ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εταιρικός μακαρθισμός

Κομμουνιστές και συνδικαλιστές είναι στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών στην... ελεύθερη «Γηραιά Αλβιώνα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τεμπέλης και ταραξίας», «πρώην στρατιώτης, μεγάλος μπελάς», «κομμουνιστικό κόμμα», «σίγουρα προβλήματα, μην τον αγγίζετε» και «οργανωτής απεργιών» μερικοί χαρακτηρισμοί που συνόδευαν εργαζόμενους σε έναν τεράστιο κατάλογο που είχαν στη διάθεση επιχειρήσεις και αποτελούσαν προϊόν υποκλοπής. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο μπορεί να διώκονταν, αλλά να μην έβρισκαν και ποτέ ξανά δουλειά.

«Σκάνδαλο» ανακράζουν τώρα τα βρετανικά ΜΜΕ όσον αφορά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» που έφερε στο φως την έρευνα του αρμόδιου γραφείου Ερευνών Information Commissioner's Office (ICO) ότι επί 15 και πλέον χρόνια τουλάχιστον 40 (κατασκευαστικές κυρίως) εταιρείες πλήρωναν έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ ο οποίος συγκέντρωνε στοιχεία για την εργασιακή συμπεριφορά των υποψηφίων προς πρόσληψη ή για εργαζόμενους που αποτελούσαν «κίνδυνο». «Κίνδυνο» εξαιτίας κυρίως των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της συνδικαλιστικής τους δράσης. Πώς είναι δυνατόν να βαπτίζουν όμως σκάνδαλο μία πρακτική που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο υπηρετούν; Το σκάνδαλο προφανώς είναι ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε...

Οσο για τις εταιρείες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ορισμένες εξ αυτών, όπως η «Balfour Beatty» και η «Amec» δηλώνουν ότι δεν έπραξαν τίποτα το «μεμπτό» και ότι «δεν είχαν μαύρες λίστες». Εντούτοις, ο αρμόδιος Επίτροπος Πληροφοριών έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων πολιτών» και ότι αυτές οι 40 από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα κατηγορούνται ότι αγόραζαν κρυφά πληροφορίες προσωπικών δεδομένων εργατών. Αντιστοίχως, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ιαν Κέρι, που αντιμετωπίζει επίσης το φάσμα της ποινικής δίωξης, είχε συλλέξει στοιχεία για 3.213 εργάτες, τα οποία πωλούσε στις κατασκευαστικές εταιρείες έναντι 3.000 λιρών το χρόνο και πρόσθετης αμοιβής 2,20 λιρών ανά εργαζόμενο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκτεταμένη και αδικαιολόγητη» η καταστροφή στη Γάζα

Από τη θηριωδία στη Γάζα

Associated Press

Από τη θηριωδία στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΟΥΑΣΚΟΤ.--

«Αδικαιολόγητες» αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία τις καταστροφές κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ισραηλινής επιχείρησης. Ολοκληρώνοντας την επιτόπια έρευνά τους, μέλη της οργάνωσης υπογράμμιζαν ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισραηλινοί ισχυρισμοί περί «αναγκαιότητας καταστροφής στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ο ισραηλινός στρατός και χθες επέμεινε ότι «υποχρεώθηκε» να καταστρέψει «κατοικίες, τεμένη, σχολεία, νοσοκομεία, επειδή χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο επιθέσεων» ή επειδή «ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά». Εντούτοις, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι τα περισσότερα κτίρια, που έλεγξε, καταστράφηκαν με νάρκες και άλλου τύπου εκρηκτικά, κάτι που σημαίνει ότι στρατιώτες τα τοποθέτησαν εξερχόμενοι από τα άρματα μάχης, δηλαδή δεν αντιμετώπιζαν απειλή για τη ζωή τους. Αυτό «τείνει να οδηγήσει στο συμπέρασμα, όπως τονίζει η οργάνωση, ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου».

Μυστικές συναντήσεις και απελάσεις

Συνάντηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν στο, περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας - Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη, μεταξύ τους, συνάντηση μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και τη δημόσια «έκρηξη» του Τούρκου πρωθυπουργού σε πάνελ κατά τη Σύνοδο του Νταβός, όπου παρευρισκόταν και ο Ισραηλινός Πρόεδρος. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «αναγνωρίστηκε εκατέρωθεν η στρατηγική σημασία των διμερών σταθερών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, 48 ώρες περιθώριο έδωσαν οι μαυριτανικές αρχές στο ισραηλινό διπλωματικό προσωπικό και τον πρέσβη να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η απέλαση αποτελεί κορύφωση της έντασης που σοβεί από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Τότε, η Μαυριτανία, όπως και το Κατάρ, διέκοψαν τις οικονομικές και διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Σύσταση Αμπάς στην Τεχεράνη

Με έκκληση για τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ολοκληρώθηκε η διήμερη διεθνής συνάντηση, που οργάνωσε η ιρανική ηγεσία, για τη Γάζα. Η Τεχεράνη κάλεσε σε συνέχιση της αντίστασης και διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται τη λύση της συνύπαρξης δύο ανεξάρτητων βιώσιμων κρατών. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, κάλεσε το Ιράν να πάψει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Παλαιστινίων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αυξάνεται ιλιγγιωδώς ο αριθμός των ανέργων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι γυναίκες εκτιμάται ότι θα είναι τα κύρια θύματα της ανεργίας που αυξάνεται ιλιγγιωδώς εξαιτίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και κατά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ο αριθμός τους θα φτάσει τα 22 εκατομμύρια.

Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο ίδιος φορέας προβλέπει δυσοίωνα ότι «η παρούσα κρίση μπορεί να μην κάνει τέτοιες διακρίσεις φύλου στις απολύσεις», με τους άνδρες να «πληρώνουν και αυτοί "βαρύτατο τίμημα" στο βωμό αυτής της διεθνούς κρίσης».

Προφανώς σε αυτό τον αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται οι άνεργοι στην Κίνα, καθώς όπως ανακοίνωσε χτες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος οι άνεργοι εσωτερικοί μετανάστες έχουν ξεπεράσει ήδη τα 20 εκατομμύρια, ενώ ο Τσεν Ξιουέν, διευθυντής της Κεντρικής Αγροτικής Υπηρεσίας Εργασίας, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.

«Αποκρουστικά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τα στοιχεία για την απασχόληση που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Εντούτοις ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε εκ νέου το σχέδιο «ανάκαμψης» της αμερικανικής οικονομίας, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το κεφάλαιο.

Οσο για τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η ανεργία έφτασε στο 8,1% και είναι το ανώτατο ποσοστό ανεργίας που έχει σημειωθεί από το 1983. Το Φλεβάρη χάθηκαν 651.000 θέσεις εργασίας, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, 655.000 το Γενάρη αντί για τις 598.000 που είχαν ανακοινωθεί και 681.000 το Δεκέμβρη αντί για τις 577.000 που προβλεπόταν και καθιστώντας τον τελευταίο μήνα του 2008 τον πιο καταστροφικό μήνα όσον αφορά την απασχόληση στις ΗΠΑ από τον Οκτώβρη του 1949.

Την ίδια στιγμή «βάσιμες αμφιβολίες» για τη βιωσιμότητα της «General Motors» εξέφρασαν οι ελεγκτές της εταιρείας και δηλώνουν ότι μπορεί να ζητήσουν προστασία κατά των πιστωτών, αν η κρατική ενίσχυση δεν επαρκέσει και το σχέδιο ανασυγκρότησης αποτύχει. Μέχρι στιγμής, η κρατική ενίσχυση φτάνει τα 13,4 δισ. δολάρια, αν και η εταιρεία δηλώνει ότι θα χρειαστεί μέχρι και 30 δισ. για να αντεπεξέλθει. Το σχέδιο ανασυγκρότησης προβλέπει την απόλυση 47.000 εργαζομένων και το κλείσιμο πέντε εργοστασίων στις ΗΠΑ μέσα στο 2009.

Τέλος, το 70% της «Lloyds Banking Group» αναμένεται να αποκτήσει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε ειδικό πρόγραμμα στη διοίκηση του ομίλου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εφυγε» βετεράνος κομμουνιστής ηγέτης

Απεβίωσε την Τετάρτη ο Τσ. Ισμαήλ Κιρίσι

Ο βετεράνος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος του Πακιστάν και Πρόεδρος της Επιτροπής Σιντχ Χάρι των Αγροτών, Τσάτσα Ισμαήλ Κιρίσι «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών στις 4 Μαρτίου.

Ο Κιρίσι αφιέρωσε τη ζωή του στο κομμουνιστικό κίνημα και στον αγώνα των δικαιωμάτων των αγροτών. Φυλακίστηκε πολλές φορές εξαιτίας της δράσης του, συμμετείχε ως υποψήφιος στις γενικές εκλογές του 1990 στην περιοχή Κχαιρπούρ, ενώ οργάνωσε τον ξεσηκωμό των αγροτών στις περιοχές του Πιρ, του Ρανιπούρ και Παγκάρο. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του πρωτοστατούσε στην ταξική πάλη.

Στην κηδεία του, που έγινε στις 5 Μαρτίου, συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες, φίλοι και μέλη του Κόμματος, ενώ στη ζωή και τον αγώνα του αναφέρθηκαν σύντροφοί του, στελέχη του ΚΚ Πακιστάν.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Λήξη συμφωνίας για τη βάση Μανάς

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν ενέκρινε χτες τη λήξη των συμφωνιών με 11 χώρες (Αυστραλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Τουρκία και Γαλλία) σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Μανάς, καθώς, όπως αναφέρεται, μετά την απόφαση για κλείσιμο της συγκεκριμένης βάσης των ΗΠΑ, η διατήρηση των συμφωνιών με αυτές τις χώρες θεωρείται «άσκοπη».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια μέρα νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Μπακίγιεφ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Κιργιστάν να προσφέρει το έδαφός του για τη μεταφορά ανθρωπιστικών φορτίων στο Αφγανιστάν, ενώ το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Μπακίγιεφ, Αλμάζ Τουρντουμαμάντοφ, όπου υποστηρίζει πως «οι πόρτες για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ είναι ανοιχτές και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια νέα συμφωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ