Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα ένταση

Διαδηλωτές αντιμέτωποι με τις αντλίες νερού της Αστυνομίας

Associated Press

Διαδηλωτές αντιμέτωποι με τις αντλίες νερού της Αστυνομίας
ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Οι εξεγερμένοι αυτονομιστές Ταμίλ της οργάνωσης «Τίγρεις» προειδοποίησαν για «αιματοχυσία», εάν η κυβέρνηση της Προέδρου, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, δεν αποσύρει τους περίπου 40.000 άνδρες της από τη χερσόνησο Τζάφνα έως σήμερα, Παρασκευή. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ή σχόλια από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων της Σρι Λάνκα, ωστόσο η μέχρι στιγμής «γραμμή» της Καμαρατούνγκα, της κυβέρνησής της και του στρατού είναι ότι οι δυνάμεις δε θα αποσυρθούν και ότι η Τζάφνα θα πρέπει να διατηρηθεί «με οποιοδήποτε κόστος».

Οι αντάρτες διαμήνυσαν μέσω του ραδιοφωνικού τους σταθμού, της «Φωνής των Τίγρεων», ότι πρόκειται να εξαπολύσουν εντός ημερών επίθεση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χερσονήσου, την ομώνυμη πόλη της Τζάφνα. Ωστόσο, είπαν, θέλουν να δώσουν στους κυβερνητικούς στρατιώτες μία «τελευταία ευκαιρία να παραδοθούν». Δεσμεύτηκαν ότι οι στρατιώτες που θα αφήσουν τα όπλα τους θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο 17χρονος εμφύλιος μεταξύ των «Τίγρεων των Ταμίλ Εελάμ» ή LTTE, όπως είναι γνωστή η αυτονομιστική οργάνωση, και των κυβερνητικών δυνάμεων, που έχει κοστίσει πάνω από 62.000 ψυχές, μοιάζει να επιστρέφει στη φάση που βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας. Γεγονός το οποίο «ανησυχεί» διεθνείς «καλοθελητές», όπως είναι η διπλωματία των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, για παράδειγμα, που προσπαθούν να «συμβάλουν» σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης, αφού θεωρούν τη Σρι Λάνκα έναν, δυνάμει, «επενδυτικό παράδεισο».

Οι αντάρτες έχουν ανοίξει και νέο μέτωπο κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, όπου έως τώρα οι συγκρούσεις ήταν σποραδικές. Χτες υπήρχαν επιθέσεις της μιας εναντίον της άλλης πλευράς σε πολλαπλές εστίες σύγκρουσης, ενώ την περασμένη Τετάρτη η Αεροπορία της Σρι Λάνκα πραγματοποίησε βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών, όχι όμως χωρίς απώλειες, αφού ένα επιθετικό ελικόπτερο κατερρίφθη και οι δύο πιλότοι του σκοτώθηκαν.

Η πιθανότητα μιας συντριπτικής στρατιωτικής ήττας για τους κυβερνητικούς οδηγεί στο σενάριο της «εκκένωσής τους» από την περιοχή, στο οποίο έχει κληθεί να βοηθήσει η Ινδία, που ήδη έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό της σε κατάσταση συναγερμού. Πάντως, το Νέο Δελχί έχει διαμηνύσει ότι θα βοηθήσει μόνο αν τα δικά του στρατεύματα δεν αντιμετωπίσουν κίνδυνο.

Στην Ινδία, ο Νορβηγός απεσταλμένος Ερικ Σόλχαϊμ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ συζήτησαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης Βάτζπαϊ τρόπους να δοθεί «ειρηνικό τέλος» στον εμφύλιο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», δεσμεύτηκε ο Σόλχαϊμ, ενώ ο Πίκερινγκ - που αναμένεται στο Κολόμπο την επόμενη βδομάδα - εξέφρασε την «αμέριστη» υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις νορβηγικές προσπάθειες. «Πιστεύουμε ότι μια στρατιωτική λύση στη Σρι Λάνκα δεν είναι δυνατή», εξήγησε. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κολόμπο διαμηνύει στους επίδοξους μεσολαβητές πως «το ζήτημα δεν είναι να βγάλουμε λαγό από το καπέλο» και ότι θα χρειαστεί «πολυετής προσπάθεια».

Η βομβιστική επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Νορβηγίας την Τετάρτη, κατά την οποία, πάντως, δεν τραυματίστηκε κανείς, έδειξε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και μεταξύ των Ταμίλ όσον αφορά την αντιμετώπιση της νορβηγικής «μεσολάβησης»: άλλοι την υποστηρίζουν και άλλοι την απορρίπτουν ως «σικέ» προσπάθεια να τους επιβληθούν τετελεσμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ