Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απαγόρευση διαδηλώσεων

Σε μια από τις προεκλογικές του συνεντεύξεις, στις 12 Μάρτη, στην εφημερίδα «Βήμα» και στην «ερώτηση» του ...επιμελούς δημοσιογράφου τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με το «γεγονός» (!) ότι «αρκεί μια διαδήλωση 50 ατόμων για να να παραλύσει το κέντρο της Αθήνας», ο πρωθυπουργός απαντούσε: «Ναι, έχετε δίκιο»... Υποσχόταν, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του, μετά τις 9 Απρίλη, θα ελάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα για να λύσει το πρόβλημα... Παράλληλα και, ήδη, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη, στην εσωτερική αλληλογραφία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, και κυρίως εκείνους επί της Δημόσιας Τάξης, το θέμα της «αντιμετώπισης των διαδηλώσεων» ήταν σε πρώτη σειρά προτεραιότητας. Εκτοτε έχουν μπει σε εφαρμογή όλα τα μέσα, ώστε το κέντρο της Αθήνας να «αποκαθαρθεί» από κάθε ...μολυσματική εστία διεκδίκησης και εκδήλωσης συλλογικής αντίστασης.

Τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αλλά και οι στυλοβάτες της (βλέπε Δήμος Αθήνας) είναι και κατασταλτικά, αλλά και ιδεολογικά, χωρίς να σημαίνει ότι τα δεύτερα είναι λιγότερο πρωτόγονα από τα πρώτα. Ετσι, είδαμε την Αθήνα να μετατρέπεται ξανά σε πόλη υπό κατοχή, σχεδόν 50 χρόνια μετά την είσοδο των Γερμανών, αυτή τη φορά με αφορμή την έλευση του Κλίντον στην Ελλάδα. Διαπιστώσαμε ότι με την έγκριση της κυβέρνησης ανατίθεται σε «ιδιωτικούς στρατούς» να επιβλέπουν κεντρικά σημεία της πόλης (π.χ., σταθμοί του μετρό), με κύριο καθήκον την παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Προφανώς πρόκειται για τις ιδέες, που η διακίνησή τους, μέσω εντύπων ή άλλων προπαγανδιστικών μέσων, ενοχλούν την εξουσία. Είδαμε επίσης τον κύριο δήμαρχο, μετά τα κάθε λογής καγκελάκια που γέμισε την Αθήνα (ώστε να είναι ευδιάκριτον το πνεύμα της ...ευταξίας και της συνάδουσας αντίληψης για το «περίκλειστον» της πόλης), να αναθέτει και σε «μπράβους» την αποκαθήλωση των πανό, που αναφέρονται ακόμα και στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς...

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, το παιχνίδι του «κοινωνικού αυτοματισμού», επιλέγοντας την τακτική της πρόκλησης μιας τεχνητής «κοινωνικής διαίρεσης και αντιπαλότητας» μεταξύ του διακινούμενου στο κέντρο της πόλης με τον διαδηλωτή. Ο τρόπος είναι απλός και συνάμα διεστραμμένος: Κάθε φορά που θα υπάρχει λαϊκή κινητοποίηση στην Αθήνα, μικρή ή μεγάλη, η Αστυνομία θα προκαλεί «ασφυξία» στην πόλη και «νευρικό κλονισμό» στους εγκλωβισμένους, προσποιούμενη ότι φταίνε οι διαδηλωτές και όχι η ίδια, που, αντί να ρυθμίζει την κυκλοφορία, θα επιλέγει να απαγορεύει την κυκλοφορία! Το ίδιο έκαναν πριν δυο Κυριακές με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Ειδικά προχτές, δε, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αθήνα, με πρόσχημα την πορεία των αναπληρωτών καθηγητών, είχε και στόχο να μην ενοχληθεί η μετακίνηση του πρωθυπουργού από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου!

Σε αυτό το παιχνίδι της κυβέρνησης, δε λείπουν οι συμπαραστάτες της. Ετσι, είδαμε χτες αρκετούς να επιδίδονται στο συνήθη ρόλο τους: «Ναι, έφταιγε η Αστυνομία, αλλά φταίνε και οι διαδηλωτές», έλεγαν όλο ...αντικειμενικότητα. Απέναντι σε αυτού του είδους την «αντικειμενικότητα», ας το γνωρίζουν, το λαϊκό κίνημα θα επιδείξει τη μέγιστη «υποκειμενικότητα»: Κανείς δεν πρόκειται να του κλείσει το δρόμο! Κανείς δεν πρόκειται να θέσει σε κατάσταση «πολιορκίας», ούτε την Αθήνα, ούτε το μυαλό των κατοίκων της, που γνωρίζουν ότι οι ίδιοι που αναγκάζουν τον κόσμο να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις είναι και οι ίδιοι που προκαλούν το κυκλοφοριακό κομφούζιο, είτε έχει, είτε δεν έχει διαδήλωση στο κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ