Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ριζικός μετασχηματισμός του στρατού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Η Γερμανία πρέπει να αποτινάξει επιτέλους τις φοβίες του παρελθόντος και να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει ένα μοντέρνο, αποτελεσματικό και επαγγελματικό στράτευμα με σκοπό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες».

Αυτό είναι το κυριότερο συμπέρασμα που αναφέρεται στην έκθεση την οποία συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή - που διορίστηκε από την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο Ρίχαρντ Φον Βαϊτσέκερ - και παραδόθηκε χτες στον Γερμανό υπουργό Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, απαντώντας κατά αυτόν τον τρόπο και στις εκκλήσεις των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκαν διά στόματος υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, για να δομήσει η Ευρώπη ένα στράτευμα που θα διαδραματίζει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη νέα δομή και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Στην έκθεση αυτή της επιτροπής, που ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τον Σάρπινγκ, προτείνεται η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις - ο αριθμός τους είναι σήμερα περίπου 460.000 - και αυτών που κάνουν κοινωνική θητεία κατά ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού τους, μέσα στα προσεχή πέντε χρόνια. Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται την αύξηση του αριθμού των ανδρών της δύναμης ταχείας επέμβασης από 50.000 σε 140.000, προκειμένου να βοηθηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο διεθνή ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στην πρώτη πολεμική αποστολή, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πέρσι, στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ανατράπηκε έτσι η ερμηνεία που δινόταν ως τα μέσα της δεκαετίας του '90, στο μετά τη ναζιστική εποχή Σύνταγμα της Γερμανίας, ότι οι διατάξεις του δεν επέτρεπαν την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ