ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Εβγαλαν ήδη πόρισμα για τις πυρκαγιές που θα ξεσπάσουν

Τις ...καιρικές συνθήκες επικαλέστηκε χτες η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, σαν τον κύριο παράγοντα δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η πολιτεία στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών που αναμένονται και φέτος. Και αναμένονται, διότι η κυβερνητική πολιτική που αφορά τη γη και νομιμοποιεί την οικοδόμηση στις καμένες περιοχές συνεχίζεται.

Σε χτεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου, που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Εσωτερικών Κ. Καϊσερλής, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Π. Φούρλας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Δ. Κατριβάνος και εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας. Τόσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, για να ανακοινωθεί ότι: «Ελπίζουμε...».

Η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση «εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες γιατί φέτος είχαμε 43% λιγότερες βροχές, θα υπάρξει παρατεταμένη ξηρασία και αναμένονται ισχυροί άνεμοι». Ζήτησε, μάλιστα, τη συνεργασία των πολιτών. Ετσι, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την αναμενόμενη καταστροφή.

Στις δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι τα μέτρα πρόληψης και καταστολής θα είναι αυξημένα, ενώ τα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος είναι έτοιμα. Ανακοίνωσε τσουχτερά πρόστιμα ύψους 200.000 δρχ. έως 20 εκατ. δραχμών για όσους προκαλούν πυρκαγιές, ακόμα και όταν αυτές προέρχονται από χωματερές. Οσον αφορά τον καθαρισμό των χώρων γύρω από τις νόμιμες και παράνομες χωματερές, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει πιστώσεις ύψους 1,65 δισ. Ο καθαρισμός τους, όπως και των περιαστικών δασών, είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου. Σε όσους ΟΤΑ δεν κάνουν τους καθαρισμούς, θα επιβληθούν πρόστιμα.

Η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα χορηγηθούν τα απαραίτητα μέσα στους εθελοντές δασοπυροσβέστες για να βοηθήσουν τον κρατικό μηχανισμό στον τομέα της πρόληψης. Επίσης, από τις 5 Ιούνη θα ισχύσουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, σε δασικές περιοχές υψηλού κινδύνου, μετά από αποφάσεις των Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων.

Κατάπτυστη ρατσιστική έξαρση

Σε ρατσιστική έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της Νέας Κίου Αργολίδας, οι οποίοι, με ενορχηστρωτές την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, έχουν ξεκινήσει πογκρόμ εναντίον των Τσιγγάνων που διαμένουν εδώ και χρόνια στην περιοχή. Μάλιστα, χτες η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 15 Τσιγγάνων, με την αιτιολογία ότι έκαναν υποκλοπή ρεύματος της ΔΕΗ.

Με το σύνθημα «διώξτε τους Τσιγγάνους από την περιοχή μας», κάτοικοι της Νέας Κίου ξεκίνησαν κινητοποιήσεις εναντίον των Τσιγγάνων, ενώ η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ήρθε να πυροδοτήσει στις 20 Μάη το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή με ψήφισμα 17 σημείων, στο οποίο δήλωνε ότι το ΔΣ «δεν επιθυμεί την παρουσία, διέλευση και παραμονή Τσιγγάνων στο δήμο»!

Κάτοικοι και δημοτικό συμβούλιο διαμαρτύρονται, καθώς, όπως ισχυρίζονται, οι Τσιγγάνοι που διαμένουν σε καταυλισμό στην παραλία της Ν. Κίου υποκλέπτουν νερό και ρεύμα από παρακείμενα σπίτια. Από την πλευρά τους, οι Τσιγγάνοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και διαμαρτύρονται, καθώς, όπως τονίζουν, ενώ έχουν αγοράσει νόμιμα τα οικόπεδα στα οποία διαμένουν, δεν τους δίνεται άδεια να πάρουν ρεύμα και νερό.

Φαίνεται, ωστόσο, πως το «κοινό αίσθημα» μερίδας των κατοίκων της Ν. Κίου δεν ικανοποιείται μόνο με τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ηλεκτροδότηση των καταυλισμών, αλλά θέλει το διωγμό των Τσιγγάνων από την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατάπτυστο ψήφισμά του το ΔΣ καλούσε, μεταξύ άλλων, την αστυνομία να εκκενώσει εντός 48 ωρών τους καταυλισμούς των Τσιγγάνων, απομακρύνοντας τις σκηνές τους, κατήγγειλε όσους κατοίκους «τόλμησαν» να πουλήσουν χωράφια στους Τσιγγάνους και απειλούσε ότι όσοι στο εξής κάνουν το ίδιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο το δήμο και καλούσε τους καταστηματάρχες να μην πουλούν στους Τσιγγάνους.

Εκτός όμως από τις συστάσεις, το ΔΣ αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του με τη συγκρότηση ομάδας που θα κυνηγά τους Τσιγγάνους. Να σημειωθεί ότι μετά τα γεγονότα και το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας, οι Τσιγγάνοι της περιοχής δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή, 28 Μάη, στις 10.15 π.μ., στην εκκλησία του Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας, μέλους του ΚΚΕ

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΡΔΙΚΗ

Ο σύζυγός της Μπάμπης Περδίκης

  • Στη μνήμη της Χριστίνας Περδίκη, οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Παλατιανής πρόσφεραν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

Εφιάλτης ο ηλεκτρονικός τζόγος

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζουν τον ηλεκτρονικό τζόγο, κάτοικοι της Ελασσόνας, σε υπόμνημά τους, που κοινοποιούν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Εισαγγελία της Λάρισας, την Αστυνομία, τους βουλευτές του νομού και στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αναφέρουν, ο παράνομος τζόγος καταστρέφει δεκάδες νοικοκυριά της επαρχίας. Θύματα του ηλεκτρονικού τζόγου και οι ίδιοι οι υπογράφοντες το υπόμνημα, επισημαίνουν ότι έχουν μετατραπεί σε εξαρτημένους, όπως οι ναρκομανείς και υπογραμμίζουν ότι οι «επιχειρήσεις» που διαθέτουν ηλεκτρονικά δεν τηρούν κανένα κανόνα νόμιμης λειτουργίας. Τονίζουν, δε, ότι κάθε μηχάνημα μπορεί, μέσα σε μια μόνο ώρα, να «φάει» μέχρι 500.0000 δρχ. από τον «παίκτη» και απευθύνουν έκκληση προς τους αρμοδίους να προβούν άμεσα σε ανάκληση των αδειών, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν άδεια για εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τα οποία παρανόμως μετατρέπουν σε μηχανήματα άγριου τζόγου. Μάλιστα, γύρω από τον ηλεκτρονικό τζόγο, έχει δημιουργηθεί ένα είδος «καρτέλ» σε τοπικό επίπεδο, που ελέγχει τα πάντα.

Αυτή η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στην Ελασσόνα και υπολογίζεται ότι στα τελευταία τρία χρόνια έχουν χαθεί στον ηλεκτρονικό τζόγο κοντά στα 500 εκατομμύρια δραχμές. Δεκάδες οικογένειες έχουν καταστραφεί οικονομικά και καθημερινά υπάρχουν περιστατικά με γονείς παιδιών να διαπληκτίζονται με ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών και πολλές συζύγους να μεταβαίνουν στα μαγαζιά και να δημιουργούν επεισόδια.

Να σημειωθεί, δε, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που βιώνει τη φτώχεια και την ανέχεια, καθώς η καπνοκαλλιέργεια, που ήταν η μοναδική, σχεδόν, αγροτική καλλιέργεια, έχει ξεριζωθεί και η άλλη ασχολία, η κτηνοτροφία, συνεχώς φθίνει. Αλλά είναι γνωστό πως η φτώχεια και η ανέχεια δημιουργεί απελπισία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον τζόγο, που γίνεται εξάρτηση.

Βεβαίως, οι πάντες και προπάντων οι αρμόδιες υπηρεσίες, γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά κανείς δε λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή του. Ευθύνες έχει η πολιτεία, η οποία επιτρέπει τον παράνομο τζόγο, ίσως για να παίρνει το μερίδιό της - μικρό μεν, αλλά «φασούλι το φασούλι»... - από τη φορολογία που επιβάλλει για κάθε μηχάνημα, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη που κλείνουν τα μάτια μπροστά στην παρανομία του ηλεκτρονικού τζόγου, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού είναι η αρμόδια για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας γι' αυτού του είδους τα καταστήματα.

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 24 Μάη 2000 έχασε τη μάχη με το θάνατο ο παλαίμαχος αγωνιστής, πρόεδρος του Παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΚΚΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα, Παρασκευή 26 Μάη, στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στο Ανω Καλαμάκι, στις 4.00 μ.μ.

Ενοπλη ληστεία

Οι υπάλληλοι μιας τράπεζας, ένας ταχυδρόμος και μια ηλικιωμένη γυναίκα είχαν την «ατυχία» να ζήσουν από κοντά την ένοπλη βία αγνώστων κακοποιών. Το πρωί στην οδό Αίαντος 47, στα Λιόσια, ένας άγνωστος νεαρός πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο μέσα στο διάδρομο πολυκατοικίας, την ώρα που αποχωρούσε ο ταχυδρόμος Κωνσταντίνος Νίτσος. Ο δράστης ήξερε ότι ο ταχυδρόμος πλήρωνε συντάξεις και του πήρε την τσάντα, που είχε περίπου 4.000.000 δραχμές. Την ίδια ώρα περίπου, δυο νεαροί απείλησαν με πιστόλι τους υπαλλήλους της Εγνατίας Τράπεζας στην Ιερά Οδό στο Αιγάλεω και απέσπασαν περίπου 1,5 εκατ. δραχμές. Η τρίτη ληστεία έγινε στο σπίτι της 75χρονης Αννας Παλεστή, στην οδό Κρέοντος 138, στον Κολωνό. Ενας δράστης μπήκε στο σπίτι της και αφού τη χτύπησε με μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός της, την έδεσε και της πήρε περίπου 200.000 δραχμές. Η παθούσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δουλική εκμετάλλευση κωφαλάλων

Αιχμάλωτοι μιας οκταμελούς σπείρας είχαν πέσει οκτώ Ελληνες και αλλοδαποί κωφάλαλοι. Οπως ανακοινώθηκε χτες από την αστυνομία, η σπείρα ανάγκαζε τους κωφάλαλους να ζητιανεύουν ή να πωλούν μικροαντικείμενα σε εστιατόρια και άλλα μέρη. Για να εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη και για να μην ξεφεύγουν οι κωφάλαλοι από το δουλικό τρόπο διαβίωσης, η σπείρα τους παρακρατούσε παράνομα τα διαβατήριά τους. Η σπείρα δρούσε στην Αθήνα και στη Ρόδο, όπου διενεργήθηκαν έρευνες σε αυτοκίνητα, κατοικίες και άλλους χώρους και κατασχέθηκαν 2.200.000 δραχμές σε κέρματα και χαρτονομίσματα, βιβλιάρια καταθέσεων και χιλιάδες μικροαντικείμενα (κουκλάκια, κομπολόγια, φακοί, αναπτήρες κλπ.). Οι δράστες ομολόγησαν ότι οι ημερήσιες εισπράξεις των οκτώ κωφάλαλων που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ξεπερνούσαν τις 500.000 δραχμές. Η παράνομη δράση τους αποκαλύφθηκε, όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε από συλλόγους κωφαλάλων ανατολικών χωρών, στους οποίους τα μέλη της σπείρας έστελναν φαξ και ζητούσαν κωφάλαλους για εργασία στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στην κατασκευή μουσείου στο Πάρκο Ριζάρη

Ομόφωνη απόφαση να μην κατασκευαστεί το μουσείο μοντέρνας τέχνης των Β. και Ε. Γουλανδρή, αλλά και κανένα άλλο κτίριο, στο Πάρκο Ριζάρη, έλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, στη συνεδρίαση του οποίου παρέστησαν και εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αναγνώρισε πως το Πάρκο πρέπει να παραμείνει ως χώρος πρασίνου, άλλωστε είναι ένας από τους ελάχιστους στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των κατοίκων, λέγοντας πως θα στηρίξει το αίτημά τους να μη γίνει στο Πάρκο το Μουσείο. Μπορεί βέβαια κάτι τέτοιο να γίνεται όψιμα, ή μονόπλευρα, μιας και η υπόθεση αυτή αφορά, τόσο το Δήμο, όσο και τους κατοίκους. «Αν ο δήμος αγωνίζεται και μάχεται, ζητά τη στήριξη των κατοίκων. Αν μάχονται οι κάτοικοι, τους στηρίζει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο δήμος πρέπει, παράλληλα, να διακηρύξει ότι είναι ανεπίτρεπτο να διατίθενται οι ελεύθεροι χώροι για οικοδόμηση και να διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε σχετικές πολεοδομικές αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ανοίξει η συζήτηση για τη χωροθέτηση του μουσείου σε άλλο σημείο. Οι προτεινόμενοι μέχρι σήμερα χώροι είναι το παλιό εργοστάσιο του «Φιξ», η οδός Πειραιάς και ο Ελαιώνας.

Σε ανακοίνωσή της, η «Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του άλσους Ριζάρη» εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση αυτή και καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μην επιτρέψει την καταστροφή του άλσους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ