Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σημαδεμένοι «προαιρετικών» ταυτοτήτων

«Εκσυγχρονισμός» σημαίνει οπισθοδρόμηση. Αντίφαση που επιβεβαιώνεται στα τρέχοντα και τα καθημερινά και σε όσα αποτελούν ακάλυπτες επιταγές από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος και όσων προβλημάτων συνδέονται με το σημαντικό αυτό θέμα.

Γιατί η διατήρησή του επί τόσα χρόνια σηματοδοτεί τον αναχρονισμό και την καθήλωση σε πρακτικές του παρελθόντος, τις συναλλαγές και τα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα, γύρω από τα οποία ξέσπασε αυτές τις μέρες ένας γραφικός καυγάς ενστάσεων, απειλών, ανάκλησης «υπεσχημένων», συρρίκνωσης και υποβάθμισης.

Ετσι, μετά τις αρχικές προχωρημένες δηλώσεις του επί της Δικαιοσύνης υπουργού Μιχάλη Σταθόπουλου για την ανάγκη διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, το θέμα μπήκε στην «μπουγάδα» με κάκιστα απορρυπαντικά και στένεψε στα όρια των ταυτοτήτων, όπου ακόμη και ο Βελζεβούλης του 666 και των «εθνικών οραματισμών» βάζει την ουρά του.

Αλλά και αυτό το θέμα των ταυτοτήτων «μαζεύει» ακόμη περισσότερο με την τάχα μου μέγιστη παραχώρηση επ' ανταλλάγματι, εφόσον και όταν υλοποιηθεί, της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος, που αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα το εκτρέπει σε νέες περιπλοκές στον ατέρμονα χρόνο. Πέραν δε τούτου προσφέρει «φακελωμένους» τους αρνητές εκείνους της αναγραφής και εμπλουτίζει, με τη συνδρομή της πολιτείας, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Συνθήκης του Σένγκεν στο Στρασβούργο. Κατά τα άλλα η προστασία των προσωπικών δεδομένων περιορίζεται πρακτικά στα όνειρά μας, από αδυναμία ακόμη των ηλεκτρονικών χαφιέδων να τα καταγράψουν.

Και βέβαια θα υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος παλινδρόμησης αυταρχικών καταστάσεων, όπου τα μύχια των ανθρώπων, οι πνευματικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές τους επιλογές θα μπαίνουν - μεταφορικά έστω - κάτω από τον μεσαιωνικό τροχό και τον φάλαγγα, όπως και των γραφειοκρατικών πιέσεων πάνω σε προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι και στο θέμα της «προαιρετικότητας», όπως στα άλλα μέγιστα της «διατηρησιμότητας» των ΟΝΕ-κριτηρίων λιτότητας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε απόλυτη ή σχετική ευθυγράμμιση.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαίωση του ...«νέου κλίματος» (2004-03-27 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ και οι «κόθορνοι» με... ταυτότητα (2001-09-02 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ στη Βουλή (2000-07-07 00:00:00.0)
«Ουρά» της κυβέρνησης (2000-06-17 00:00:00.0)
Η μεγάλη ευκαιρία του ΣΥΝ... (2000-06-09 00:00:00.0)
Κυβέρνηση, Εκκλησία με πλαστές ταυτότητες (2000-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ