ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Η κατάρρευση του «ιρλανδικού θαύματος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέχρι πριν δύο χρόνια, ονομαζόταν «κέλτικη τίγρης», εξαιτίας της εντυπωσιακής οικονομικής της ανάπτυξης και ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος για την Ιρλανδία.

Σήμερα, η τίγρης αποδείχτηκε ...γατάκι και το «ιρλανδικό θαύμα» κατέρρευσε εξίσου εντυπωσιακά.

Την περασμένη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προέβλεψε τη συρρίκνωση του φετινού ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 6% και την εκτόξευση της ανεργίας υψηλότερα από το 11%. Ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Τζον Χάρλεϊ, υποστήριξε συγκεκριμένα ότι μεταξύ 2008, 2009 και 2010 η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας θα αγγίξει το 10%, επιβεβαιώνοντας στην ουσία την κυβέρνηση του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για τη χειρότερη φέτος ύφεση στην Ιστορία.

Η Ιρλανδία, οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι για την ακρίβεια, πληρώνουν όχι μόνο τις συνέπειες της γενικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Το μοντέλο αυτό είχε ως βασικά χαρακτηριστικά τη διόγκωση της «φούσκας των ακινήτων» και την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, με αντάλλαγμα τη μηδενική φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών.

Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η επέκτασή της στη σφαίρα της παραγωγής και της διανομής προκάλεσε την άνευ προηγουμένου κρίση στην αγορά ακινήτων και τη μαζική φυγή κεφαλαίων που αναζητούσαν άλλες τοποθετήσεις με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Σε πρώτη φάση, όπως και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έσπευσε να σώσει τις τράπεζες, υποσχόμενη ένα ποσό 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της κρίσης θα παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις του Δημοσίου.

Οταν τα πρώτα μέτρα αποδείχτηκαν ανεπαρκή, για τις ανάγκες του κεφαλαίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των μισθών κατά 7,5%!

Η κυβέρνηση, μάλιστα, είπε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την περικοπή των μισθών θα διατεθεί για το ταμείο συντάξεων του Δημοσίου και ειδικά για τους συνταξιούχους που θα πάρουν τη σύνταξή τους μετά το 2025...

Το μέτρο συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ιστορία της Ιρλανδίας πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές βδομάδες. Και η οργή τους πολλαπλασιάστηκε, όταν πληροφορήθηκαν ότι τα 7 δισεκατομμύρια που θα δοθούν στις τράπεζες θα προέρχονται και από το δικό τους ασφαλιστικό ταμείο!

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων δεν εμπόδισαν όμως το Διευθυντήριο των Βρυξελλών να προβάλλει, για μια ακόμη φορά, την Ιρλανδία ως παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτή τη φορά για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης...

Οι «φορολογικοί παράδεισοι»

Οι «φορολογικοί παράδεισοι» ήταν (και συνεχίζουν να είναι) οι αγαπημένοι προορισμοί των καπιταλιστών, μια και εκεί βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο για τα κεφάλαιά τους και σίγουρα κέρδη, αφού οι φορολογικοί συντελεστές για τις καταθέσεις τους είναι σχεδόν μηδενικοί. Ενας επιπλέον λόγος που καθιστά τους «φορολογικούς παραδείσους» ελκυστικούς είναι ότι οι αρχές δεν ενδιαφέρονται για τον τρόπο που αποκτήθηκαν τα κεφάλαια, ενώ υπόσχονται και πλήρη εχεμύθεια για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια το θέμα των «φορολογικών παραδείσων», αφού οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα. Ετσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για τον περιορισμό του καθεστώτος της φορολογικής ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΟΣΑ κατάρτισε λίστα τριάντα μη συνεργάσιμων φορολογικών «παραδείσων», η οποία περιλαμβάνει την Ελβετία. Παράλληλα, το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν και η Ανδόρα, χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» του διεθνούς οργανισμού, αποφάσισαν να περιορίσουν την αυστηρότητα του τραπεζικού απορρήτου.

Στη λίστα, η οποία ετοιμάστηκε μετά από αίτηση της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, βρίσκεται ότι μεταξύ των «φορολογικών παραδείσων» συγκαταλέγονται και δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο να φανταστώ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμφωνήσει να περιληφθούν το Βέλγιο, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο σε μία μαύρη λίστα».

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ. Πάνω από τις 600.000 ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων ανέργων στις ΗΠΑ, για έκτη εβδομάδα, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν τις απολύσεις. Ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000, στις 654.000 την πρώτη βδομάδα του Μάρτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έχει αυξηθεί στο ρεκόρ των 5,317 εκατ. Οι απώλειες θέσεων εργασίας από το 2007 ανέρχονται στα 4,4 εκατ.

ΟΠΕΚ- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας (IEA), η οποία αναθεώρησε και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης για το 2009 (84,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως), εκτιμά ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ έχει αρχίσει να έχει αποτέλεσμα προκαλώντας την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Οι χώρες του ΟΠΕΚ αποφάσισαν τη μείωση της προσφοράς κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβρη.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Μετά τον περσινό Οκτώβρη και έως σήμερα, «χάθηκε» το 10% των θέσεων εργασίας στο Σάο Πάολο και τα περίχωρα - τούτο σημαίνει 236 χιλιάδες θέσεις εργασίας! - εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και του επακόλουθου κύκλου ύφεσης της διεθνούς οικονομίας. Μόνον τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη «χάθηκαν» 43 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή αυτή της Βραζιλίας, ενώ από την αρχή του χρόνου αυτού οριακά σχεδόν οι διπλάσιες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ