Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Θα απλοποιήσουμε τις εξαγωγές όπλων στους συμμάχους μας

Οι ΗΠΑ προτίθενται να απλοποιήσουν τις εξαγωγές όπλων προς τις χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοίνωσε χτες μέτρα που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής όπλων προς τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα «προσδώσει στη Συμμαχία στερεότερες τεχνολογικές βάσεις».

Το σχέδιο αυτό, που περιέχεται σε ένα έγγραφο από 17 σημεία, το οποίο τιτλοφορείται Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια του Εμπορίου Οπλων (DTSI), πρόκειται να προωθήσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των 18 κρατών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία, η Μαντλίν Ολμπράιτ υποσχέθηκε ότι τα αμερικανικά σχέδια για ένα αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα δε θα υπονομεύσουν τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τόνισε πως η κυβέρνηση της χώρας της παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του 1972.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως τα Βαλκάνια, ιδιαίτερα η γιουγκοσλαβική επαρχία του Κόσσοβου, είναι το «κομμάτι που λείπει» για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης, που να είναι ενωμένη και ισχυρή.

Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα - τόνισε - εισήλθαν στο Κόσσοβο τον περασμένο Ιούνη αφού προηγουμένως αμερικανικά στρατεύματα και στρατεύματα από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες βομβάρδισαν από αέρος και για 78 μέρες τη Γιουγκοσλαβία.

Η πρόκληση στο Κόσσοβο - είπε η Ολμπράιτ - είναι να εξαλειφθεί η πολιτική του μίσους μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, με την υποστήριξη αυτών που πιστεύουν σε μια ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η KFOR έχει όλα τα στρατεύματα που χρειάζεται για να επιτελέσει το έργο της και ότι μπορεί να βοηθήσει την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο τη δημιουργία μιας ικανής δικαστικής αρχής και μιας αποτελεσματικής αστυνομικής δύναμης», παρατήρησε.

Η διεθνής αστυνομική δύναμη στο δοκιμαζόμενο από την εγκληματικότητα Κόσσοβο πρέπει να έχει 6.000 άνδρες, αλλά σήμερα είναι περίπου η μισή. Αξιωματούχοι της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών έχουν κατ' επανάληψη κάνει έκκληση για αποστολή ενισχύσεων, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ