Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιβεβαίωση του ... «νέου κλίματος»

Το «νέο κλίμα» που επικρατεί στις σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας, διαπίστωσε ακόμη μια φορά χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου. Οπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση, η «καλή διάθεση που επιδεικνύει η υπουργός, ώστε να υπάρχει αγαστή συνεργασία, είναι βασική προϋπόθεση, προκειμένου να συζητούμε και να αποφασίζουμε αυτό που κάθε φορά θα έλεγα είναι το καλύτερο». Από την πλευρά της, η υπουργός επανέλαβε τα περί συνεχούς «ανοιχτού δίαυλου επικοινωνίας και διαλόγου, χωρίς αυτός να είναι προσχηματικός», ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε παρεξήγηση θα λύνεται ευθέως και όχι μέσω τρίτων».

Πάντως, αυτό το νέο κλίμα, φαίνεται, δεν ...αποστράβωσε, παρά τις δηλώσεις της υπουργού στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας περί μη αναγκαιότητας της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ο αρχιεπίσκοπος - αναφερόμενος σ' αυτό - είπε ότι δε συζητήθηκε το θέμα των ταυτοτήτων, ενώ, όπως σημείωσε, «η τοποθέτηση της κ. υπουργού είναι μια διαφορετική άποψη, σεβαστή, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα και πνεύμα συγκλίσεως σε πολλά ζητήματα. Ο καθένας έχει τις απόψεις του».

Ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε ακόμα να μην παραποιούνται οι φράσεις του (σ.σ. με αφορμή όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό) και αιτιολόγησε τις φράσεις του, λέγοντας: «Οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουμε έναν ξεχωριστό κώδικα που εκφραζόμαστε. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μάθετε αυτόν τον κώδικα για να μας ερμηνεύετε σωστά». Εάν, όπως είπε, ανάμεσα στ' άλλα, «επιχειρείτε να δίνετε πολιτικές ερμηνείες σε όρους που είναι για μας καθημερινοί όροι, τους οποίους χρησιμοποιούμε και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, θα πρέπει ν' αλλάξουμε όλη την ορολογία της Εκκλησίας».

Τέλος, η υπουργός επισήμανε την πληθώρα ανοιχτών θεμάτων, που πρέπει να συζητηθούν (ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και δικαιοσύνης κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ