Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκτεταμένη και αδικαιολόγητη» η καταστροφή στη Γάζα

Από τη θηριωδία στη Γάζα

Associated Press

Από τη θηριωδία στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΟΥΑΣΚΟΤ.--

«Αδικαιολόγητες» αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία τις καταστροφές κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ισραηλινής επιχείρησης. Ολοκληρώνοντας την επιτόπια έρευνά τους, μέλη της οργάνωσης υπογράμμιζαν ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισραηλινοί ισχυρισμοί περί «αναγκαιότητας καταστροφής στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ο ισραηλινός στρατός και χθες επέμεινε ότι «υποχρεώθηκε» να καταστρέψει «κατοικίες, τεμένη, σχολεία, νοσοκομεία, επειδή χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο επιθέσεων» ή επειδή «ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά». Εντούτοις, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι τα περισσότερα κτίρια, που έλεγξε, καταστράφηκαν με νάρκες και άλλου τύπου εκρηκτικά, κάτι που σημαίνει ότι στρατιώτες τα τοποθέτησαν εξερχόμενοι από τα άρματα μάχης, δηλαδή δεν αντιμετώπιζαν απειλή για τη ζωή τους. Αυτό «τείνει να οδηγήσει στο συμπέρασμα, όπως τονίζει η οργάνωση, ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου».

Μυστικές συναντήσεις και απελάσεις

Συνάντηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν στο, περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας - Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη, μεταξύ τους, συνάντηση μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και τη δημόσια «έκρηξη» του Τούρκου πρωθυπουργού σε πάνελ κατά τη Σύνοδο του Νταβός, όπου παρευρισκόταν και ο Ισραηλινός Πρόεδρος. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «αναγνωρίστηκε εκατέρωθεν η στρατηγική σημασία των διμερών σταθερών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, 48 ώρες περιθώριο έδωσαν οι μαυριτανικές αρχές στο ισραηλινό διπλωματικό προσωπικό και τον πρέσβη να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η απέλαση αποτελεί κορύφωση της έντασης που σοβεί από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Τότε, η Μαυριτανία, όπως και το Κατάρ, διέκοψαν τις οικονομικές και διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Σύσταση Αμπάς στην Τεχεράνη

Με έκκληση για τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ολοκληρώθηκε η διήμερη διεθνής συνάντηση, που οργάνωσε η ιρανική ηγεσία, για τη Γάζα. Η Τεχεράνη κάλεσε σε συνέχιση της αντίστασης και διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται τη λύση της συνύπαρξης δύο ανεξάρτητων βιώσιμων κρατών. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, κάλεσε το Ιράν να πάψει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ