Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Η Ελλάδα πεδίο βολής της νέας τάξης

Χωρίς κάποια σοβαρή εξέλιξη συνεχίζεται η ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000» που διεξάγεται στην Ελλάδα, καθώς τα σοβαρά θέματα, που αφορούσαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, έκλεισαν με την παραχώρηση της αρμοδιότητας ελέγχου των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών εντός στο ελληνικό FIR κατευθείαν στο αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, που για τις ανάγκες της άσκησης έχει μετακομίσει στη Λάρισα. Η όλη εξέλιξη της άσκησης, σενάριο και εκτέλεση, είναι κατά τα πρότυπα των αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

Αντικειμενικός σκοπός των ΝΑΤΟικών επιτελείων είναι με βάση τις εκτιμήσεις που αποκόμισαν από τις 78 ημέρες βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας να προετοιμάσουν τις δυνάμεις του για νέες επεμβάσεις. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με την άσκηση αυτή «επιβεβαιώνουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ, αυτού του Οργανισμού ασφαλείας να διαχειριστεί θέματα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Χτες, δεύτερη μέρα της άσκησης, οι χερσαίες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος, από Ελλάδα 1.379 άτομα, από ΗΠΑ 4.645 άτομα και από Ουγγαρία 179 άτομα και τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ελληνα διοικητή του Στρατηγείου της Λάρισας (Υποπεριοχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Περιοχής) αντιστρατήγου Εμ. Ματζάνα, συνέχισαν την εκπαίδευσή τους εντός των στρατοπέδων. Παράλληλα, συνεχίστηκε η άφιξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης προσωπικού από την 2η Εκστρατευτική Ταξιαρχία Πεζοναυτών των ΗΠΑ (2η ΜΕΒ).

Οι ναυτικές δυνάμεις, συγκροτημένες σε τρεις ομάδες, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας (COMNAVSOUTH), εκτέλεσαν τεχνικές και αεροναυτικές ασκήσεις, με αεροσκάφη από αεροδρόμια των Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας, καθώς και ασκήσεις πυρών ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις περιοχές των ασκήσεων του Κεντρικού - Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου. Παράλληλα, εκτέλεσαν ασκήσεις επιχειρήσεων επιφάνειας με πυραυλάκατους από την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, οι αποβατικές δυνάμεις από Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία, συνολικής δύναμης 2.650 ανδρών και 10 αποβατικών πλοίων, συνέχισαν τις ασκήσεις τους στην ξηρά στη Σαρδηνία.

Οι αεροπορικές δυνάμεις, υπό τον τακτικό έλεγχο, αφού τον επιχειρησιακό έλεγχο τον έχει ο Αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης, του Ελληνα διοικητή του ΝΑΤΟικού Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7ο CAOC) αντιπτεράρχου Π. Μανούσου (διοικητής του ελληνικού Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας) πραγματοποίησαν χτες 160 εξόδους (83 από ελληνικά) από αεροδρόμια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τακτικές αεροπορικές ασκήσεις υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις αεράμυνας, διώξεως και βομβαρδισμού, ηλεκτρονικού πολέμου και τακτικής αναγνώρισης σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και δεσμευμένες περιοχές του Κεντρικού - Νότιου Αιγαίου και Νότιου Ιονίου. Παράλληλα, μπήκαν σε λειτουργία και τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα) από τη Γερμανία, ανάμεσά τους και 3 πυροβολαρχίες «Πάτριοτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ