ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στήνονται νέα μετερίζια του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, καθημερινά στήνονται τα μετερίζια του φιλειρηνικού αγώνα ενάντια στη ΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα μας και στη διεξαγωγή της άσκησης «Dynamic MIX».

Στη Θεσσαλονίκη που αποτελεί και το επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων προς το Κοσσυφοπέδιο και ευρύτερα προς τα Βαλκάνια, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας. Αύριο Σάββατο 27 Μάη, ξεκινά η διήμερη κατασκήνωση στην Παραλία του Αγγελοχωρίου, που οργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Αντιπολεμική Επιτροπή, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», τοπικοί φορείς της Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής οργανώνεται περικύκλωση της Ναυτικής Διοίκησης όπου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες στρατιώτες της γερμανικής δύναμης και χειρίζονται τις συστοιχίες. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου και το μεσημέρι θα καταλήξουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι περιφερειακές εκδηλώσεις στους δήμους και στα χωριά του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα στις 6 το απόγευμα ,θα λειτουργεί διήμερη έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας στον πεζόδρομο του Κορδελιού. Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ελευθερίου - Κορδελιού.

«Θεσσαλονίκη» θυμίζει η Καβάλα

«Η ελληνική κυβέρνηση υποταγμένη υπηρετεί ταπεινά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να μην το επιτρέψουμε. Να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Απευθύνουμε έκκληση, αυτές τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, σ' όλους τους φορείς του λαού, στην ΤΑ, στα σωματεία, σε κάθε πνευματικό άνθρωπο, σ' όλο το δημοκρατικό λαό της περιοχής μας, να ενώσει τη φωνή του και να συμπαραταχτεί με το φιλειρηνικό κίνημα».

Την παραπάνω έκκληση απευθύνει με δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας Κώστας Παρτσαλίδης, με αφορμή τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται από τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής, ενάντια στον πόλεμο και στη ΝΑΤΟική εισβολή στην περιοχή και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη κεντρική εκδήλωση - συναυλία στις 9 Ιούνη στην πόλη της Καβάλας.

Στο μεταξύ Θεσσαλονίκη άρχισε να θυμίζει και η πόλη της Καβάλας, αφού καθημερινά περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης και τα χωριά του νομού, οι εκατοντάδες ΝΑΤΟικοί που έχουν εγκατασταθεί εκεί στο πλαίσιο της άσκησης Dynamic Mix. Κυρίως Δανοί αλλά και Ολλανδοί, που διαμένουν στα ξενοδοχεία του νομού, κυκλοφορούν μέσα στην πόλη και «απολαμβάνουν» την πόλη και τις «ομορφιές» της, προκαλώντας συνάμα το φόβο και την αγανάκτηση στους πολίτες.

Σήμερα εξάλλου στις 7.30 μμ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας πραγματοποιείται αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση. Οργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης και τη «Νεανική Δράση». Σε σχετική ανακοίνωση των δύο φορέων που μοιράστηκε χτες στην πόλη μέσα από μαζική εξόρμηση, τονίζεται πως «η Ελλάδα παραχωρεί κυριαρχικά εθνικά της δικαιώματα, η χώρα γίνεται ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, ο λαός πληρώνει πανάκριβα οπλικά συστήματα, ξένοι στρατιώτες καταπατούν ακόμα και καλλιεργημένες εκτάσεις, θίγοντας το φιλότιμο και τον πατριωτισμό των Ελλήνων». Γι' αυτό καλούν τους Καβαλιώτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις Αντίστασης και Αγώνα και να απαιτήσουν να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από τα Βαλκάνια.

Στον Εβρο

Πλατιά σύσκεψη φορέων οργανώνει αύριο Σάββατο στις 7μμ η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης με στόχο το συντονισμό της δράσης και την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΑΘΗΝΑ» και έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι μαζικοί και εργασιακοί φορείς της πόλης. Προηγούμενα, από το πρωί, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης θα πραγματοποιήσουν περιοδεία και μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στην αγορά της πόλης.

Σε Ξάνθη - Κομοτηνή

Μηχανοκίνητη πορεία και συμβολική περικύκλωση των εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο της Ξάνθης, οργανώνουν την Κυριακή 28 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης Ξάνθης και Ροδόπης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6.30 μμ από την πόλη της Ξάνθης. Θα περάσει από τα χωριά των Δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδας και Ταπείρου και θα καταλήξει στη «Φωνή της Αμερικής» όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ύπαρξη και τις δραστηριότητές της. Δραστηριότητες που όπως καταγγέλλεται «εξυπηρετούν τα σχέδια της Νέας Τάξης που έρχεται να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ με τη διεξαγωγή της άσκησης Dynamic Mix στη χώρα μας». Η μηχανοκίνητη πορεία θα επιστρέψει στην πόλη της Ξάνθης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στα Γρεβενά

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Γρεβενών. Θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 28 Μάη από την πλατεία της πόλης.

Στον Τύρναβο η σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Την Κυριακή, 4 Ιούνη, στο εκεί στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου την Κυριακή 4 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. θα συγκεντρωθούν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας και από εκεί με πορεία θα πάνε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δηλώνει αποφασισμένο να εναντιωθεί κατά της διεξαγωγής της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Μix 2000» και η συμμετοχή στην αντιπολεμική κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη.

Για την επιτυχία της κινητοποίησης, συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στους 4 νομούς με εντατικούς ρυθμούς. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές της ειρήνης, για μια ακόμα φορά θα στείλουν μήνυμα συνέχισης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, υποσχόμενοι ότι με τον αγώνα τους θα διώξουν το Στρατηγείο του Θανάτου από την περιοχή και τη χώρα.

Η Επιτροπή Φορέων Λάρισας Κατά του Πολέμου, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της άσκησης φανερώνει τους στόχους του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ότι το σενάριό της προβλέπει εκδήλωση αστάθειας στην περιοχή και επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Και συνεχίζει: «Ο σχεδιασμός της άσκησης δείχνει επίσης ότι η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση και άλλων κομμάτων, διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης στα Βαλκάνια, παραχωρεί, γι' αυτό, κυριαρχικά δικαιώματα στους Αμερικανούς και αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας. Αυτό φαίνεται από την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου με την παραχώρηση του δικαιώματος του ελέγχου στα Στρατηγεία της Νάπολης και της Σμύρνης. Ακόμη, φαίνεται στην πράξη ο ρόλος του Στρατηγείου της Λάρισας, που έχει επιτελικό ρόλο για την επιτυχία της άσκησης, άρα και φαίνεται ο επικίνδυνος ρόλος του σε μια νέα επέμβαση στα Βαλκάνια».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου καλεί κάθε πατριώτη να αντιδράσει στα εγκληματικά σχέδια της Νέας Τάξης.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι άλλα ολοκαυτώματα

Την παρουσία των Γερμανών φονιάδων στην περιοχή του Χορτιάτη, όπου πριν 56 χρόνια οι Γερμανοφασίστες έκαψαν 149 πατριώτες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και καλεί το λαό να ξεσηκωθεί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οι Γερμανοί Ξανάρχονται!!! Οργανώνουν στρατόπεδα. Στήνουν πυραύλους. Κυκλοφορούν πάνοπλοι στα χωριά μας. Πρόσχημα, η συμμετοχή τους στη στρατιωτική άσκηση "Dynamic MIX".

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικής θρασύτητας, σαν το φονιά που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος, εγκαταστάθηκαν και στο Χορτιάτη και τη γύρω περιοχή. Τρίζουν τα κόκαλα των 149 προγόνων μας, που οι Γερμανοφασίστες έκαψαν στους φούρνους του χωριού, πριν 56 χρόνια!

Να ξεσηκωθούμε, να κυνηγήσουμε τους Νεοναζί από τον τόπο μας. Βεβηλώνουν τη μνήμη των νεκρών μας. Ποδοπατούν τους τάφους τους. Φτάνει πια!

Πατριώτες... ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Να απαιτήσουμε να ξεκουμπιστούν από τη γη μας οι φονιάδες. Να σταματήσουν τα πολεμικά γυμνάσιά τους. Δε θέλουμε άλλα ολοκαυτώματα. Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί».

ΑντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο στην Κυπαρισσία

Σήμερα Παρασκευή, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 8 μ.μ, προκειμένου να συζητήσουν και να συντονίσουν καλύτερα τη δράση τους για τις επόμενες μέρες.

Ηδη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση παμπελοποννησιακού συλλαλητηρίου στην πλατεία της Κυπαρισσίας την Τετάρτη 31 του Μάη στις 8 μ.μ, μέρα απόβασης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στα πλαίσια της άσκησης «DYNAMIC MIX 2000».

Νέα πρόκληση κατά των λαών και της ειρήνης, αποτελεί η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης στη χώρα μας. Πρόκειται για μια άσκηση προετοιμασίας της επιθετικής μηχανής των ιμπεριαλιστών στη Ν.Α. Ευρώπη, για νέες επεμβάσεις και δολοφονικές επιδρομές εναντίον των λαών. Ο σχεδιασμός της άσκησης αποδεικνύει την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και την κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Συμπατριώτες, εργαζόμενοι νέοι και νέες, σας καλούμε να πάρετε θέση ενάντια στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια. Να συμμετέχετε ενεργά στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Ιονίων Νησιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ