ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δήλωση οκτώ σημείων για την κατάσταση στα Βαλκάνια

Οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων νομικών που βρέθηκαν στο Βουκουρέστι για τη συνεδρίαση του Γραφείου της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών Νομικών υπέγραψαν κοινή δήλωση 8 σημείων για την κατάσταση στα Βαλκάνια, η οποία σε ελληνική μετάφραση έχει ως εξής:

«Οι οργανώσεις των νομικών που αγωνίζονται για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ευημερία των λαών,

1. Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την προσήλωσή μας στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στις δημοκρατικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κάτω από το βάρος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη μέγιστη σημασία αρχών όπως η μη επέμβαση στα εσωτερικά των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η μη χρήση βίας και η μη απειλή χρήσης βίας.

3. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για επέμβαση, όπως συνέβη με την επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

4. Η πολιτική των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ να επιβάλουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών στην περιοχή και να την ελέγξουν πλήρως, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, οδήγησε στη δημιουργία προτεκτοράτων και στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ υποδαυλίζει συστηματικά τους εθνικισμούς.

5. Είναι επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί η ΝΑΤΟική κατοχή στο Κόσσοβο, να σταματήσει το εμπάργκο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία καθώς και η ανάμειξη στα εσωτερικά της.

6. Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράγοντες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη.

7. Η ειρήνη, η δημοκρατία και ευημερία των λαών απαιτούν την ανατροπή του νεοαποικιοκρατικού Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θεσμοθετεί την επέμβαση στα εσωτερικά των βαλκανικών κρατών και την κηδεμονία τους.

8. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

Την παραπάνω δήλωση υπογράφουν οι:

Αμάρ Μπεντούμι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αλγερίας, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών Νομικών (IADL)

Χιτέντρα Σάρμα (Ινδία), γενικός γραμματέας IADL

Ρολάν Βέιλ (Γαλλία), εκπρόσωπος οργ. «Δίκαιο - Αλληλεγγύη», αντιπρόεδρος IADL

Μπεϊνούς Σμούκλερ, καθηγητής Νομικής στο Μπουένος Αϊρες, εκπρόσωπος Παναμερικανικής Ενωσης Νομικών

Ιωσήφ Γκέρον, γενικός γραμματέας Ενωσης Νομικών Βουλγαρίας

Ντιέτσκα Ρατσέρες, δικαστικός, Ενωση Νομικών Βουλγαρίας

Δημήτρης Καλτσώνης, από τους «Νομικούς για την Ειρήνη»

Τουντόρ Πόποβιτς, καθηγητής Νομικής, δικαστικός Ανωτάτου Δικαστηρίου Μολδαβίας, Ενωση Νομικών Μολδαβίας

Καρολίνα Σμόκινα, διεθνολόγος, Ενωση Νομικών Μολδαβίας

Φάμπιο Μαρτσέλι (Ιταλία), Κέντρο Μελέτης και Ερευνας για τη Δημοκρατία

Χοάν Ρόιγκ Πλανς, αντιπρόεδρος Ενωσης Δημοκρατών Νομικών Καταλωνίας

Τζέιν Μάιρερ, Εθνική Ενωση Δικηγόρων ΗΠΑ

Λέορα Μόστον, εκπρόσωπος IADL στον ΟΗΕ

Μπεθ Λάιονς, εκπρόσωπος IADL στον ΟΗΕ

Λου Βαν Ντατ, καθηγητής Νομικής, βετεράνος του πολέμου της ανεξαρτησίας, πρόεδρος Ενωσης Νομικών Βιετνάμ

Χοσέ Περάτσα, Ενωση Νομικών Κούβας

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κερασίτσα

Την Κυριακή η πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη

 Από την περσινή πορεία ειρήνης στην Κερασίτσα
Από την περσινή πορεία ειρήνης στην Κερασίτσα
Οι Επιτροπές Ειρήνης Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Λακωνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν από κοινού οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Ιονίων Νησιών, καθώς και οι Συντονιστικές Επιτροπές σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων.

Την Κυριακή 28 του Μάη, τονίζουν στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί η αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα του κινήματός μας Γρ. Λαμπράκη. Οι φιλειρηνιστές υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος θα συγκεντρωθεί, από τους τέσσερις νομούς της Ανατολικής Πελοποννήσου, στην Κερασίτσα στις 4 μ.μ, όπου και θα γίνει η τελετή έναρξης της πορείας, με το χαιρετισμό του Νίκου Τσακανίκα, εκπροσώπου της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Η πορεία θα τερματίσει, συνεχίζουν, στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στην πλατεία Αρεως, χώρος στον οποίο θα γίνει και η κεντρική εκδήλωση. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος Λαμπράκης εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του μοναδικού θεατρικού αφιερώματος για τα 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ποιητή της ειρήνης Γ. Ρίτσου.

Λεωφορεία για την Κερασίτσα θα φύγουν:

- Από Καλαμάτα στις 12 το μεσημέρι από το αναψυκτήριο.

- Από Ναύπλιο στις 1.30 μμ.

- Από Σπάρτη στις 1.15 μ.μ από την πλατεία Βλαχιώτη και στις 2.30 μμ από το μουσείο.

Πούλμαν από την ΠΕΑΕΑ

Τα Κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν την Κυριακή 28-5-2000 για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ. Περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.

Σε κλοιό ειρήνης η βάση των «ΑΒΑΚΣ»

Την ερχόμενη Κυριακή η πορεία ειρήνης από την προβλήτα των φέριμποτ στο Ακτιο

Πορεία ειρήνης, που θα καταλήξει έξω από τη βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο, διοργανώνουν για την επόμενη Κυριακή 28 του Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και κοινωνικοί φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, η πορεία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ.από την προβλήτα των φέριμποτ στο Ακτιο.

Στη διακήρυξή τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου μεταξύ άλλων τονίζουν: «Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας κατέδειξε το βάρβαρο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αποκαλύφθηκε και στους πιο δύσπιστους ποιο είναι το "νέο" πρόσωπο του ΝΑΤΟ, που θέλει να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών. Αυτή η κυριαρχία, που την ονομάζουν "παγκοσμιοποίηση", συνεχίζουν, διαμορφώνει απίστευτο πλούτο για τους λίγους και φτώχεια, πείνα, λιτότητα, ανεργία για τους πολλούς.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν σε άλλο σημείο της διακήρυξης, και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Εχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Επίσης, κάνουν αναφορά και στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX 2000», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, επισημαίνοντας: «Η άσκηση αυτή δοκιμάζει στην πράξη τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και δείχνει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της, αφού το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση(!) από το ΝΑΤΟ αστάθειας(!) στην περιοχή των Βαλκανίων και παρέμβασή του(!) για την... αποκατάσταση της ομαλότητας».

Ταυτόχρονα μ' αυτή την άσκηση επιβεβαιώνεται, συνεχίζουν, η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας το κείμενο της διακήρυξής τους, καλούν τους φίλους της ειρήνης, τους πατριώτες, να εντείνουν τους αγώνες τους, να πάρουν μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα και να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή πάμε ... Σούδα

Ανακοίνωση της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» της Κρήτης

«Πολλές φορές στο άκουσμα των λέξεων ιμπεριαλισμός, πόλεμος, ειρήνη, πιθανόν να γυρίσαμε την πλάτη μας, να θεωρήσαμε ότι δε μας αφορά. Πόσο όμως στις μέρες μας αυτό μπορεί να ισχύει;». Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση, που τελειώνει με μια ρητορική αλλά συγχρόνως και επίκαιρη ερώτηση, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» της Κρήτης, μέσα από την ανακοίνωσή της, στέλνει ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους του νησιού.

Απευθύνει όμως και ένα πλατύ κάλεσμα στη νεολαία της Κρήτης και σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ζητώντας τους να ξεσηκωθούν, να εναντιωθούν στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Καλούμε, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, το λαό του νησιού να πάρει μέρος μαζικά στη μεγάλη Παγκρήτια Κινητοποίηση Ειρήνης την Κυριακή 28 του Μάη, η οποία θα καταλήξει στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Η Νεανική Δράση στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών διοργανώνει την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 27 του Μάη, κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία των Αγίων Αποστόλων Χανίων. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, ενώ θα δοθεί και συναυλία.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, τονίζουν δε θα επιτρέψουμε στους φονιάδες και τα ντόπια δεκανίκια τους να βάψουν με αίμα και τα δικά μας χέρια. Η νεολαία δε θα τους κάνει τη χάρη, μαζικά, μαχητικά, δημιουργικά συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα και να αποστρατικοποιηθεί η Κρήτη. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία, να μην περάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ιμπεριαλιστικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ