Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ στη Βουλή

Σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού από τα βασικά του προβλήματα, επιχείρησαν να στήσουν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού επιχείρησαν να στήσουν χτες στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αφορμή τη συζήτηση της γνωστής πρότασης νόμου της ΝΔ, που προβλέπει την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, όπως ζητάει η ηγεσία της Εκκλησίας.

Τόσο η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, προσπάθησαν με τις ομιλίες τους να οξύνουν φραστικά την αντιπαράθεση, ανταλλάσσοντας εκατέρωθεν κατηγορίες για «υπονόμευση της δημοκρατίας» (Β. Παπανδρέου) και για «καθεστωτική αλαζονεία» (Κ. Καραμανλής) χωρίς, βέβαια, κανένας τους να θέσει το ουσιαστικό θέμα του χωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος.

Θέμα, που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, υπενθυμίζοντας ότι το Κόμμα έχει αυτή τη θέση εδώ και 80 χρόνια (ολόκληρη η τοποθέτηση σε διπλανές στήλες). Καταψήφισε την πρόταση νόμου της ΝΔ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει το θρήσκευμα να αναγράφεται στις ταυτότητες και τόνισε ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση Σημίτη συνολικότερα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και η λογική της Εκκλησίας, όχι μόνο δε μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά μας βρίσκουν αντίθετους και αντιμέτωπους».

Κατά της πρότασης, τάχθηκε και ο ΣΥΝ και ο εκπρόσωπος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο Θερινό Τμήμα απέφυγαν να πάρουν το λόγο και να υπερασπίσουν τη θέση της μη αναγραφής, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της ΝΔ, που παρέλασαν όλοι σχεδόν από το βήμα με επιχειρήματα ταυτόσημα με αυτά της ηγεσίας της Εκκλησίας.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για καθεστωτική πρακτική και κυβερνητική αλαζονεία, η οποία ενέπαιξε και εξαπάτησε την Ιεραρχία στο θέμα των ταυτοτήτων. Ζήτησε την πραγματοποίηση διαλόγου, που ως βάση θα έχει το προαιρετικό της αναγραφής (γνήσια φιλελεύθερη θέση τη χαρακτήρισε) και χαρακτήρισε την πρόταση νόμου της ΝΔ «ευκαιρία φυγής της κυβέρνησης από την κρίση που έχει προκαλέσει». Ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «ο πρωθυπουργός επιδίωξε μία νίκη σε βάρος της Εκκλησίας για να δημιουργήσει την εικόνα του αμάχητου καθεστώτος, που δε διστάζει να συγκρούεται με όποιους εκφράζουν οποιαδήποτε διαφορετική άποψη».

Η Β. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συντάσσεται με την ακραία μερίδα της Ιεραρχίας και υπονομεύει τη δημοκρατία και το μέλλον του τόπου για «ευκαιριακούς λόγους». Επιτέθηκε στην ηγεσία της Εκκλησίας, λέγοντας ότι θέλει να κυβερνάει «ατύπως και ελέω Θεού» και έκανε λόγο για ιερείς που περιφέρονται στα κανάλια και λένε όχι στους νόμους. Απέδωσε δε τη στάση της ΝΔ σε σύγχυση και ιδεολογική κρίση, λέγοντας ότι συντασσόμενη με τον παροξυσμό λίγων ιεραρχών υπονομεύει τη δημοκρατία και το μέλλον του τόπου για ευκαιριακούς λόγους.

Πλήρως ταυτισμένη με την κυβερνητική επιχειρηματολογία στο θέμα, εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, στρεφόμενη κυρίως κατά της ΝΔ, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του εισηγητή της ΝΔ Β. Πολύδωρα, ο οποίος παρατήρησε ότι «αυτά τα λέει ο Πανταγιάς και τα αναμεταδίδει η κυρία Δαμανάκη».

Υπέρ, ουσιαστικά, της προαιρετικής αναγραφής, τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Ε. Γιαννόπουλος, λέγοντας ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να αναγράφει το θρήσκευμά του στην ταυτότητα. Καταψήφισε, όμως, την πρόταση της ΝΔ για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Αναγνώρισε ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που «μια ζωή» μιλούσε για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας και είπε ότι «σκυλομετάνιωσε», που ως υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε ως πρόεδρο της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων» τον Κ. Δαφέρμο.

Τελικά, μετά από μία ολοήμερη συνεδρίαση, η πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε από το Α` Θερινό Τμήμα.

Ο Α. Κακλαμάνης

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, πριν τη λήξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για τον αρχιεπίσκοπο και την ηγεσία της Εκκλησίας, κατηγορώντας τους για διχαστική πολιτική. Ο αρχιεπίσκοπος, είπε, διέψευσε τις προσδοκίες, που είχαν κάποιοι τον καιρό της ορκωμοσίας του και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα για τη γνωστή συνέντευξη Σταθόπουλου, που άνοιξε το θέμα των ταυτοτήτων. Χαρακτήρισε προσβολή συνολικά προς τον πολιτικό κόσμο τα όσα αναφέρθηκαν στην Ιερά Σύνοδο για «αποσυνάγωγο» Κακλαμάνη και κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο ότι θέλει να έχει γνώμη και για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στη δική του στάση σε ανάλογη συζήτηση το 1993 για το προαιρετικό της αναγραφής, είπε ότι τότε ζήτησε από την κυβέρνηση να φτάσει καλύτερα στο αντίθετο άκρο της μη αναγραφής, παρά να μείνει στο προαιρετικό, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μη πραγματική εικόνα για το σύνολο των ορθοδόξων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ