Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Απειλές για ίδρυση εκκλησιαστικού... κόμματος

Την τακτική των προειδοποιητικών βολών, μέσω των εμπροσθοφυλακών - μητροπολιτών και εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών παραγόντων - αντί της άμεσης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων, επέλεξε χτες, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουμανία.

Των χτεσινών πρωθυπουργών δηλώσεων στη Βουλή, και ενώ είχε γίνει γνωστό εκ των προτέρων το περιεχόμενό τους, προηγήθηκε μια χαμηλών τόνων ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, όπου γίνεται λόγος για νηφάλια και υπεύθυνη αντιμετώπιση της κατάστασης και παραπομπή του θέματος στα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται με την επιστροφή του αρχιεπισκόπου, έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού οι πρώτες αντιδράσεις της Εκκλησίας εκφράστηκαν μέσω διαφόρων ιεραρχών από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, κηρύσσοντας «ανένδοτο αγώνα», είπε ότι η Εκκλησία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και μάλιστα απείλησε προειδοποιώντας ότι η Εκκλησία θα φθάσει ακόμα και στην ίδρυση πολιτικού κόμματος για να διεκδικήσει το ρόλο της. Στον αντίποδα, ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ο οποίος ανήκει στην εσωεκκλησιαστική αντιπολίτευση, διατύπωσε την άποψη ότι η αναγραφεί του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες «ούτε σώζει ούτε δε σώζει» και εξέφρασε τη διαφωνία του στην οργάνωση λαϊκών αντιδράσεων, λέγοντας «δε θα συμφωνούσα να βγούμε στους δρόμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ