Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «θρήσκευμα» την υποκρισία!

Οι αρχικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες έγιναν στις 8 Μάη. Την ακριβώς επόμενη μέρα, από αυτές τις στήλες, σημειώναμε τα εξής:

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί ενώπιον της υποχρέωσης να προσαρμόσει πλευρές του εσωτερικού Δικαίου. Οι προσαρμογές είναι αναγκαίες, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί - με βηματισμό ανάλογο των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ - στη σφαίρα των υποκριτικών «πυλώνων» της Δύσης περί σεβασμού των ανθρωπίνων ελευθεριών και των υπόλοιπων ηχηρών παρόμοιων (...) Κάτω από αυτό το πρίσμα - της ανάγκης που μετατρέπεται σε φιλοτιμία, δηλαδή - θα πρέπει να δούμε τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης (...) Ομως, το κύριο δεν είναι αυτό. Το κύριο είναι ότι η κυβέρνηση, καλλιεργώντας μια ψευδαίσθηση εκδημοκρατισμού, επιχειρεί μέσα από πέπλο καπνού και ψευδαισθήσεων, που αφορούν την αντιμετώπιση δευτερευουσών ή τριτευουσών πλευρών της αντιδραστικής σύμφυσης κράτους - Εκκλησίας, να αφήσει ανέγγιχτη την πρωτεύουσα πλευρά: Να αφήσει ανέγγιχτη αυτή καθεαυτή, δηλαδή, τη σκοταδιστική σύμφυση. Αλλωστε, το "ενιαίον" κράτους και Εκκλησίας ούτε κατά διάνοια δε θα θιγεί στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιπλέον, μόλις πριν λίγες μέρες, προεκλογικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε έναντι του θρησκευτικού κατεστημένου ότι δε θα προχωρήσει σε αποσύνδεση του κράτους από την Εκκλησία, επικαλούμενος το "μη ώριμο" των συνθηκών (...) Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καμώνεται την... «προοδευτική»! Κάποια στιγμή, μάλιστα, όταν θα κάνει πράξη όσα σε επίπεδο προθέσεων προϊδέασε χτες ο κ. Σταθόπουλος, και τα οποία συνιστούν εκείνες τις αναγκαίες "αλλαγές για να μην αλλάξει - στην ουσία - τίποτα", η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εμφανιστεί έως και... "επαναστατική"!» («Ρ», 9/5/2000).

Ομολογούμε ότι η χτεσινή παρουσία του Κ. Σημίτη στη Βουλή ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις μας, όσον αφορά την πλήρη (και συντομότερα απ' ό,τι περιμέναμε) επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.

***

Στο μεταξύ, την ώρα που ο πρωθυπουργός υποδύεται τον «προοδευτικό», επικαλούμενος τις εντολές της ΕΕ και τις ανάγκες της Σένγκεν για ενιαίο τύπο ταυτότητας στην ΕΕ (τέτοια «προοδευτικότητα»!), την ίδια ώρα, το μεν ηλεκτρονικό φακέλωμα προωθείται καθιστώντας τους πάντες «παιδιά ενός κατώτερου - και υπό παρακολούθηση - Θεού», ο δε σκοταδιστικός άμβωνας του «κρατικοδίαιτου» της Εκκλησίας ενισχύεται. Με τις ...ευλογίες, φυσικά, του Κ. Σημίτη.

Από την άλλη πλευρά, την ώρα που ο κ. Χριστόδουλος υποδύεται τον «διωκόμενο», αν και έχει εξασφαλίσει το βασικό, δηλαδή το «κρατικοδίαιτο» της εξουσίας του, την ίδια ώρα, προαναγγέλλει διά των υφισταμένων του την κήρυξη «ανένδοτου αγώνος» (!), ίδρυση κόμματος της Εκκλησίας (!), και εμφάνιση στρατιών ρασοφόρων, που θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επί της Ηρώδου του Αττικού! Ετσι, και το πεδίο της πολιτικής δράσης του διευρύνει, προσποιούμενος τον «μάρτυρα», αλλά και τη διαπραγματευτική του θέση ενισχύει, όσον αφορά απολαβές εξαιρετικά ...κοσμικές, όπως, για παράδειγμα, εκείνα τα 126 δισ. που διεκδικεί από το Γ` ΚΠΣ...

***

Το παιχνίδι ήταν από την αρχή «σικέ». Εισερχόμαστε στη φάση, που αρχίζει να παραγίνεται «σικέ». Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τα μέλη της κοινωνίας, σε όποιο Θεό κι αν πιστεύουν ή δεν πιστεύουν. Διότι, στο όνομα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (οι κυβερνώντες), στο όνομα της προστασίας της πίστης τους (οι Αγιατολάχ), συνθέτουν ένα επικίνδυνο δίδυμο. Ενα δίδυμο, που φακελώνει, που εξουσιάζει, που εξαπατά. Η μια πλευρά του διδύμου φακελώνει τις ψυχές, η άλλη φακελώνει το σώμα, και οι δυο μαζί το πνεύμα. Τελικά, και οι δυο, τόσο το «θεοποιημένο» κράτος, όσο και ο «κρατικοποιημένος» Θεός, θέλουν τους πολίτες «ψυχή τε και σώματι» υπόδουλους συγγενικών δοξασιών. Δοξασιών, που πάντα αρχίζουν και τελειώνουν σε κάποιο «μονόδρομο».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ