ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά μερίδιο από την αντιλαϊκή φορολογία

Αντιδρά η Ενωση στη μείωση του ποσοστού από το τέλος παρεπιδημούντων που εισπράττουν οι δήμοι και, την ίδια στιγμή, ζητά αναπλήρωση εσόδων από την αντιλαϊκή φορολογία που επιβάλλεται στα λαϊκά στρώματα

Με απειλές παραίτησης και συλλογή υπογραφών για έκτακτο συνέδριο όπου θα συζητηθεί το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, έληξε χθες η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για την κυβερνητική ρύθμιση να μειώσει, από 2% σε 0,5%, το τέλος παρεπιδημούντων που εισπράττουν οι δήμοι από τα ξενοδοχεία. Ρύθμιση, που αποτελεί δώρο στους μεγαλοξενοδόχους και κατάργηση, ουσιαστικά, θεσμοθετημένου πόρου της Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί, την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου, από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, αν δεν υπάρξει δέσμευση για αναπλήρωση των απολεσθέντων πόρων. Αντίστοιχη δήλωση παραίτησης έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θ. Παπαγεωργόπουλος, ενώ οι αιρετοί που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ μάζευαν υπογραφές για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για το οικονομικό πρόβλημα των δήμων.

Ωστόσο, η «μαχητικότητα» της ηγεσίας του οργάνου εξαντλήθηκε στην αποτροπή της απώλειας περίπου 260 εκατ. ευρώ που θα έχουν οι δήμοι με τη μείωση του εν λόγω τέλους, όταν στο ίδιο σχέδιο νόμου, με άλλη διάταξη, παραγράφονται χρέη, ύψους 4 δισ. ευρώ, των κυβερνήσεων προς τους δήμους, για τα οποία δεν έγινε κουβέντα.

«Ασχολείστε με τα χρήματα που θα απολέσει η Αυτοδιοίκηση από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και την ίδια ώρα χαρίζετε από τους θεσμοθετημένους παρακρατημένους πόρους των δήμων, περίπου 4 δισ. ευρώ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρήστος Τέγος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που οι δυνάμεις της ΚΕΔΚΕ «κόπτονταν» για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, αντιπρότειναν την αναπλήρωση των απωλειών εσόδων που θα έχουν οι δήμοι με άλλους φόρους, στην κατεύθυνση της επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Συγκεκριμένα, προτείνει η ΚΕΔΚΕ, αν η κυβέρνηση επιμείνει, το τέλος παρεπιδημούντων να αντικατασταθεί με την απόδοση του 25% του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και τη μεταφορά στην ΤΑ του 2% του ΦΠΑ. Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, ο Χρ. Τέγος είπε ότι κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της κρίσης, στο όνομα της οποίας επιβάλλονται αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Και επανέλαβε τη θέση της ΔΑΣ ότι η λύση βρίσκεται στη χρηματοδότηση των δήμων με βάση ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού που θα αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες και όχι με βάση επιμέρους φόρους που κάθε φορά θα μπορούν να αλλοιώνονται.

Από τη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε υποκριτικό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ για αντικατάσταση του τέλους παρεπιδημούντων, καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση όταν αύξησε τα τέλη κυκλοφορίας είχε στο μυαλό της ότι θα καταργήσει το τέλος παρεπιδημούντων και η ΚΕΔΚΕ το ήξερε». Η συμπαιγνία σε όλο της το μεγαλείο...

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

Την απόσυρση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό που εισηγείται η κυβέρνηση, ζητά το ΚΚΕ, όπως ξεκαθάρισε χθες ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου. Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «η γη πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό» και μια πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων «προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα βασικά μέσα παραγωγής, καθώς και μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι «ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι τεχνοκρατική διαδικασία», αλλά «αποτελεί εργαλείο που δεν μπορεί να καθορίσει το μοντέλο ανάπτυξης. Αντίθετα, το μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, καθορίζει τις προτεραιότητες που θα ικανοποιήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός». Ετσι - συνέχισε - αυτός γίνεται «σύμφωνα με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση της γης». Τόνισε, επίσης, ότι σήμερα «επιβεβαιώνεται εκ των πραγμάτων η εκτίμηση του ΚΚΕ για το ρόλο του τουρισμού ως οικονομικής δραστηριότητας. Οταν τα άλλα κόμματα έλεγαν ότι είναι ...βαριά βιομηχανία, το ΚΚΕ έλεγε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει την "ατμομηχανή", αφού εξαρτάται από διάφορες μεταβολές».

Αναφερόμενος στους στόχους του πλαισίου, σημείωσε ότι στοχεύει στην «ποιοτική αναβάθμιση, μέσω της μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης» και όλα «βασίζονται πάνω στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή: Τουρισμός -εμπόρευμα». Επίσης σημείωσε ότι υφίσταται «συμφωνία συνολικά των κομμάτων του ευρωμονόδρομου με τις στρατηγικές που εκφράζονται στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού». Τέλος, τόνισε ότι για το ΚΚΕ «ο τουρισμός πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης» και «τα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν δικαίωμα στις διακοπές», επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ δε θα αντιπαρατεθεί σε επιμέρους ρυθμίσεις του πλαισίου.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παραδέχτηκε ότι τα κριτήρια θέσπισης του πλαισίου είναι η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού» και η «προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο ελληνικός τουρισμός πάσχει από «έντονη εποχικότητα και θεματικό εγκλωβισμό». Ειδικά για το θέμα των δασών, σημείωσε ότι με βάση το πλαίσιο «επιτρέπεται η εγκατάσταση μη μόνιμων μορφών ειδικού τουρισμού».

Πάντως, στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι φραστικές αντιπαραθέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους πρώτους να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι επί των ημερών του δεν υπήρχε σχεδιασμός και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητούν την τεχνοκρατική αρτιότητα του χωροταξικού πλαισίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ διοργανώνουν την Κυριακή 8 Μάρτη οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας

-- Αύριο Παρασκευή, 6 Μάρτη, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση του 20ού αιώνα στο γυναικείο κίνημα της Ελλάδας». Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου (Σαράντα Εκκλησιών 61, τηλ. 6945.104217), θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Αννεκε Ιωαννάτου, η ιστορικός Δώρα Μόσχου και το μέλος της ΟΓΕ Κάλλια Παπαδοπούλου.

-- Η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ, μαζί με το ΠΑΜΕ Φθιώτιδας, θα επισκεφθούν τη Μέρα της Γυναίκας καταστήματα της αγοράς και συνοικίες της πόλης. Στις 11.30 π.μ., θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου. Τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διευθέτηση - διαχωρισμός εργασιακού χρόνου, Εκθεση «Σέρκας» και οι επιπτώσεις τους στη γυναίκα και τη λαϊκή οικογένεια. Θα ακολουθήσει προβολή DVD από τη δράση της ΟΓΕ.

-- H Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ διοργανώνει την Τετάρτη 11 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση - συζήτηση, τιμώντας τις πρωτοπόρες εργάτριες και την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα της ΔΗΚΕΧ, στο παλιό δημαρχείο (Αβάντων 50).

Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς καταστράφηκε ολοσχερώς, μετά από εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο Ψυχικό. Συγκεκριμένα, άγνωστοι, χρησιμοποιώντας πέτρες, έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος που βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας 334, στο ρεύμα προς Κηφισιά και αφού μπήκαν μέσα, έριξαν βόμβες μολότοφ. Παράλληλα, άφησαν στο σημείο μπιτόνια με βενζίνη, καθώς και περισσότερα από 10 γκαζάκια. Το κατάστημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τροχαίο με τέσσερις νεκρούς

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς έγινε χθες το πρωί, λίγο πριν τις 8, στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος των Λεχαινών, όταν ο οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου με κατεύθυνση προς Πύργο έχασε τον έλεγχο του οχήματος και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες από το αντίθετο ρεύμα. Ηταν τέτοια η σφοδρότητα της σύγκρουσης, που ο θάνατος και των τεσσάρων ήταν ακαριαίος. Νεκροί είναι οι Ευστάθιος Χάρτας, 57 ετών, Παναγιώτης Τσιρώνης, 60 ετών, Χρυσή Τσιρώνη 61 ετών, Ελευθέριος Λώλης 63 ετών.

Η έλλειψη προστατευτικής νησίδας στην Εθνική οδό αποτέλεσε την κύρια αιτία για το πολύνεκρο δυστύχημα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, μήκους 100 χιλιομέτρων, δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο νησίδας, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο κομμάτι να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα αμέσως μετά την εθνική καρμανιόλα Κορίνθου - Πατρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ