ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Συνέδριο σε φάση έντασης των αναδιαρθρώσεων

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών

Με τις αναδιαρθρώσεις να εφαρμόζονται ήδη στα πανεπιστήμια, ξεκίνησε χτες το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων της εκπαίδευσης.

«Η προηγούμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε από την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει, πάση θυσία, το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο πανεπιστημιακός και βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας, δίνοντας έτσι και το στίγμα της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται το Συνέδριο.

Εξήγησε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρείται να εφαρμοστούν έχουν στόχο «την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου σύμφωνα με την απόφαση της Λισαβόνας και τις κατευθύνσεις της Μπολόνια». Πρόσθεσε ότι αυτές τις επιλογές, που παραδίδουν το πανεπιστήμιο στις ορέξεις του κεφαλαίου, τις στήριξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ. Επισήμανε ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν καθοριστικό ρόλο μέσα στα ιδρύματα για το αν και πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις και τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που η άρχουσα τάξη στρέφει με επιμονή το βλέμμα στους πανεπιστημιακούς αυτή την περίοδο.

Σε αυτές τις συνθήκες «υπάρχουν και χιλιάδες πανεπιστημιακοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το διδακτικό τους έργο και την έρευνά τους, που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό τους από τις επιχορηγήσεις για έρευνα και που, προς τιμήν τους, με αξιοπρέπεια αρνούνται να εντάξουν ή να υποτάξουν το επιστημονικό τους έργο στις απαιτήσεις των μονοπωλιακών σχεδιασμών και συμφερόντων. Σε αυτές τις συνειδήσεις απευθύνεται το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια», είπε ο Γ. Ζιώγας, καλώντας, εκ μέρους του Κόμματος και από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, αυτούς ειδικά τους πανεπιστημιακούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους, να σταθούν εμπόδιο στο σύνολο του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κατά το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάζαρος Απέκης, αναφέρθηκε μεν στις αναδιαρθρώσεις και στις συνέπειές τους, χωρίς όμως να τις συνδέει επί της ουσίας με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις του κεφαλαίου. Υπερασπιζόμενος τη δράση της Ομοσπονδίας ουσιαστικά ωραιοποίησε την κατάσταση, κάνοντας λόγο για νίκες σε σχέση με το άρθρο 16, αποτροπή της γενικευμένης εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και ανεξαρτησία της ΠΟΣΔΕΠ από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. «Επιτεύγματα» που στέκονται σε χάρτινα πόδια την ώρα που η άρχουσα τάξη συνεχίζει να επιτίθεται με όλες της τις δυνάμεις και προχωράει την «ιδιωτικοποίηση» των πανεπιστημίων με τη συμβολή και μερίδας των πανεπιστημιακών.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Συλβάνα Ράπτη εντόπισε ως μοναδικό πρόβλημα την έλλειψη δαπανών και αναφερόμενη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αύξηση της χρηματοδότησης και συνέχιση της εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων (διαδικασίες προγραμματισμού, λογοδοσίας, κτλ.). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης χαρακτήρισε τις αναδιαρθρώσεις «νεοφιλελεύθερες», δείχνοντας το δρόμο της διεκδίκησης μιας σοσιαλδημοκρατικής καπιταλιστικής διαχείρισης, ενώ δεν είπε κουβέντα για την ΕΕ, όπου έχουν αποφασιστεί τα μέτρα που περνούν σήμερα, σε αρκετές περιπτώσεις με τις υπογραφές και του ΣΥΝ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου εκφράστηκε ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους πανεπιστημιακούς, με «θεατρικές» αποχωρήσεις από την αίθουσα και διακοπές από το ακροατήριο την ώρα που μιλούσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αγώνας για μόρφωση - δουλειά - ζωή!

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, καλεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ από Δευτέρα συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και Επιτροπές Αγώνα, προκειμένου οι φοιτητές και οι σπουδαστές να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις.

«Απέναντι σε αυτήν την επίθεση έχουμε μόνο μία επιλογή: Τη συσπείρωση και οργάνωση στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, στις επιτροπές αγώνα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, για τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των εκφραστών του τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Εδώ δε χωρά καμία αυταπάτη, δε χωρά καμία υποχώρηση. Η μόνη προϋπόθεση για την πραγματική σύγκρουση είναι η αλλαγή συσχετισμών δύναμης και η ενίσχυση της ΠΚΣ στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στους δρόμους και οι σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ

Στο δρόμο του αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή κατεβαίνει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής στις 17 Μάρτη και στις 2 Απρίλη, ξεκαθαρίζοντας με ανακοίνωσή του, ότι: «Δύο δρόμοι υπάρχουν, ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής, της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού που, με την υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ο άλλος είναι ο δρόμος του αγώνα και της ρήξης, ο δρόμος της διεκδίκησης που ακολουθεί το ΠΑΜΕ. Γι' αυτό είναι ανάγκη να απαντήσουμε οργανωμένα, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος».

Παράλληλα, οι σπουδαστές πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και συγκροτούν επιτροπές σε όλα τα ΙΕΚ, για να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη

Με κινητοποίηση και αποκλεισμό δρόμου την ερχόμενη Τρίτη απαντούν γονείς, καθηγητές και μαθητές του 46ου Δημοτικού σχολείου, του 5ου Γυμνασίου, 11ου Λυκείου και του 57ου νηπιαγωγείου του 4ου διαμερίσματος του Δήμου Ηρακλείου μπροστά στα οξυμένα και χρόνια στεγαστικά προβλήματα των σχολείων της περιοχής, τα προβλήματα προσβασιμότητας στα σχολεία, τις ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους και χώρους άθλησης. Τα παραπάνω τονίστηκαν και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, καλώντας όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και το συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας (επί της Ούλαφ Πάλμε) πάνω από την Εθνική οδό.

Οι γονείς απαντώντας στο επιχείρημα των «υπευθύνων» περί έλλειψης χρημάτων τόνισαν: «Δεν μπορεί οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές να παίρνουν πακτωλό δισ. για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που εκείνοι άλλωστε δημιούργησαν, και εμείς που ζητάμε το αυτονόητο να συναντάμε την άρνηση, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούν το δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας».

Ξεναγήσεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» διοργανώνουν δύο ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις!

Αύριο Κυριακή, 8 Μάρτη, ημέρα της Γυναίκας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, μια ξενάγηση που θα δίνει έμφαση στην εξέλιξη της μητριαρχίας. Η μεταφορά στην Ελευσίνα θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από το Πεδίον του Αρεως (μπροστά από τη ΓΣΕΕ) στις 10 π.μ.

Την επόμενη Κυριακή, 29 Μάρτη, θα γίνει ξενάγηση με θέμα την οικονομική και πολιτική ζωή της αρχαίας Αθήνας, ξεκινώντας στις 10 π.μ. από το Μοναστηράκι (σταθμός ΗΣΑΠ)με προορισμούς την Αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό.

Ξεναγοί θα είναι οι: Νατάσα Αβραμίδου, εκπαιδευτικός, και Ελλη Κοτσαλίδου, αρχαιολόγος, DEA Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8213.430 (Βαγγέλης Μάλαμας) και 697.4374.333 (Ελένη Μπιμπίρη).

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, σήμερα, Σάββατο, διοργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Στα Τρίκαλα, στις 18.00 στα γραφεία του ΚΚΕ, εκδήλωση αφιερωμένη στη δράση της ΕΠΟΝ. Θα μιλήσουν η Αννυ Παπαγιαννοπούλου, μέλος του ΝΓ Τρικάλων της ΚΝΕ, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Στο Βόλο, στις 18.00 στο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Κορδάτου), εκδήλωση αφιερωμένη στο ΔΣΕ. Θα μιλήσουν ο Θ. Βλαχάκης, γραμματέας του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ, ο Θ. Κασσίδης, μαχητής του ΔΣΕ, και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «292 μέρες από το Γράμμο-Βίτσι».

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό», που τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας, θεατρική παράσταση και συναυλία. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται:

Σήμερα Σάββατο, 10 μ.μ., συναυλία έντεχνου - λαϊκού με τους «Παρελθόντες Χρόνοι». Αύριο Κυριακή, 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στη μέρα της γυναίκας: «Για την πραγματική ισοτιμία...». Τη Δευτέρα, 9.30 μ.μ. Θεατρικό μονόπρακτο: «Ονειρο για δυο» - «Διαστροφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ