΟικά μαχητικά κατέστρεψαν τμήμα του εργοστασίου ενέργειας και τμήμα του εργοστασίου διύλισης του νερού στην πόλη. Η Βρετανία υποστηρίζει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και ανακοινώνει την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με 18.000 άνδρες. Στο μεταξύ, εκμεταλλευόμενη την εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας κατάσταση, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας όχι μόνο διαθέτει τα αεροδρόμια της χώρας για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, αλλά συζητά να ζητήσει ως αντάλλαγμα την ανεξαρτητοποίηση της Βοϊβοντίνας. Μιας περιοχής της Σερβίας όπου ζει ουγγρική μειονότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ