ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντιαμερικανική διαδήλωση για βάσεις και βιομηχανία

ΣΕΟΥΛ.-

Δυναμική η χτεσινή τρίωρη διαδήλωση εκατοντάδων Νοτιοκορεατών εργατών αυτοκινητοβιομηχανίας και φοιτητών στη Σεούλ. Βασικό σύνθημα, η άμεση αποχώρηση των Αμερικανών από τη Νότια Κορέα! Οχι μόνο των τουλάχιστον 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών που βρίσκονται σε βάσεις στη Νότια Κορέα, αλλά και Αμερικανών επιχειρηματικών παραγόντων, που επιχειρούν να «εισβάλουν» στην αυτοκινητοβιομηχανία, βάζοντας πρώτη στο στόχαστρο την προς πώληση «ΝΤΑΕΒΟΥ»...

Η χτεσινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε περίπου 20 μέρες, αφότου αμερικανικό μαχητικό τζετ έριξε έξι βόμβες σε χωριό της περιοχής Κουν-νι-ρεΐνζ (80 χλμ. νότια της Σεούλ), προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό αρκετών χωρικών και υλικές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια.

ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Ηρεμία και σχέδια ανασυγκρότησης

Ειρηνικές οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μεθοριακή γραμμή Λιβάνου - Ισραήλ

Associated Press

Ειρηνικές οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μεθοριακή γραμμή Λιβάνου - Ισραήλ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΚΙΡΙΑΤ ΣΜΟΝΑ.-

Πανηγυρική και συμβολική συνάμα ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κιριάτ Σμόνα, που, επανειλημμένα, είχε γίνει στόχος των πυραύλων της «Χεζμπολάχ». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη σε Λίβανο και Συρία ενώ την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερί Ρερντ Λάρσεν βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την κάλυψη του κενού εξουσίας στην πρώην κατεχόμενη ζώνη.

Συνεχίστηκαν οι πανηγυρισμοί και χτες στην ισραηλινο-λιβανική μεθοριακή γραμμή χωρίς, όμως, να σημειωθεί κανένα ανησυχητικό περιστατικό. Οι Ισραηλινοί βουλευτές συνεδρίασαν, χτες, στην Κιριάτ Σμόνα, από όπου ο Εχούντ Μπάρακ κάλεσε τον Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, να «αδράξουν οι δύο χώρες την ευκαιρία που δημιουργείται από την ισραηλινή αποχώρηση και να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία».

Παρά το «φιλειρηνικό» ύφος όλης της ομιλίας, δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις ότι το όποιο πλήγμα σε βάρος του Ισραήλ θα θεωρηθεί έναρξη πολέμου. Για του λόγου το αληθές, σε πολλές εκατοντάδες ανέρχονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες που μεταφέρθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στα βόρεια σύνορα της χώρας ενώ σε διαρκή επιφυλακή έχει τεθεί η ισραηλινή αεροπορία. Την, έστω και σποραδική, πρόκληση βίας στα βόρεια σύνορα, φέρεται, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, να θεωρεί δεδομένη και η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών, η οποία, όμως, εγκρίνει την απόφαση της στρατιωτικής αποχώρησης.

Την ίδια στιγμή, αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και τον πρωθυπουργό Σελίμ Χος είχε, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο, από κοινού, ανάπτυξης του λιβανικού στρατού και των δυνάμεων του Οργανισμού στην πρώην κατεχόμενη ζώνη. Ηδη, ο λιβανικός στρατός έχει αρχίσει και εγκαθίσταται σε πρώην θέσεις του στρατού κατοχής ενώ ο Σελίμ Χος επισκέφτηκε, χτες, την περιοχή.

Την ικανοποίησή τους για την ισραηλινή αποχώρηση, την οποία χαρακτήρισαν «εφαλτήριο για την επίτευξη συνολικής ειρήνης στην περιοχή», εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, της Ισπανίας, Ζοζέπ Πικέ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μαύρες μέρες» για τη συνδικαλιστική δράση

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ιδιαίτερα αρνητική μοιάζει να είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως αποκαλύπτεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας - ΔΟΕ - που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα. «Οι συνδικαλιστικές ενώσεις, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπόκεινται σε ασφυκτικές πιέσεις από κυβερνήσεις, αυταρχικά ή απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ εκατοντάδες είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη, παγκοσμίως, που συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, ακόμη και εκτελούνται», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στη μαύρη λίστα της ΔΟΕ, συγκαταλέγονται οι περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου, όπου είναι απαγορευμένη η συνδικαλιστική δράση, ενώ σκληρή κριτική ασκείται, τόσο σε όσες χώρες επιτρέπεται η δράση σε μία μόνο συνδικαλιστική ένωση, όσο και σε χώρες που δε διαθέτουν νομικό πλαίσιο συνδικαλιστικής δράσης σε συγκεκριμένους τομείς εργασίας, όπως ο αγροτικός τομέας στις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν και στην Ιορδανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας παρενέβη για να σώσει τη ζωή συνδικαλιστών ή για να διαφυλάξει τη δράση τους πολλάκις την τελευταία δεκαετία, κυρίως στην Κολομβία, στην Ινδονησία, στη Γουατεμάλα, στο Εκουαδόρ και στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη Βρετανία, όπου σημειώνεται η μεγάλη αύξηση των μελών των συνδικαλιστικών ενώσεων, που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, η ετήσια έκθεση της ΔΟΕ χαρακτηρίζει «απειλή» για το συνδικαλισμό την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων να διαπραγματεύονται για εξασφάλιση δίκαιων συλλογικών συμβάσεων.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Υπέρ της εξομάλυνσης τάχθηκε το Κογκρέσο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, η κινεζική κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη και εκφράζει την ελπίδα ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα γίνουν ακόμη στενότερες, αν και τόνισαν ότι οι όροι για το ισχύων καθεστώς όσον αφορά τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα είναι απαράδεκτοι, ο Πρόεδρος Κλίντον είναι περιχαρής και οι γείτονες της Κίνας δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους και την προσμονή τους για καλύτερες και πιο ειρηνικές σχέσεις στο ασιατικό πλατό.

Ολες αυτές οι αντιδράσεις προέρχονται από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού τάχθηκε το βράδυ της Τετάρτης - τοπική ώρα - υπέρ της εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, τερματίζοντας έτσι ένα καθεστώς 20 χρόνων, στη διάρκεια των οποίων απαιτούνταν ετήσια αναθεώρηση των διμερών σχέσεων από το Κογκρέσο. Η σχετική πρόταση νόμου εγκρίθηκε με ψήφους 237 έναντι 197, ύστερα από πέντε ώρες συζήτησης, που έγινε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Πάντως, η έγκριση επιτεύχθηκε αφού οι υποστηρικτές της πρότασης νόμου απέρριψαν - ύστερα από σχετική ψηφοφορία - την τελευταία προσπάθεια που κατέβαλαν οι πολέμιοί της, οι οποίοι επιχείρησαν να την επιστρέψουν στην αρμόδια επιτροπή για να καταγραφεί ως όρος για την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, ότι το Πεκίνο δε θα απειλήσει στρατιωτικά την Ταϊβάν. Καθοριστικό ρόλο στην τελική έγκριση της πρότασης έπαιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, που είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με βουλευτές που θεωρούνταν αναποφάσιστοι, τους οποίους προσπάθησε να πείσει να ταχθούν υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κίνα.

Η πρόταση τώρα θα πάει στη Γερουσία, όπου αναμένεται ότι θα επικυρωθεί χωρίς, όπως κρίνεται, να χρειαστεί τόσο σκληρή μάχη από τους υποστηρικτές της.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Φονική ενέδρα με θύματα δημοσιογράφους

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Ο πόλεμος στη Σιέρα Λεόνε δεν έχει τελειώσει και ούτε πρόκειται να λήξει σύντομα... Αυτό το μήνυμα ήταν και το τελευταίο που «εξέπεμψαν», με τον τραγικό θάνατό τους, ο 53χρονος Αμερικανός δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ, Κουρτ Σορκ και ο 32χρονος Ισπανός καμέραμαν του Ασοσιέιτεντ Πρες, Μιγκέλ Χιλ Μορένο ντε Μόρα. Αλλοι δύο συνάδελφοί τους, που καλύπτουν εδώ και μέρες τις αιματηρές συγκρούσεις στη Σιέρα Λεόνε, ο 39χρονος Ελληνας φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης και ο Νοτιοαφρικανός εικονολήπτης, Μαρκ Τσίσχολμ, τραυματίστηκαν ελαφρά κατά το ίδιο επεισόδιο, που, όπως λέγεται, δεν ήταν παρά ενέδρα που είχαν στήσει αντάρτες του «Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου» σε μονάδες του στρατού της Σιέρα Λεόνε. Στη διάρκεια του επεισοδίου, σκοτώθηκαν και τέσσερις στρατιώτες της Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιάννης Μπεχράκης, οι δημοσιογράφοι επέβαιναν προχτές απόγευμα σε δύο οχήματα και συνοδεύονταν από τουλάχιστον δέκα άνδρες του στρατού της Σιέρα Λεόνε. Δέχτηκαν επίθεση από περίπου δέκα ένοπλους άνδρες σε μία περιοχή που απείχε 87 χλμ. από την πρωτεύουσα Φριτάουν. Ο Γ. Μπεχράκης και ο Μ. Τσίσχολμ κατάφεραν να ξεφύγουν ελαφρά τραυματισμένοι και αφού παρέμειναν κρυμμένοι σε θάμνους επί τουλάχιστον τρεις ώρες!

ΗΠΑ
Μαζική «εκτέλεση» εργαζομένων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Πέντε άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 44 ετών, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες, τις οποίες δέχτηκαν στο κεφάλι, ενώ δύο κατάφεραν να επιζήσουν, παρότι επί δύο ώρες παρέμειναν αλυσοδεμένοι, αιμορραγώντας ακατάπαυστα, μέσα στο ψυγείο του φαστ φουντ «Γουέντις» όπου εργάζονταν, στο Φλάσινγκ της κομητείας του Κουίνς της πόλης της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες επίσης δήλωσαν ότι στην ένοπλη αυτή επίθεση αναζητούνται τουλάχιστον δύο μασκοφόροι ηλικίας περίπου 20 ετών.

Πρόκειται για το πιο «φρέσκο» κρούσμα δολοφονικής βίας, που συγκλονίζει και πάλι της ΗΠΑ. Ειδικά, είναι ένα σοκ για την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου ο δήμαρχός της Ρούντολφ Τζουλιάνι έχει εξαπολύσει «τάγματα θανάτου» που σκορπούν το θάνατο αδιακρίτως, σε αθώους μετανάστες, προσπαθώντας, σύμφωνα με τη ρητορική τους, να κάνουν την πόλη ασφαλέστερη. Ωστόσο, παρά τα «μέτρα», τα εγκλήματα και οι δολοφονικές επιθέσεις έχουν γνωρίσει μία δραματική αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2000, της τάξης του 12,4%, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ