ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
Τους θυμάστε;

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιλέχθηκε, λοιπόν, και η ξένη (βρετανική) εταιρία που θα αναλάβει τη... μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, για να ακολουθήσει η κυβερνητική χατζάρα. Ποιο θα είναι το πρώτο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ξένη εταιρία; Τα όρια συνταξιοδότησης (!), σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες. Επίσης, το ποσοστό της σύνταξης επί του μισθού, τους όρους συνταξιοδότησης κλπ. κλπ.

Τώρα, εσείς θα πείτε ότι θυμάστε τον πρώην υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, να σκίζει, προεκλογικά, τα ιμάτιά του και να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης». Οπως σίγουρα θυμάστε ολόκληρο τον κυβερνητικό θίασο να... δεσμεύεται ότι «δε θα θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα»...

Πολύ φοβούμαστε ότι όσοι τους πίστεψαν και τους ψήφισαν, πολύ σύντομα θα αισθανθούν «κοψοχέρηδες», αλλά θα πράξουν καλύτερα, αν, αντί να κόβουν... χέρια, συσπειρωθούν έγκαιρα και μαχητικά με όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα να μην περάσουν τα ισοπεδωτικά σχέδια της κυβέρνησης.

Λάθος μέρος...

Προσωπικούς και επιτόπιους ελέγχους στα υπουργεία, λέει, ξεκινά ο πρωθυπουργός και σήμερα μεταβαίνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να δει πώς εφαρμόζεται η κυβερνητική πολιτική. Ομως λάθος μέρος διάλεξε να ελέγξει ο κ.Σημίτης. Ας πάει καλύτερα μεθαύριο σε κανένα βενζινάδικο... Εκεί, δηλαδή, που οι τιμές των καυσίμων πρόκειται να εκτιναχτούν, τουλάχιστον κατά 13 ακόμη δραχμές το λίτρο. Αν μη τι άλλο, θα μείνει εξαιρετικά ικανοποιημένος για τις «φλόγες» που πυροδοτεί η πολιτική της «παγκοσμιοποίησης», την οποία υπηρετεί η κυβέρνησή του. Ασε που θα έχει και μια πολύ καλή ευκαιρία για να πλουτίσει το λεξιλόγιό του, με τα τόσα και τόσα... κοσμητικά επίθετα που θ' ακούσει.

Επιθυμίες ή...

Το είπε ο Μ. Εβερτ (στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή») και φυσικά όχι τυχαία: «Πρέπει να αναμένεται ότι η διείσδυση του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ θα συνεχιστεί. Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει ειδικότερα διείσδυση στο χώρο του ΔΗΚΚΙ που δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή. Οι τριγμοί έχουν ήδη αρχίσει στον ΣΥΝ και θα ενταθούν στο ΔΗΚΚΙ. Τα δύο αυτά κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας για να καλύψουν το χώρο της μη κομμουνιστικής αριστεράς». Διακαείς πόθοι και επιθυμίες του πρώην προέδρου της ΝΔ ή μήπως κάτι ξέρει...

Η... λύση

Ολες οι πλευρές γνωρίζουν πλέον ποια είναι η λύση, αλλά απομένει ο τρόπος που θα φθάσουμε σ' αυτή. Αυτά είπε τις προάλλες - όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι ανταποκριτές - ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σχετικά με το Κυπριακό, στην ηγεσία των ομογενειακών ενώσεων, που τον επισκέφθηκε στο Λευκό Οίκο. Και δεν ήταν μόνο αισιόδοξος ο Μπ. Κλίντον - άλλωστε, πάντα ήταν αισιόδοξος... - αλλά τούτη τη φορά μίλησε και για το περιεχόμενο της λύσης, έστω και γενικόλογα. Μίλησε, λοιπόν, για διζωνική λύση, με δύο αυτοδύναμες πλευρές και με ελεύθερη διακίνηση μεταξύ τους. Λύση που μοιάζει περισσότερο με την επισημοποίηση των τετελεσμένων, παρά με την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Για τους εφοπλιστές η ελληνική αγορά είναι η καλύτερη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγουν. Ο πλούτος είναι εδώ». Αποκαλυπτικές ομολογίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή, στο «Εθνος». Αυτό, που δεν είπε -προφανώς, λόγω... μετριοφροσύνης- είναι πως φροντίζει προσωπικά ο ίδιος, για όλα τα παραπάνω...

Επιτακτική ανάγκη άμεσων μέτρων

Μόλις, στα 1,6 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του νερού στον Πηνειό ποταμό - από τα 2,75 μέτρα που ήταν πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα - και το γεγονός, όπως όλοι καταλαβαίνουν, έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στον αγροτικό κόσμο του uεσσαλικού κάμπου. Βέβαια, κατά καιρούς και, ιδιαίτερα, στις προεκλογικές περιόδους έχουν ακουστεί πολλές υποσχέσεις και έχουν εξαγγελθεί πολλά και διάφορα αρδευτικά έργα από τους κυβερνώντες - ανάμεσά τους η διαβόητη εκτροπή του Αχελώου, η κατασκευή του φράγματος του Σμόκοβου, η ανασύσταση της Κάρλας, κλπ., κλπ.- αλλά μετεκλογικά ξεχνιούνταν... Αλλωστε, η ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής δε συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τώρα, όμως, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η απειλή της μετατροπής των αγροτικών καλλιεργειών του Nομού Λάρισας σε έρημο είναι έντονη και εξόφθαλμη. Ας το πάρουν υπόψη τους οι κυβερνώντες. Η ανάγκη άμεσων μέτρων είναι επιτακτική. Αν δεν το κάνουν, δε θα έχουν την παραμικρή δικαιολογία αύριο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστικές ... ανησυχίες

Απόλυτα ευτυχισμένοι θα ήταν οι Αμερικανοί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απρίλη αν δεν υπήρχε το «ενοχλητικό» ΚΚΕ, το οποίο όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις του, αλλά έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Αυτό είναι το μήνυμα που περικλείεται στην έκθεση του Κογκρέσου για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών - βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις της έκθεσης, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, έχουν ξεχωριστή σημασία. Οχι μόνο γιατί γίνονται από τα επιτελεία των αφεντικών της «νέας τάξης», αλλά γιατί υπογραμμίζουν τον ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή του τόπου. Ρόλο που πρώτοι και καλύτεροι αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί, με προφανή στόχο την αποδυνάμωσή του.

Τα επιτελεία των ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά... το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ρόλος του ΚΚΕ δεν είναι αντίστοιχος με το εκλογικό του ποσοστό, αλλά ότι ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή, ακριβώς γιατί η πολιτική και οι θέσεις του βρίσκουν μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα, έστω κι αν ψηφίζουν τα άλλα κόμματα. Αυτή ακριβώς η απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι που ενοχλεί ιδιαίτερα τα αφεντικά της «νέας τάξης», πολύ περισσότερο όταν αυτή μετατρέπεται σε καθημερινή «ενοχλητική» μαζική αντιιμπεριαλιστική δράση ενάντια στα εγκλήματα και το καθεστώς της «νέας τάξης». Και φυσικά είναι απόλυτα... δικαιολογημένοι. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, είναι το μόνο κόμμα που όχι μόνο αποκάλυψε και κατήγγειλε στον ελληνικό λαό την ψυχροπολεμική επιχείρηση «Dynamic Mix», αλλά και κινητοποιεί τον ελληνικό λαό ενάντια στα νέα επιθετικά σχέδια για την επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή.

Ηέκθεση του Κογκρέσου είναι σαφής: «Η εκλογική βάση του ΚΚΕ είναι τόσο σταθερή, όσο και η αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το κόμμα αυτό θα συνεχίσει να είναι ενοχλητικό και οχληρό, ασκώντας επιρροή εντελώς δυσανάλογη προς την εκλογική του δύναμη. Το μήνυμα του ΚΚΕ έχει αντίκτυπο σε πολλούς Ελληνες, ακόμη και αν ψηφίζουν άλλα κόμματα, όπως στην περίπτωση της αντίθεσής του στη ΝΑΤΟική καμπάνια κατά της Γιουγκοσλαβίας και της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα τον Νοέμβρη του 1999». Είναι φανερό ότι οι συντάκτες της έκθεσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «μπετόν» της εκλογικής δύναμης του Κόμματος, όπως και την ενόχληση που προκαλείται από την εκτίμηση ότι θα είναι και στο μέλλον έντονη και αδιάκοπη η δράση του κατά των «συμφερόντων της νέας τάξης».

Δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος, όχι φυσικά κομμουνιστής, ότι οι ΗΠΑ με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους θα επιχειρήσουν να μειώσουν το ρόλο του Κόμματος και να το κτυπήσουν σε κάθε ευκαιρία, όπως άλλωστε συχνά-πυκνά το επιχειρούν εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια. Εξυπακούεται ότι ανάλογο καθήκον έχουν αναθέσει και στην κυβέρνηση Σημίτη... Με άλλα λόγια, αυτό που αναδεικνύει η έκθεση του Κογκρέσου είναι ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αμερικανών και η στάση και δράση του είναι ένα καρφί στο μάτι τους. Είναι μια ακόμα απόδειξη των ανοιχτών επεμβάσεων και των όσων σχεδιάζουν ενάντια στο λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας. Γιατί στην πραγματικότητα η «ανησυχία» τους για τη δυναμική του ΚΚΕ στοχεύει κατευθείαν τα δικαιώματα και συμφέροντα του λαού της Ελλάδας, των λαών της περιοχής.

Οι παγιδευμένοι

Κοίτα

τους μικρομετόχους

«φούσκες»

μαζεύουν πάλι

και θα χτυπάνε

αύριο, ξανά

τ' άδειο κεφάλι,

ε, πώς ξεχνάνε

μερικοί τα όσα

έχουν πάθει

και διαπράττουν

άστοχα τα ίδια

πάντα λάθη!

* * *

Κοίτα

τους μικρομέτοχους

πώς ξέχασαν

την τράκα,

και ξαναπαίρνουνε

«χαρτιά» άχρηστα

κατά πάκα,

ε, πώς ξεχνάνε

μερικοί

ότι τους έχουν

γδάρει

γι' αυτό και ψήφο

δίνουνε

στον κάθε κατεργάρη!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ