Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Ηρεμία και σχέδια ανασυγκρότησης

Ειρηνικές οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μεθοριακή γραμμή Λιβάνου - Ισραήλ

Associated Press

Ειρηνικές οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μεθοριακή γραμμή Λιβάνου - Ισραήλ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΚΙΡΙΑΤ ΣΜΟΝΑ.-

Πανηγυρική και συμβολική συνάμα ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κιριάτ Σμόνα, που, επανειλημμένα, είχε γίνει στόχος των πυραύλων της «Χεζμπολάχ». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη σε Λίβανο και Συρία ενώ την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερί Ρερντ Λάρσεν βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την κάλυψη του κενού εξουσίας στην πρώην κατεχόμενη ζώνη.

Συνεχίστηκαν οι πανηγυρισμοί και χτες στην ισραηλινο-λιβανική μεθοριακή γραμμή χωρίς, όμως, να σημειωθεί κανένα ανησυχητικό περιστατικό. Οι Ισραηλινοί βουλευτές συνεδρίασαν, χτες, στην Κιριάτ Σμόνα, από όπου ο Εχούντ Μπάρακ κάλεσε τον Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, να «αδράξουν οι δύο χώρες την ευκαιρία που δημιουργείται από την ισραηλινή αποχώρηση και να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία».

Παρά το «φιλειρηνικό» ύφος όλης της ομιλίας, δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις ότι το όποιο πλήγμα σε βάρος του Ισραήλ θα θεωρηθεί έναρξη πολέμου. Για του λόγου το αληθές, σε πολλές εκατοντάδες ανέρχονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες που μεταφέρθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στα βόρεια σύνορα της χώρας ενώ σε διαρκή επιφυλακή έχει τεθεί η ισραηλινή αεροπορία. Την, έστω και σποραδική, πρόκληση βίας στα βόρεια σύνορα, φέρεται, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, να θεωρεί δεδομένη και η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών, η οποία, όμως, εγκρίνει την απόφαση της στρατιωτικής αποχώρησης.

Την ίδια στιγμή, αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και τον πρωθυπουργό Σελίμ Χος είχε, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο, από κοινού, ανάπτυξης του λιβανικού στρατού και των δυνάμεων του Οργανισμού στην πρώην κατεχόμενη ζώνη. Ηδη, ο λιβανικός στρατός έχει αρχίσει και εγκαθίσταται σε πρώην θέσεις του στρατού κατοχής ενώ ο Σελίμ Χος επισκέφτηκε, χτες, την περιοχή.

Την ικανοποίησή τους για την ισραηλινή αποχώρηση, την οποία χαρακτήρισαν «εφαλτήριο για την επίτευξη συνολικής ειρήνης στην περιοχή», εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, της Ισπανίας, Ζοζέπ Πικέ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ