ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Αρχισε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού

Στα χέρια της «Χεζμπολάχ» το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης ζώνης

Καταφύγιο στο Ισραήλ αναζητούν χιλιάδες άνδρες της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής

Μέλη της «Χεζμπολάχ» καταλαμβάνουν θέσεις στο χωριό Μπιντ - Ζμπέιλ

Associated Press

Μέλη της «Χεζμπολάχ» καταλαμβάνουν θέσεις στο χωριό Μπιντ - Ζμπέιλ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΚΙΡΙΑΤ ΣΜΟΝΑ.-

Με στρατιωτικά φορτηγά και αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους τα ισραηλινά στρατεύματα από το Νότιο Λίβανο, ενώ οι μαχητές της «Χεζμπολάχ», συνοδευόμενοι από πλήθος αμάχων, καταλαμβάνουν ένα προς ένα τα χωριά του δυτικού και του κεντρικού τομέα της «ζώνης ασφαλείας». Υπό τον ήχο συνεχόμενων ριπών, χιλιάδες άνδρες της λιβανικής πολιτοφυλακής, μαζί με τις οικογένειές τους, συνωστίζονται στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα ζητώντας άσυλο. Το δρόμο της προσφυγιάς φέρονται να παίρνουν και αρκετοί Χριστιανοί, κάτοικοι του Νοτίου Λιβάνου, φοβούμενοι το ενδεχόμενο αντιποίνων από τους προελαύνοντες σιίτες μουσουλμάνους.

Χαμογελώντας και φιλώντας τη γη του Ισραήλ, επέστρεψαν, χθες, στην πατρίδα οι πρώτοι Ισραηλινοί στρατιώτες από το Ν. Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποιούσαν συνεχόμενες εξόδους, καλύπτοντας την αποχώρηση στο έδαφος και καταστρέφοντας τον οπλισμό που ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του, όπως και τις εναπομείνασες γέφυρες.

Κλίμα ευφορίας επικρατούσε στο δυτικό και κεντρικό τομέα της κατεχόμενης ζώνης, όπου οπλισμένοι άνδρες της «Χεζμπολάχ» προήλαυναν, καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις που εγκατέλειψαν, μόλις πριν από λίγες ώρες, ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική πολιτοφυλακή. Με μια θεαματική έξοδο που συνοδεύτηκε από πυροβολισμούς στον αέρα, η λιβανική πολιτοφυλακή εγκατέλειψε τη φυλακή Χιαμ, στον ανατολικό τομέα της ζώνης, αφήνοντας ελεύθερους τους 144 κρατουμένους που πνίγηκαν στις αγκαλιές του πλήθους των συγγενών και των φίλων που εισέβαλαν στο κτίριο.

Σε παράδοση κάλεσε τους άνδρες της πολιτοφυλακής ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, τονίζοντας ότι είναι θέμα ωρών η προέλαση της «Χεζμπολάχ» και στον ανατολικό τομέα της ζώνης. Διαβεβαίωσε τους άνδρες της πολιτοφυλακής ότι δε θα ασκηθεί βία εναντίον τους ή εναντίον των οικογενειών τους, καθώς θα παραπεμφθούν στη λιβανική δικαιοσύνη. Ο Νασράλαχ «συμβούλευσε», επίσης, τους κατοίκους του βορείου Ισραήλ να μείνουν στα καταφύγια, τονίζοντας ότι οι μαχητές του θα ανταποδώσουν με σφοδρότητα οποιοδήποτε ισραηλινό πλήγμα σε βάρος αμάχων.

Βαρύ, πολύ βαρύ, είναι, αντίθετα, το κλίμα στις γραμμές του, υπό διάλυση, φιλοϊσραηλινού Στρατού του Νοτίου Λιβάνου. Η οργή για την «προδοσία και την εγκατάλειψη της ισραηλινής ηγεσίας» γίνεται ολοένα και εντονότερη. Περισσότεροι από 1.600 άνδρες του, μαζί με τις οικογένειές του, μεταφέρθηκαν, ήδη, από τον ισραηλινό στρατό σε, ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση, κέντρο υποδοχής στις ακτές της θάλασσας της Γαλιλαίας, μετά την ομαδική αίτηση χορήγησης ασύλου που υπέβαλαν τη Δευτέρα το απόγευμα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν εκατοντάδες ακόμα άνδρες της λιβανικής πολιτοφυλακής να συνωστίζονται στο μεθοριακό πέρασμα Κφαρ Κίλα (Πύλη της Φατιμά), ζητώντας άσυλο, ενώ δε φαίνεται να είναι λίγοι όσοι παραδόθηκαν στο λιβανικό στρατό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα και «να αναλάβει τις ευθύνες της για την ειρήνη». Ο Λεβί συμπλήρωσε λακωνικά ότι ο ισραηλινός στρατός θα κάνει ό,τι μπορεί για την αποκατάσταση των ανδρών της λιβανικής πολιτοφυλακής. Τη βαθιά ικανοποίησή τους για την ισραηλινή αποχώρηση εξέφρασαν η Παλαιστινιακή Αρχή, η αιγυπτιακή και η συριακή ηγεσία, οι οποίες υπογράμμισαν ότι «η κατοχή ξένης γης δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον» και ότι το Ισραήλ δε θα είναι ασφαλές, αν δεν αποχωρήσει από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Η Δαμασκός, μάλιστα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη λιβανική πολιτοφυλακή, τόνισε ότι «αυτή είναι η συμπεριφορά που επιφυλάσσει το Ισραήλ για όλους τους συνεργάτες του».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ με δεκάδες συλλήψεις

ΑΓΚΥΡΑ .-

Πάνω από 20 διαδηλωτές εναντίον της επιβολής της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τουρκία, συνέλαβε χτες η αστυνομία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η είδηση ήταν «άφαντη» από τα υπόλοιπα πρακτορεία, ενώ μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι έλειπε οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά στην ίδια τη διαδήλωση: το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ότι επρόκειτο για «νέους» οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά «της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του οικονομικού προγράμματος της τουρκικής κυβέρνησης». Αυτό που δεν ανέφερε είναι οι λόγοι: όπως, π.χ., το ότι οι συντάξεις θα δίνονται στα 68 για τους άνδρες και στα 63 για τις γυναίκες (!), μία «διαρθρωτική», οπωσδήποτε, «αλλαγή», που η κυβέρνηση Ετσεβίτ πέρασε ανάμεσα σε άλλα, κατ' απαίτηση του ΔΝΤ, για να εγκριθεί το πρόσφατο δάνειο των 4 εκατ. δολαρίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποσιωπήθηκε το περιεχόμενο της διαδήλωσης, αφού αυτό είχε μάλλον «επικίνδυνα» αριστερές αναφορές: ενδεικτικά και μόνο, οι διαδηλωτές έκαναν την πορεία τους προς το γενικό προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου - φυσικά - τους περίμεναν οι δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας...

Η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την επίσκεψη στην Τουρκία «κλιμακίου» του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ιταλό «αρμόδιο» για τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, Κάρλο Κοταρέλι. Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως η κυβέρνηση Ετσεβίτ έχει «καταρτίσει ένα φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα με βασικό στόχο τη μείωση του πληθωρισμού», και την εξυγίανση της οικονομίας. «Εξυγίανση» που οι εγκέφαλοι μάλλον την εννοούν ως εξόντωση των εργαζομένων, αφού ακόμη και οι αυξήσεις 20% που είχαν δοθεί πέρυσι, ούτε κατά διάνοια δεν έφθασαν για να καλύψουν την απώλεια του πραγματικού τους εισοδήματος, που ενδέχεται να έφθασε ακόμη και το 65%!

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Νέο χτύπημα στην αποστολή του ΟΗΕ;

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Νέες διαστάσεις πήρε χτες η εφιαλτική περιπέτεια των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε, καθώς εντοπίστηκαν σε θαμνώδη περιοχή της πόλης Ρόγκμπερι (8 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Φριτάουν) τουλάχιστον οκτώ διαμελισμένα και σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης πτώματα που έφεραν διακριτικά κυανόκρανων του ΟΗΕ!

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ ξένων πρακτορείων, τουλάχιστον τρία από τα πτώματα έφεραν τμήματα στολών του στρατού της Ζάμπιας, ταυτότητες και διαβατήρια της ίδιας αφρικανικής χώρας, αλλά και διακριτικά της αποστολής του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε. Ωστόσο, έως αργά χτες το απόγευμα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν τα οκτώ πτώματα ανήκουν σε κάποιους από τους περίπου 250 κυανόκρανους που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους αντάρτες του «Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου». Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τη συντριβή του από την είδηση της ανακάλυψης ένστολων σορών στη Σιέρα Λεόνε, δηλώνοντας «συγκλονισμένος από το χαρακτήρα της βίας και την ωμότητα της σύγκρουσης» σ' αυτή τη χώρα, η οποία από τις αρχές του μήνα έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων κυανόκρανων...

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
«Διπλωματία» στο περιθώριο κλιμάκωσης του πολέμου...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΑΣΜΑΡΑ.-

«Θα διαπραγματευόμαστε ενόσω πολεμάμε και θα πολεμάμε ενώ διαπραγματευόμαστε» δήλωσε χτες ο Αιθίοπας ηγέτης, Μέλες Ζενάουι, λίγο πριν την άφιξη διπλωματών του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας στην Αντίς Αμπέμπα. Μ' αυτόν τον «περίεργο συνδυασμό» διπλωματικών προσπαθειών και έντασης των επιθέσεων στα μέτωπα του πολέμου, η αιθιοπική ηγεσία επιβεβαίωνε και επίσημα την περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων του αιθιοπικού στρατού στην Κεντρική Ερυθραία, με επίκεντρο την πόλη Ζαλαμπέσσα. Μια πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες μιας εκτεταμένης οροσειράς, όπου οι αιθιοπικές δυνάμεις ξεκίνησαν χτες τα ξημερώματα λυσσαλέες μάχες για την κατάκτησή της... Οσο για τις δυνάμεις του στρατού της Ερυθραίας; Σύμφωνα με ραδιοσταθμό αυτής της χώρας, η ανταπάντηση στην επίθεση των δυνάμεων του αιθιοπικού στρατού ήταν γενναία...

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
«Να τερματιστεί η στάση Σπέιτ»...

ΣΟΥΒΑ.-

Το Μεγάλο Συμβούλιο Αρχηγών αυτόχθονων φυλών των νησιών Φίτζι τάχθηκε χτες ομόφωνα υπέρ του τερματισμού της ένοπλης στάσης του Τζορτζ Σπέιτ, ο οποίος κρατεί ομήρους από την περασμένη Παρασκευή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μαχάντρα Τσόντρι.

«Οι αρχηγοί υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Ρατού Σερ Καμισέσε Μάρα και δεν εγκρίνουν ό,τι έκανε ο Τζορτζ Σπέιτ, αν και υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για τις απόψεις που εκφράζει» είπε ο πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου Αρχηγών Σιτιβένι Ραμπούκα. Η απόφαση των αρχηγών των αυτόχθονων φυλών των νησιών Φίτζι, που ελήφθη μετά από μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, έχει σημασία μιας που ο αρχηγός των στασιαστών είχε ανατρέψει την κυβέρνηση με τη δικαιολογία πως η στάση του εκφράζει τα συμφέροντα και συγκεντρώνει την υποστήριξη των αυτόχθονων πολιτών των Νησιών Φίτζι... Ο Σπέιτ είχε μάλιστα υποστηρίξει πως θα σταματούσε το πραξικόπημα εφόσον δε συγκέντρωνε την υποστήριξη του αυτόχθονου πληθυσμού της χώρας του.

Νωρίτερα, χτες, απελευθερώθηκαν τρεις από τους ομήρους που κρατούνταν μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας μέσα στο Κοινοβούλιο των Νήσων Φίτζι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε τοπικός ραδιοσταθμός, αυτοί που απελευθερώθηκαν είναι ένας νεαρός βουλευτής και δύο γιατροί που είχαν αποσταλεί την περασμένη Κυριακή για να φροντίσουν τους ομήρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ