ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχής, ευρηματική αντίδραση του λαού

Δεν ανέχεται να βλέπει την πόλη του ΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης
Ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης
Οσο πιο δουλική γίνεται η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών, τόσο πιο δυναμική και περισσότερο ευρηματική γίνεται η αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης στη μετατροπή του νομού σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και ορμητήριο θανάτου για τους λαούς της Βαλκανικής.

Αυτό απέδειξαν το βράδυ της Δευτέρας, οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές της ειρήνης και τα μέλη της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, που επιχείρησαν και κατάφεραν «δολιοφθορές» σε εγκαταστάσεις της γερμανικής δύναμης, που έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο (113 ΠΜ), αλλά και αναδασωτέες εκτάσεις στο καμένο δάσος του Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τα αισθήματα και τη μνήμη του λαού μας.

Η εγκατάσταση των Γερμανών στο Σέιχ Σου αποτελεί βαριά πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν 55 χρόνια μετά τα στρατεύματα κατοχής να εγκαθίστανται και πάλι στο σβέρκο τους. Στα 500 μέτρα πάνω από το ρέμα του Ασβεστοχωρίου, όπου το 1944 εκτελέστηκαν δεκάδες κάτοικοι και 2 χιλιόμετρα από τους φούρνους του Χορτιάτη, όπου οι Γερμανοί στη διάρκεια της οπισθοχώρησής τους έκαψαν ζωντανούς 149 κατοίκους.

Η παρουσία των ΝΑΤΟδολοφόνων καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο ενοχλητική, γίνεται ολοένα και πιο προκλητική. Και η οργή των κατοίκων εκφράζεται πολύμορφα (πέρα από τις μαζικές διαδηλώσεις και τα μπλόκα στις φάλαγγες), όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους «Ράμπο» του ΝΑΤΟ ή έστω απλά τους βλέπουν να περνούν με τα στρατιωτικά τους οχήματα.

Οι γέφυρες, οι χωματόδρομοι, όλα τα σημεία πρόσβασης προς τους χώρους που έχουν εγκατασταθεί οι ΝΑΤΟικοί, φρουρούνται από στρατιώτες με πλήρη πολεμική εξάρτυση. Και αυτά τα σημεία βρίσκονται δίπλα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Πύραυλοι, βαρέα όπλα, κοντέινερ με αγνώστου περιεχομένου πολεμικό υλικό, βρίσκονται σε κοινή θέα και σπέρνουν τον πανικό στους πολίτες.

Μέχρι να φύγουν οριστικά

Ολόκληρη η πόλη έχει τεθεί υπό ΝΑΤΟικό κλοιό. Στο Σέιχ Σου, κοντά στο «Φιλίππειο», σε περιοχή που κάηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997 και κρίθηκε αναδασωτέα, «φύτρωσαν» τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις. Τοποθετήθηκαν από Γερμανούς, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στο χώρο και τις φυλάνε. Στο ελληνικό στρατιωτικό αεροδρόμιο (κοντά στο πολιτικό αεροδρόμιο «Μακεδονία») έχουν κατασκηνώσει Γερμανοί, οι οποίοι - άκουσον άκουσον - ανέλαβαν και τη φρούρηση του χώρου.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο περήφανος λαός της Θεσσαλονίκης δε μένει απαθής. Καθημερινά σχεδιάζει τους τρόπους διαρκούς παρενόχλησης των Αμερικάνων, Γερμανών και όλων των ξένων μισθοφόρων που έχουν εγκατασταθεί στο νομό. Και έχει βάλει στόχο να συνεχίσει ακούραστα τον αγώνα μέχρι να τους διώξει οριστικά από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Βαλκανική.

Ετσι το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο Λιμάνι της πόλης, δύο ομάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα παραπάνω σημεία. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο πέταξαν τρικάκια με αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και έβαψαν με κόκκινη μπογιά γερμανικά τζιπ.

Στα υψώματα του Σέιχ Σου, οι αγωνιστές της ειρήνης, οι κομμουνιστές, απέδειξαν πως οι προκλήσεις δεν μπορούν και δε θα μένουν αναπάντητες. Αιφνιδίασαν στρατό κατοχής και ελληνική αστυνομία και εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους. Κάρφωσαν πάνω στο αντίσκηνο όπου κρύβεται η γεννήτρια της τηλεπικοινωνιακής εγκατάστασης μια κόκκινη σημαία. Εβαψαν τα οχήματα με κόκκινη μπογιά και απαίτησαν να φύγουν από την περιοχή οι φονιάδες των λαών, «Killers Go Home».

Μιλώντας για το χαρακτήρα της βραδινής κινητοποίησης ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως ήταν τόσο συμβολικός, όσο και ουσιαστικός.

«Τα σχέδιά τους ξέρουμε ότι τίποτε καλό δεν προμηνύουν για την περιοχή της Βαλκανικής. Η διεξαγωγή της "Dynamic MIX" αποτελεί πρόκληση για τα αισθήματα του λαού μας. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πέρσι δολοφονούσαν το γιουγκοσλαβικό λαό», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Βαλκανική.

«Οταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου, η φωτιά δε θα αργήσει να έρθει και στο δικό σου. Γι' αυτό καλούμε το λαό, όσους είναι εναντίον του πολέμου, να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η ειρήνη απαιτεί θυσίες. Ας θυσιάσουμε λοιπόν λίγο από την καθημερινή μας βολή», κατέληξε ο Λ. Κωνσταντινίδης.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Συνεχίζουμε ανυπόταχτα, αντιΝΑΤΟικά

Ο φιλειρηνικός λαός της περιοχής προειδοποιεί πως δε θ' αφήσει σε ησυχία τους Ευρωατλαντικούς φονιάδες

Στην Παραλία του Αγγελοχωρίου, δίπλα στη Ναυτική Βάση που μετατράπηκε σε γερμανικό στρατόπεδο, όρισαν το επόμενο μαζικό ραντεβού τους οι αγωνιστές της ειρήνης, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη χρησιμοποίηση της Θεσσαλονίκης ως πεδίο άσκησης των ΝΑΤΟβάρβαρων. Το Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Μάη, η ΕΔΥΕΘ, σε συνεργασία με την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων, οργανώνει διήμερη κατασκήνωση ειρήνης στο Αγγελοχώρι. Το πρωί της Κυριακής, οι κατασκηνωτές θα ξεκινήσουν με πορεία για τη Ναυτική Βάση, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια, με τα αυτοκίνητά τους θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου και το απόγευμα θα καταλήξουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η διήμερη κατασκήνωση έρχεται ως συνέχεια της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, που αναπτύσσουν ακούραστα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εδώ και 15 μήνες, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να σταματήσουν οι διευκολύνσεις που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στους ιμπεριαλιστές και να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ερχεται ως συνέχεια των τελευταίων κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, στις άλλες πόλεις και χωριά του νομού, με τελευταία τη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που πήρε χαρακτήρα συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης στην περιοχή της Β. Ελλάδας.

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη και έδωσαν όρκο να βαδίσουν στο δρόμο που χάραξαν και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους χιλιάδες αγωνιστές.

Διαδήλωσαν αποφασιστικά, τόσο με τη μαχητική πορεία προς το αμερικάνικο Προξενείο, όσο και με το γκρέμισμα της κεντρικής πύλης του Λιμανιού, πως δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν δουλικά το κεφάλι. Διαμήνυσαν προς την κυβέρνηση και τα αφεντικά της ότι δε θα επιτρέψουν τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών.

Καβάλα - Γρεβενά

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή της Καβάλας θα διαδηλώσουν οι κάτοικοι του νομού την επόμενη Παρασκευή 26 Μάη. Η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας και καλεί το λαό, ενωμένος να αντιπαλέψει και να εμποδίσει τις ΝΑΤΟικές ψυχροπολεμικές ασκήσεις, μέσα από τις οποίες τίθενται υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αφού, όπως αναφέρουν, «το Βόρειο Αιγαίο και η Λήμνος αναγνωρίζονται σαν "γκρίζα ζώνη"».

Και ο λαός των Γρεβενών θα διατρανώσει την απαίτησή του για απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Την Κυριακή, 28 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης που επανασυγκροτήθηκε πρόσφατα οργανώνει συγκέντρωση και πορεία, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τα Γρεβενά με κατεύθυνση τη Μερσίνα.

Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Από το ζιβάγκο στο ΝΑΤΟικό κράνος

Τον Ιούλη του 1974 πήρε τέλος η εφτάχρονη χούντα. Από κείνη τη μέρα βγήκαν στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας τα πολιτικά κόμματα: ΝΔ του Κ. Καραμανλή, ορισμένα άλλα αστικά κόμματα, το ΚΚΕ, που νομιμοποιήθηκε, και ακόμα ένα νέο κόμμα με τον παραπλανητικό τίτλο «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ), μια και όπως αποδείχτηκε δεν είχε καμιά σχέση με το σοσιαλισμό. Η παρουσίαση του ΠΑΣΟΚ στο λαό και το Κοινοβούλιο έγινε με το πολυδιαφημισμένο «ζιβάγκο» και τα «θορυβώδικα» συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Εξω οι βάσεις», «Να φύγουν οι Αμερικανοί» και άλλα παρόμοια που είχαν κλέψει από την Αριστερά.

Ετσι κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια του λαού και στα 1981 που γίνανε εκλογές το ΠΑΣΟΚ του «ζιβάγκο» πέτυχε να αρπάξει την εξουσία. Ομως κάπου ξέχασε το «ζιβάγκο» και έβαλε το ΝΑΤΟικό κράνος. Και δίχως δισταγμό ομολόγησε στον ελληνικό λαό πως οι αμερικανικές βάσεις ήταν χρήσιμες για την άμυνα της χώρας και οι Αμερικανοί ήταν φίλοι και προστάτες μας, και η ΕΟΚ, που αργότερα έγινε Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν αναγκαία για την οικονομία της Ελλάδας. Ομως, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, όλα αυτά δεν ήταν ωφέλιμα ούτε για την άμυνα της χώρας, ούτε οι Αμερικανοί ήταν προστάτες μας, ούτε η ΕΟΚ (ΕΕ) αναγκαία για την οικονομία μας και σε καμιά περίπτωση ωφέλιμα στις λαϊκές τάξεις, αλλά μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο. Υστερότερα, ήρθε και η ώρα «ίνα πληρωθή το ρηθέν» υπό του κυρίου διά του «χαρισματικού ηγέτη», να πουληθεί η ΑΓΕΤ, να φιγουράρουν οι Κοσκωτάδες, ν' αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί βασικοί κλάδοι της οικονομίας μας, στρατηγικής σημασίας και ο «ΠΑΣΟΚικός ήλιος» μέρα με τη μέρα έπαιρνε και θάμπωνε.

Κάποτε έφυγε ο «χαρισματικός ηγέτης» και χρειάστηκε να βρεθεί ένας «ειδικός» για να αφαιρέσει τη θολούρα που σκέπαζε τον «ήλιο του ΠΑΣΟΚ». Και τότε πρόβαλε ο «προφέσορας», που κάτω από τη μάσκα του σοσιαλιστή, το «ειρωνικό χαμόγελό» του άφηνε να φαίνονται καθαρά τα «δόντια του νεοσοσιαλδημοκράτη», που δήλωνε πως δεν ήρθε «να καταλύσει», αλλά να εκσυγχρονίσει το ΠΑΣΟΚ και να «ξεθαμπώσει τον ήλιο του». Και μ' αυτή την εξαγγελία ξεκίνησε να εφαρμόζει την «εκσυγχρονιστική πολιτική του», όπως την καθόριζε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και το ΝΑΤΟ.

Πρώτα πρώτα για να πάει η χώρα μπροστά και να χωρέσει στην ΟΝΕ χρειαζόταν λιτότητα. Επρεπε λοιπόν να καθηλωθούν τα μεροκάματα σε χαμηλά επίπεδα, να καταργηθεί το οχτάωρο και η αργία της Κυριακής, γιατί ζημίωναν τους βιομήχανους, που βλέπανε με τις απαιτήσεις των εργαζομένων να μειώνονται τα κέρδη τους. Ακόμα χρειαζόταν να γκρεμιστεί και το ασφαλιστικό, που με τόσους αγώνες και θυσίες είχε κερδηθεί από τους εργαζόμενους.

Επίσης, έπρεπε, αφού αυτή ήταν η επιθυμία της ΕΕ, ν' αρπάξουν οι νέοι τσιφλικάδες τα μικρονοικοκυριά και να ριχτούν οι φτωχοαγρότες στην ανεργία της πόλης και στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου. Και επειδή το «ΠΑΣΟΚ με το ΝΑΤΟικό κράνος» ήταν σπλαχνικό, φρόντισε να τους «εκπαιδεύει» στα μοντέρνα επαγγέλματα του μόδιστρου, του οδοκαθαριστή, του γκαρσονιού και άλλα παρόμοια.

Αλλά για να μη μείνει παραπονεμένο και το χρηματιστικό κεφάλαιο φρόντισαν να σπρώξουν τις λαϊκές τάξεις στον τζόγο του Χρηματιστηρίου. Συνάμα, επειδή «ο αληθινά δημιουργικός πνευματικός πολιτισμός προϋποθέτει αγράμματες μάζες» - καθώς υποστήριζε κι ο Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής φιλόσοφος Οσβαλντ Σπένγκλερ - σκαρφίστηκαν την «εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση της παιδείας».

Τέλος, ήρθε η σειρά της αποδοχής της «παγκοσμιοποίησης» και του παγκόσμιου χωροφύλακα - του πλανητάρχη -, που στον καιρό του Χίτλερ το ρόλο αυτό τον έπαιξε η φασιστική Γερμανία με συνέπεια να ρίξει την ανθρωπότητα στο πιο εγκληματικό και βάρβαρο αιματοκύλισμα, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ με το ΝΑΤΟικό κράνος, με λάβαρο τη λιτότητα για το λαό και τον πλουτισμό για την ολιγαρχία, καθώς και με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία για την «τήρηση της έννομης τάξης» όλο και μάζευε συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άρχισε να νιώθει πως το έδαφος κάτω από τα πόδια της έφευγε. Επρεπε, λοιπόν, να προλάβει. Και βρήκε τη λύση των πρόωρων εκλογών. Δίχως αργοπορία τις οργάνωσε, τις καλούπωσε στα μέτρα της και με ένα σωρό ψευδολογίες πέτυχε και τούτη τη φορά να αναρριχηθεί στην εξουσία, για να συνεχίσει την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική της.

Και το ερώτημα που προβάλλει τώρα είναι: Τι θα κάνουν οι χιλιάδες άνεργοι, οι μισθοσυντήρητοι, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, οι αγρότες που χάνουν το νοικοκυριό τους και πέφτουν στα νύχια του εκμεταλλευτή της πόλης, οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν στη λίστα του αδιόριστου, οι νέοι, που με το εκσυγχρονιστικό σύστημα, τους κλείνεται η πόρτα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι ναυτικοί που μένουν ξέμπαρκοι;

Και τέλος, τι θα κάνει ο ελληνικός λαός που κάθε μέρα γίνεται όλο και φτωχότερος, ενώ τα σαΐνια της πλουτοκρατίας, οι άρπαγες της ολιγαρχίας γίνονται όλο και πιο πλούσιοι;

Μία είναι η απάντηση: Να βιαστούν να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος, το Παλλαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, για να μπορέσουν με την πάλη τους να εμποδίσουν τις ρυθμίσεις που ετοιμάζονται σε βάρος τους με προοπτική τελικά την ανατροπή.

Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να προωθήσει μονάχα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ η εργατική τάξη, η νέα γενιά, ο ελληνικός λαός για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο «πόδι» ξανά οι φιλειρηνιστές

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας για την επιτυχία της πανθεσσαλικής αντιπολεμικής κινητοποίησης, που θα γίνει την Κυριακή 4 του Ιούνη στον Τύρναβο. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Οι Θεσσαλοί αγωνιστές της ειρήνης για μια ακόμα φορά θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic mix 2000» και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα την αντιιμπεριαλιστική πάλη τους για να διώξουν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του θανάτου από την περιοχή και τη χώρα.

Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης των φιλειρηνιστών της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής, που διοργανώνουν την αντιπολεμική κινητοποίηση, πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic mix» στη χώρα μας, ουσιαστικά, υποδηλώνει την αμφισβήτηση και την κατάργηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος και κυρίως με την απευθείας εκχώρηση στο ΝΑΤΟ του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο και του δικαιώματος άμυνας της χώρας, στα πλαίσια της νέας δομής του. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι πρόκειται για μια πολύ άσχημη εξέλιξη, καθώς είναι φανερό ότι οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζονται να εφαρμόσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους σε βάρος των λαών της περιοχής, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προτεκτοράτα στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και να ελεγχθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τονίστηκε, επίσης, ότι μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις χρέος του φιλειρηνικού κινήματος είναι να εντείνει τη δράση του για να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση των νέων πολεμοκάπηλων σχεδίων των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ