Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Θα εφαρμοστεί η απόφαση
  •  Την κυβερνητική θέση αποσαφήνισε χτες ο πρωθυπουργός
  • Χωρίς δακτυλικό αποτύπωμα, θρήσκευμα και όνομα - γένος συζύγου οι ταυτότητες που θα εκδίδονται εφεξής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ηαναγραφή του θρησκεύματος, καθώς και άλλα στοιχεία δε θα αναγράφονται πλέον, ούτε και προαιρετικά, στην αστυνομική ταυτότητα και το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα καινούρια δελτία αναγνώρισης και για όσα αντικατασταθούν.

Τα παραπάνω αποσαφήνισε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην υποχρεωτική έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας, αφού αυτό θα συμβεί όταν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταλήξουν στον «ευρωπαϊκό τύπο του δελτίου ταυτότητας». Οσον αφορά το χρόνο εφαρμογής της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα για να εκδοθούν οι εγκύκλιοι».

Αιτιολογώντας τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος και άλλων προσωπικών στοιχείων (δαχτυλικό αποτύπωμα, όνομα συζύγου και γένος) ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι η ταυτότητα «είναι ένα δημόσιο έγγραφο με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία πολίτη και κράτους», στο οποίο περιέχονται «τα εξωτερικά στοιχεία που είναι αναγκαία». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει επιτέλους να δεχτούμε ως κατάκτηση του πολιτισμού μας ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται σήμερα για τα δεδομένα του εσωτερικού μας κόσμου», καταλήγοντας πως «η αναγραφή του θρησκεύματος, προσβάλει άμεσα η έμμεσα τη θρησκευτική ελευθερία του πολίτη», οπότε «δεν επιτρέπεται να δίνει λόγο για το αν και τι πιστεύει» και κατ' επέκταση «η αναγραφή του θρησκεύματος δεν επιτρέπεται να είναι υποχρεωτική ή προαιρετική».

Οσον αφορά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μπορεί μεν να προσβληθεί «από όποιον έχει έννομο συμφέρον» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως «από τη στιγμή που εκδόθηκε δεσμεύει την κυβέρνηση. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε τέτοια απόφαση η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο που ισχύει».

Τέλος, αναφορικά με την προοπτική συνολικά αλλαγής του δελτίου ταυτότητας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η αντικατάσταση του τύπου της ταυτότητας θα γίνει όταν θα καθοριστεί το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο. Οι παλιές θα εξακολουθήσουν να ισχύουν εκτός αν ο κάτοχος ζητήσει, σε περίπτωση απώλειας, την αντικατάστασή τους». Καταλήγοντας τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα αυτό, με αυτές τις διαπιστώσεις. Ελαβε απροσδόκητες διαστάσεις. Το ζήτημα δεν αφορά την πίστη, τη θρησκεία, την ορθοδοξία».

Θετική χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού η Μαρία Δαμανάκη, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Αντιδρά η ΝΔ

Εντονες παράλληλα ήταν οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε «ανακόλουθο» τον πρωθυπουργό, αφού δεν προχώρησε σε διάλογο με την Εκκλησία για το θέμα, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση «βαρύ λάθος» και συνολικά την κυβερνητική πολιτική στο όλο θέμα «αλλοπρόσαλλη» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «προσέβαλε την ορθόδοξη εκκλησία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ