Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαμορφώνονται τα εσωκομματικά μέτωπα

Η Ντ. Μπακογιάννη, με τη χτεσινή τοποθέτησή της στην ΕΕ, προβάλλει ως «ο άλλος πόλος» στην εσωκομματική διαμάχη. Αποφασισμένος «να φύγει μπροστά» ο Κ. Καραμανλής

Στην ανάδειξη της Ντ. Μπακογιάννη ως του «άλλου πόλου» στην εσωκομματική διαμάχη κατέληξε η χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ, προδικάζοντας έτσι τη συνέχεια της εσωκομματικής κρίσης στην πορεία προς το συνέδριο. Η χτεσινή παρέμβασή της επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια διαμόρφωσης νέων εσωκομματικών συσχετισμών, παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται, επίσημα τουλάχιστον, θέμα ηγεσίας. Παράλληλα, μια σειρά στελέχη διαπίστωσαν μια σειρά αδυναμίες και λάθη που μέτρησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες στις επιλογές της ηγεσίας, χωρίς όμως να ανεβάσουν τους τόνους. Ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να υποβαθμίσει τα θέματα που αναδείχτηκαν και να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, λέγοντας ότι «πρέπει να φύγουμε μπροστά» και δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί ο διάλογος αλλά η εσωστρέφεια. Επισήμανε τη συνεχή ανοδική πορεία του κόμματος (δημοτικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές) και την εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού στο 43%, παραδέχτηκε ότι δεν είναι αλάνθαστος και η αυτοκριτική του εντοπίζεται ότι θα έπρεπε να είχε προχωρήσει «πιο γοργά, πιο τολμηρά, πιο παλικαρίσια». Εκανε λόγο για «συμφέροντα που μας πολεμούν» και πρόσθεσε ότι δεν τον ενοχλεί η λάσπη αλλά πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται και να το αντιμετωπίζουμε. Στο έκτακτο συνέδριο, συνέχισε, το κόμμα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά, να επαναβεβαιώσει τη φυσιογνωμία του και μέσω του μεσαίου χώρου «να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά στην κοινωνία». Παράλληλα ζήτησε να μην παραμεληθεί η «αντιπολιτευτική» δράση.

Η παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη

Η Ντ. Μπακογιάννη με τη χτεσινή παρέμβασή της στην ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι έχει επεξεργασμένη δική της πλατφόρμα τόσο για την πολιτική πορεία του κόμματος όσο και τα εσωκομματικά του, χωρίς ταυτόχρονα να κρύβει τις ηγετικές φιλοδοξίες της αλλά και χωρίς να θέτει θέμα ηγεσίας. Στη χτεσινή τοποθέτησή της διαφοροποιήθηκε αισθητά από τα όσα μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει ο Κ. Καραμανλής. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την αντίθεσή της στην εμμονή της ηγεσίας στην καθεστωτική λογική, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο κάνει ζημιά στο κόμμα και το εμφανίζει αδύναμο. Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα, απέρριψε τις δικαιολογίες της εκλογικής ήττας που προβάλλει η Ρηγίλλης λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τις εκλογές, το θέμα είναι τι κάναμε εμείς. Στην κατεύθυνση αυτή εντόπισε σοβαρές αδυναμίες τόσο κατά την προηγούμενη τριετία όσο και κατά την προεκλογική περίοδο (δεν υπήρχε στρατηγική επικεντρωμένη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, δεν υπήρχε επιτροπή εκλογικού αγώνα που να έχει τη βασική πολιτική ευθύνη), ενώ την τελευταία βδομάδα έγιναν λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί όπως η διαρροή των γκάλοπ, «φωτογραφίζοντας» τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Στο εσωκομματικό επίπεδο διαπίστωσε έλλειμμα δημοκρατίας καθώς τα όργανα συνεδριάζουν περιστασιακά, ενώ ζήτησε να υπάρξει στροφή στην παραγωγή πολιτικής για να μπορέσει η ΝΔ να ασκήσει «υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση». Από τα υπόλοιπα στελέχη, ο Μ. Εβερτ υποστήριξε μετά πάθους τις επιλογές του Κ. Καραμανλή και απέδωσε την εκλογική ήττα στο ότι το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, ο Γ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το ποσοστό του 43%, αλλά πρόσθεσε: το ερώτημα είναι πώς θα το διατηρήσουμε και αυξήσουμε, ο Γ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι δεν αρκεί η συναίνεση στην κυβέρνηση, χρειάζεται δυναμική αντιπολίτευση, ενώ ο Αχ. Καραμανλής τόνισε ότι οι εκλογές χάθηκαν στα αστικά κέντρα και εξαιτίας του συνθήματος για λιγότερο κράτος που τρόμαξε τους μισθωτούς. Ο Β. Μεϊμαράκης εντόπισε προβλήματα στην καθυστέρηση της συγκρότησης των ψηφοδελτίων, στην έλλειψη ενιαίου πολιτικού λόγου καθώς και στη μη διείσδυση σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (μουσουλμάνοι, τσιγγάνοι κ.ά.), ενώ ο Κ. Γριβέας υποστήριξε ότι η οργάνωση δεν τράβηξε. Πάντως, κανένα από τα στελέχη δεν έθιξε ευθέως στη συνεδρίαση θέμα Σπηλιωτόπουλου, παρά τα όσα δήλωναν τις προηγούμενες μέρες «κατ' ιδίαν». Μόνο ο Γ. Κεφαλογιάννης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε με νόημα: «το τι πρέπει να γίνει, θα γίνει στο χρόνο που πρέπει».

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση τη χαρακτήρισε πολύ γόνιμη και επιβεβαίωσε την απόφαση όλων «να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς πισωγυρίσματα και παλινωδίες». Τόνισε ακόμα ότι στο συνέδριο θα προχωρήσει η μετεξέλιξη της ΝΔ και θα δημιουργηθεί η νέα δομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ