ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι ΝΑΤΟικοί θα αντιμετωπίσουν την αντίδραση του λαού

Η κόκκινη σημαία στο στρατιωτικό - ΝΑΤΟικό αντίσκηνο δείχνει το μέγεθος της αντίδρασης, αλλά και την ευρηματικότητα του λαού της Θεσσαλονίκης
Η κόκκινη σημαία στο στρατιωτικό - ΝΑΤΟικό αντίσκηνο δείχνει το μέγεθος της αντίδρασης, αλλά και την ευρηματικότητα του λαού της Θεσσαλονίκης
Την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής Ασκησης «Dynamic MIX», που μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίησή της θέτει σε αμφισβήτηση εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δηλώνουν με ψηφίσματα διαμαρτυρίας που έχουν εκδώσει ο Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Ενωση Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, καλούν τους φοιτητές, όλη τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στη διήμερη κατασκήνωση ειρήνης, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Αγγελοχώρι και τον αποκλεισμό της Ναυτικής Διοίκησης όπου διαμένουν Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ».

Προειδοποιούν πως η συμμετοχή της χώρας μας στην «Dynamic MIX» θα αντιμετωπίσει την αντίδραση του λαού.

«Οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, που ματοκύλισαν μόλις πριν ένα χρόνο το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ξαναπατούν το πόδι τους στη Βαλκανική, για να διατρανώσουν την επικυριαρχία τους. Στόχος τους, η προετοιμασία μιας εκ νέου πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, η περαιτέρω προώθηση της πολιτικής της Νέας Τάξης για δημιουργία κρατών προτεκτοράτων καθώς και για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ της Ενωσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ και δηλώνει πως όπως πέρσι αντιτάχθηκε στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, έτσι και φέτος «εκφράζει την καταδίκη του στη νέα αυτή δολοφονική άσκηση και στους στόχους της».

Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Θα απλοποιήσουμε τις εξαγωγές όπλων στους συμμάχους μας

Οι ΗΠΑ προτίθενται να απλοποιήσουν τις εξαγωγές όπλων προς τις χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοίνωσε χτες μέτρα που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής όπλων προς τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα «προσδώσει στη Συμμαχία στερεότερες τεχνολογικές βάσεις».

Το σχέδιο αυτό, που περιέχεται σε ένα έγγραφο από 17 σημεία, το οποίο τιτλοφορείται Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια του Εμπορίου Οπλων (DTSI), πρόκειται να προωθήσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των 18 κρατών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία, η Μαντλίν Ολμπράιτ υποσχέθηκε ότι τα αμερικανικά σχέδια για ένα αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα δε θα υπονομεύσουν τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τόνισε πως η κυβέρνηση της χώρας της παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του 1972.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως τα Βαλκάνια, ιδιαίτερα η γιουγκοσλαβική επαρχία του Κόσσοβου, είναι το «κομμάτι που λείπει» για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης, που να είναι ενωμένη και ισχυρή.

Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα - τόνισε - εισήλθαν στο Κόσσοβο τον περασμένο Ιούνη αφού προηγουμένως αμερικανικά στρατεύματα και στρατεύματα από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες βομβάρδισαν από αέρος και για 78 μέρες τη Γιουγκοσλαβία.

Η πρόκληση στο Κόσσοβο - είπε η Ολμπράιτ - είναι να εξαλειφθεί η πολιτική του μίσους μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, με την υποστήριξη αυτών που πιστεύουν σε μια ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η KFOR έχει όλα τα στρατεύματα που χρειάζεται για να επιτελέσει το έργο της και ότι μπορεί να βοηθήσει την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο τη δημιουργία μιας ικανής δικαστικής αρχής και μιας αποτελεσματικής αστυνομικής δύναμης», παρατήρησε.

Η διεθνής αστυνομική δύναμη στο δοκιμαζόμενο από την εγκληματικότητα Κόσσοβο πρέπει να έχει 6.000 άνδρες, αλλά σήμερα είναι περίπου η μισή. Αξιωματούχοι της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών έχουν κατ' επανάληψη κάνει έκκληση για αποστολή ενισχύσεων, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Με συλλαλητήριο υποδέχονται τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Την ώρα που τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα ετοιμάζονται να κάνουν απόβαση και με τις στρατιωτικές τους μπότες να πατήσουν το ελληνικό έδαφος... Εκείνη ακριβώς, την ίδια στιγμή την Τέταρτη 31 του Μάη, ο λαός της Μεσσηνίας θα διοργανώνει αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Κυπαρισσία.

Τα αντινατοϊκά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Πελοποννήσου εκφράστηκαν ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, όταν φιλειρηνιστές της Ανατολικής Πελοποννήσου πραγματοποίησαν αυτοκινητοδρομία ειρήνης ενημερώνοντας τους κατοίκους για τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης.

Το απόγευμα του Σαββάτου αυτοκινητοδρόμοι της ειρήνης ξεκίνησαν από την Καλαμάτα, τον Πύργο και τις γύρω περιοχές και «όργωσαν» τα χωριά. Η ανταπόκριση του κόσμου και η υπόσχεσή τους ότι θα πάρει μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, δείχνει ότι ο λαός της Πελοποννήσου είναι αποφασισμένος να εναντιωθεί στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ