ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλα μέσα»...

ΑΘΗΝΑ.-

«Ο τηλεοπτικός σταθμός "Στούντιο Β" δεν έκλεισε, αν και κρατικής ιδιοκτησίας, επειδή εξέφραζε τις θέσεις ενός συγκεκριμένου κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή καλούσε τους πολίτες να ανατρέψουν με βίαια μέσα τις νόμιμα εκλεγμένες αρχές. Η τακτική του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού να προβεί σε δράση ενάντια στη διατήρηση της ομαλότητας και της συνταγματικής τάξης μάς έκανε να τον κλείσουμε». Αυτή την εξήγηση έδωσε χτες ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα, Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου για το δήθεν φίμωμα των ΜΜΕ στη Σερβία. Οπως παρατήρησε ο ίδιος πολύ χαρακτηριστικά: «Η σκληρή κριτική Ελλήνων δημοσιογράφων στο κλείσιμο του σταθμού "Στούντιο Β" μας ξάφνιασε ιδιαίτερα, καθώς οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν επηρεάστηκαν πέρσι από τη ΝΑΤΟική μηχανή προπαγάνδας»!

Στη συνέχεια, ο κ. Βουτσίτσεβιτς υπερασπίστηκε την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ελεύθερα δεκάδες ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εκ των οποίων 120 τηλεοπτικοί σταθμοί, 700 ραδιοσταθμοί και 2.500 περιοδικά και εφημερίδες. «Λένε πως οι σερβικές αρχές ελέγχουν τον Τύπο. Δεν είναι έτσι. Ουσιαστικά, οι κυβερνητικές αρχές ελέγχουν μόνον τρεις εφημερίδες και τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των άλλων ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελέγχεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης» υπογράμμισε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης.

Ο ίδιος, αναφέροντας τις πρόσφατες καταγγελίες και τη σκληρή κριτική του ομοσπονδιακού υπουργού Πληροφοριών, Γκόραν Μάτιτς, κατά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, πρόσθεσε πως μία μερίδα σερβικών ΜΜΕ που υποστηρίζουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης καθοδηγούνται και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και χώρες της δυτικής Ευρώπης, από τις ίδιες δηλαδή δυνάμεις που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αλλά και στις περσινές επιδρομές κατά της χώρας. Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση, ο Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς τόνισε πως «στις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ υπάρχουν ταμεία ή ιδρύματα που ασχολούνται με τη χρηματοδότηση και στήριξη αντιπολιτευόμενων σερβικών ΜΜΕ, εκ των οποίων ένα είναι το γνωστό ίδρυμα του μεγαλοκεφαλαιούχου Τζορτζ Σόρος». Ο ίδιος υπερθεμάτισε σημειώνοντας πως σήμερα, ένα χρόνο μετά τη φονική ΝΑΤΟική εισβολή, ο πόλεμος δε σταμάτησε αλλά συνεχίζεται με άλλα μέσα, σε οικονομικό, πολιτικό και σε επίπεδο διεθνών ΜΜΕ, που επιχειρούν τη δαιμονοποίηση του σερβικού λαού και της ηγεσίας του...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΝΤΕΪΤΟΝ
Η Ρωσία δηλώνει απούσα γιατί δεν προσκλήθηκε το Βελιγράδι!

ΜΟΣΧΑ.-

Ο αποκλεισμός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη συνάντηση των Βρυξελλών, σε σχέση με τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Συνθήκης Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης και την απόφασή της να μη στείλει αξιωματούχο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση...

«Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ρωσίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ένα από τα μέρη που υπέγραψε τη Συμφωνία του Ντέιτον και είναι και εγγυητής της, δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση των Βρυξελλών», υπογραμμίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου προστίθεται πως κατόπιν αυτής της εξέλιξης η Μόσχα «είναι υποχρεωμένη για λόγους αρχής να αρνηθεί τη συμμετοχή της στη συνάντηση». Πάντως, το όλο θέμα ήταν τρόπο τινά αναμενόμενο, καθώς μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, είχε προειδοποιήσει πως «αν κάποιος εμποδίσει τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στη συνάντηση των Βρυξελλών, θα φέρει την ευθύνη της μη εφαρμογής της Συμφωνίας του Ντέιτον»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΕ
Ο Φίσερ εμμένει στην ιδέα της ομοσπονδίας

Ο Γ.Φίσερ σε παλιότερο στιγμιότυπο με τον Γκ. Σρέντερ

Associated Press

Ο Γ.Φίσερ σε παλιότερο στιγμιότυπο με τον Γκ. Σρέντερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Χωρίς να πτοείται και κρατώντας μια στάση «υπεράνω» ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, μιλώντας χτες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, που λαμβάνει χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον τίτλο «Μία στρατηγική για την Ευρώπη», συνέχισε την «προπαγάνδα» για την προώθηση των γερμανικών θέσεων που θέλουν τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να φτάσει στον τελικό στόχο της «συνειδητής πολιτικά επανίδρυσής της ως ομοσπονδίας εθνικών κρατών, στη βάση ενός ευρωπαϊκού συντάγματος».

Στο σεμινάριο, που διεξάγεται σε μία «παράδοξη» αλλά απολύτως ακριβή χρονική συγκυρία συζητούνται τα προβλήματα της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης της ΕΕ, με εισηγητές στον πρώτο κύκλο τον πολωνό ΥΠΕΞ Μπρόνισλαβ Γιέρεμεκ και το Γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν και, στον δεύτερο κύκλο, τον Τομάσο Πάντοα - Σιόπα, μέλος της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τον «πράσινο» ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ, με αιχμή τα ερωτήματα σχετικά με τα όρια της ΕΕ και την αναγκαιότητα καθορισμού τους, την «ευελιξία» και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό πυρήνα», αλλά και τη συνταγματική αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και των εθνικών κρατών -όπως την «επικουρικότητα»- στα πλαίσια ενός μελλοντικού ευρωπαϊκού συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό ο Φίσερ θα επιμείνει, όπως τόνισε και στην εισαγωγική του ομιλία, ότι η διεύρυνση της ΕΕ «είναι απαραίτητη και αναπότρεπτη», τονίζοντας ότι «δε φέρνει κινδύνους, αλλά νέες ευκαιρίες». Με έναν όρο όμως, ότι «η διεύρυνση πρέπει να γίνει σωστά, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οδηγήσει σε παράλυση, η αξιολόγηση αυτή μπορεί να ακυρωθεί», επιμένοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην αναγκαιότητα γενίκευσης της διά πλειοψηφίας λήψης των αποφάσεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ριζικός μετασχηματισμός του στρατού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Η Γερμανία πρέπει να αποτινάξει επιτέλους τις φοβίες του παρελθόντος και να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει ένα μοντέρνο, αποτελεσματικό και επαγγελματικό στράτευμα με σκοπό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες».

Αυτό είναι το κυριότερο συμπέρασμα που αναφέρεται στην έκθεση την οποία συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή - που διορίστηκε από την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο Ρίχαρντ Φον Βαϊτσέκερ - και παραδόθηκε χτες στον Γερμανό υπουργό Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, απαντώντας κατά αυτόν τον τρόπο και στις εκκλήσεις των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκαν διά στόματος υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, για να δομήσει η Ευρώπη ένα στράτευμα που θα διαδραματίζει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη νέα δομή και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Στην έκθεση αυτή της επιτροπής, που ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τον Σάρπινγκ, προτείνεται η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις - ο αριθμός τους είναι σήμερα περίπου 460.000 - και αυτών που κάνουν κοινωνική θητεία κατά ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού τους, μέσα στα προσεχή πέντε χρόνια. Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται την αύξηση του αριθμού των ανδρών της δύναμης ταχείας επέμβασης από 50.000 σε 140.000, προκειμένου να βοηθηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο διεθνή ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στην πρώτη πολεμική αποστολή, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πέρσι, στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ανατράπηκε έτσι η ερμηνεία που δινόταν ως τα μέσα της δεκαετίας του '90, στο μετά τη ναζιστική εποχή Σύνταγμα της Γερμανίας, ότι οι διατάξεις του δεν επέτρεπαν την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.

ΡΩΣΙΑ
Καταγγελίες για βάση επιθέσεων των Τσετσένων από Αφγανιστάν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι προειδοποίησε χτες ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν για την υποστήριξη που παρέχει στους Τσετσένους αντάρτες. Επίσης κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για εκπαίδευση Τσετσένων ανταρτών και συνωμοσία για εξαγωγή του ισλαμικού φουνταμενταλισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Οι δηλώσεις του Γιαστζέμπσκι μεταδόθηκαν χτες με ανησυχία από τα ρωσικά ΜΜΕ και η τηλεόραση ΟΡΤ ανέφερε ότι «προκάλεσαν αίσθηση». Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι ο Γιαστζέμπσκι «κάνει βιαστικές δηλώσεις και διατυπώνει τη δική του άποψη». Αλλά ο πρώην διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι υποστηρίζει την ιδέα των επιθέσεων, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν βάσεις Τσετσένων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο ΑΙΦ, που επικαλείται πηγές της πρεσβείας του Αφγανιστάν στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, στο Αφγανιστάν έφτασε μέσω Πακιστάν μια μεγάλη ομάδα Τσετσένων ανταρτών (ορισμένοι με τις οικογένειές τους) σε τρεις κατοικημένες περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, στην Καμπούλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, διέψευσε ότι εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν Τσετσένοι αντάρτες. «Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά κέντρα εδώ. Δεν έχουμε τους πόρους να υποστηρίξουμε τους Τσετσένους», ανέφερε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν είναι η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Επιχείρηση εκπαίδευσης του στρατού για «μάχες πόλεων»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Για «μάχες πόλεων» φιλοδοξεί να προετοιμάσει συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών η ηγεσία των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γι' αυτό το λόγο έχει, ήδη, δρομολογήσει την κατασκευή μίας πόλης 20.000 κατοίκων, σε κανονικές διαστάσεις, με πολυκατοικίες, μαγαζιά και βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα εκπαιδευτούν «σε συνθήκες στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός αστικών κέντρων», τουλάχιστον, 1.000 άνδρες του, μισθοφορικού, κατά κύριο λόγο, γαλλικού στρατού, που θα έχουν και την υποστήριξη αρμάτων μάχης. Η ιδέα ανήκει στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Ξηράς, στρατηγό Ιβ Κρενέ, και περιέχεται στην τελευταία τηλεφημερίδα (βιντεοκασέτα) που διανεμήθηκε σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας. Φυσικά και δεν έγινε γνωστό πότε και υπό ποιες συνθήκες, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα ο γαλλικός στρατός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ