ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ
Λύκειο - προθάλαμος για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Στα μέτρα της ΕΕ για το πανεπιστήμιο και το σχολείο κινούνται και οι προτάσεις της επιτροπής της Συνόδου των Πρυτάνεων

Μπροστά στην έναρξη (την ερχόμενη βδομάδα) του «διαλόγου» της κυβέρνησης για την Παιδεία, η Σύνοδος Πρυτάνεων συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Καρπενήσι, για να καταλήξει στην πρότασή της για το εξεταστικό και το Λύκειο. Σημειώνουμε ότι η Σύνοδος, σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι στιγμής έχουν προωθηθεί κράτησε στάση συμμάχου και υποστηρικτή της κυβέρνησης. Χτες, σε σελίδες του Τύπου «διέρρευσαν» πλευρές της πρότασης των πρυτάνεων για το εξεταστικό, από τις οποίες φαίνεται ότι η πρότασή τους κινείται στο πλαίσιο των προδιαγεγραμμένων μεταρρυθμίσεων για το χτίσιμο του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και του σχολείου - παρόχου ληξιπρόθεσμης κατάρτισης.

Με βάση δημοσιεύματα του Τύπου, οι Πρυτάνεις προκρίνουν την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις (με εξαίρεση τις σχολές υψηλής ζήτησης), ωστόσο θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα και μεταθέτουν την πρότασή τους μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του Λυκείου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «χωρίς εξετάσεις» δε συνεπάγεται και χωρίς προϋποθέσεις, καθώς η τάση είναι τα ίδια τα πανεπιστήμια να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο στην εισαγωγή των φοιτητών και συνεπώς το κάθε ίδρυμα να ορίζει και τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή. Μαζί, δε, με τις προϋποθέσεις, το κάθε ίδρυμα έχει και το «ελεύθερο» να ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τους υποψήφιους φοιτητές που να αποδεικνύουν την «καταλληλότητά» τους, όπως εξετάσεις, πιστοποιήσεις κλπ.

Η πρόταση των Πρυτάνεων - μέχρι την ...κατάργηση των εξετάσεων - κινείται στα όρια του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγής, με εξετάσεις μετά το τέλος του Λυκείου σε 4 - 6 μαθήματα και διατήρηση της βάσης του 10. Θέλουν επαναπροσδιορισμό των επιστημονικών πεδίων με αυξημένο το λόγο των πανεπιστημίων στη διαδικασία αυτή και προτείνουν οι υποψήφιοι να διαλέγουν σχολές από ένα μόνο πεδίο.

Μάλιστα, προκρίνουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε ένα κοινό πρώτο έτος σχολών και στη συνέχεια την κατάταξη σε τμήματα (όπως προτείνουν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, οι πρυτάνεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο την παραπάνω πρόταση να την εφαρμόσουν όσα πανεπιστήμια θέλουν και μπορούν... Δηλαδή, το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει το ίδιο ποιο σύστημα θα εφαρμόσει! Ετσι, για παράδειγμα, οι φοιτητές μπορεί να εισάγονται στο πρώτο έτος της ...Φυσικομαθηματικής και στη συνέχεια να κατατάσσονται σε τμήματα (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό κ.λπ.) και αυτό το σύστημα να ισχύει μόνο στη Φυσικομαθηματική... Η παραπάνω πρόταση είναι ενταγμένη μέχρι το λαιμό στη λεγόμενη «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων, που πηγαίνει παρέα με το πανεπιστήμιο που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και ως εκ τούτου ενδιαφέρεται πρωτίστως για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του...

Ακόμα, οι πρυτάνεις βλέπουν με καλό μάτι το συνυπολογισμό της βαθμολογίας στις τρεις τάξεις του Λυκείου για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, μολονότι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα, αλλά μετά την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων. Μάλιστα, κατά τους πρυτάνεις χρειάζεται αναμόρφωση του Λυκείου, ώστε τα μαθήματα των δύο πρώτων τάξεων να προάγουν τη γενική παιδεία, ενώ στη Γ' Λυκείου να μειώνονται τα μαθήματα γενικής παιδείας και να δίνεται περισσότερος χρόνος στους μαθητές να ασχολούνται με την προετοιμασία για τις εξετάσεις. Δηλαδή, η Γ' Λυκείου να παραμείνει «προθάλαμος» των εξετάσεων...

Ξεναγήσεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» διοργανώνουν δύο ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις!

Την Κυριακή, 8 Μάρτη, ημέρα της Γυναίκας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, μια ξενάγηση που θα δίνει έμφαση στην εξέλιξη της μητριαρχίας. Η μεταφορά στην Ελευσίνα θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από το Πεδίον του Αρεως (μπροστά από τη ΓΣΕΕ) στις 10 π.μ.

Την επόμενη Κυριακή, 29 Μάρτη, θα γίνει ξενάγηση με θέμα την οικονομική και πολιτική ζωή της αρχαίας Αθήνας, ξεκινώντας στις 10 π.μ. από το Μοναστηράκι (σταθμός ΗΣΑΠ)με προορισμούς την Αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό.

Ξεναγοί θα είναι οι: Νατάσα Αβραμίδου, εκπαιδευτικός, και Ελλη Κοτσαλίδου, αρχαιολόγος, DEA Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8213.430 (Βαγγέλης Μάλαμας) και 697.4374.333 (Ελένη Μπιμπίρη).

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, έκαναν χτες καθηγητές της πόλης, απαιτώντας από τον προϊστάμενο να μην εκχωρήσει - όπως είχε αποφασίσει - τη μηχανοργάνωση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών, σε ιδιωτική εταιρεία. Κάτω από την πίεση του αγώνα, ο προϊστάμενος δεσμεύτηκε πως θα σταματήσει η διαδικασία και πως θα προχωρήσει στη στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας με το απαιτούμενο προσωπικό και λογισμικό. Η κινητοποίηση έγινε με απόφαση της ΕΛΜΕ και οι Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ διαμήνυσαν που ο αγώνας θα συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα σχετιζόμενα αιτήματα όπως να απαλλαγούν τα σχολεία και ο εκπαιδευτικός από τη γραφειοκρατική ενασχόληση με τη μισθοδοσία και να πάψουν οι Διευθυντές των σχολείων να είναι ταυτόχρονα και εκκαθαριστές σχολικών μονάδων.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» και αυτές τις μέρες προγραμματίζεται:

Σήμερα Παρασκευή, 10.30 μ.μ., πάρτι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Αύριο Σάββατο, 10 μ.μ., συναυλία έντεχνου - λαϊκού με τους «Παρελθόντες Χρόνοι». Την Κυριακή 8 Μάρτη, 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στη μέρα της γυναίκας: «Για την πραγματική ισοτιμία...».

«Με το κεφάλαιο! Με το κεφάλαιο!»

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καταθέτει ψήφισμα σε όλα τα ΔΣ φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, απαιτώντας να παρθεί πίσω η εντολή Σανιδά και η απόλυση του εργαζόμενου φοιτητή Νίκου Νικολόπουλου από την εταιρεία «Jumbo». Μπροστά στα όργια της εργοδοσίας και τον εισαγγελέα που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις μπαίνει ένα ερώτημα για τη στάση που κρατάει κάθε δύναμη του φοιτητικού κινήματος: 'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

Χτες, η ΠΚΣ κατέθεσε το ψήφισμα στο Μαθηματικό της Αθήνας. Κατά ψήφισαν ΕΑΑΚ και ΣΥΝ. Οι του ΣΥΝ το καταψήφισαν, γιατί στο ψήφισμα γινόταν αναφορά στα κόμματα του ευρωμονοδρόμου και προφανώς ένιωσαν ότι τους έθιγε την ΕΕ, τους έθιγε το «σπίτι τους»! Οι της ΕΑΑΚ ενοχλήθηκαν για την αναφορά στα «ταξικά σωματεία», γιατί λέει... «πού ήταν τα ταξικά σωματεία το Δεκέμβρη;» (διάβαζε: τα ταξικά σωματεία αποκάλυπταν τον τυχοδιωκτισμό της «κουκούλας»).

Στο διά ταύτα, στο ερώτημα δηλαδή «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», οι δήθεν αριστεροί, οι δήθεν «εξεγερμένοι του Δεκέμβρη» φώναξαν μ' ένα στόμα: Με το κεφάλαιο! Με το κεφάλαιο!

Για τους διωκόμενους μαθητές του Πειραιά

Την αλληλεγγύη τους στους μαθητές του Πειραιά που πιάστηκαν στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη και δικάζονται την ερχόμενη Δευτέρα, εξέφρασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά. Κατήγγειλαν την προσπάθεια καταστολής του μαθητικού κινήματος, την ενεργοποίηση ακόμα και του τρομονόμου σε βάρος μαθητών στη Λάρισα και κάλεσαν σε παράσταση συμπαράστασης τη Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά, ο Ηλίας Πατίδης τόνισε ότι οι μαθητές γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της καταστολής, επίσημης και ανεπίσημης καθώς στις κινητοποιήσεις είναι γνωστό πως παρεισφρήσανε γνωστοί - άγνωστοι για να εκτονωθεί η αντίδραση σε ανώδυνα κανάλια και όχι ενάντια στην πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ που ευθύνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ