ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Κάλεσμα για μέτωπο αγώνα
Σε αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα καλούν η «ΔΕ Υπαλλήλων» και η «Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών»

Σε «καθολική ενεργοποίηση και κινητοποίηση» για τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου που θα αποκρούσει τα εγκληματικά κυβερνητικά σχέδια σε βάρος των λιμανιών της χώρας, καλούν τους υπαλλήλους των λιμανιών και τους λιμενεργάτες του Πειραιά, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών» (ΔΕ) και η «Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών». Αφορμή για το αγωνιστικό προσκλητήριο των δύο παρατάξεων αποτέλεσε η προχτεσινή σύσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών πέρα από... γραφειοκρατικά «κωλύματα», παράδοσης των λιμανιών της χώρας στα ιδιωτικά χέρια.

Πρώτο στο βωμό του ιδιωτικού κεφαλαίου θα θυσιαστεί το λιμάνι του Πειραιά, καθώς αναμένεται μέχρι τις αρχές του Ιούνη, να έχει οριστικοποιηθεί το σχήμα μετοχοποίησής του.

Οι δύο παρατάξεις καταγγέλλουν «το ξεπούλημα των λιμανιών που με επείγουσες και συνοπτικές διαδικασίες, προωθεί η κυβέρνηση αρχές Ιούνη μετά από σύσκεψη - απόφαση στο ΥΠΕΘΟ υπηρετώντας τους βιομηχάνους και εφοπλιστές». Ζητάνε να σταματήσει τώρα «το συντελούμενο έγκλημα του διαμελισμού και του ξεπουλήματος» και απαιτούν «από τη συνένοχη συνδικαλιστική πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, να αποφασίσει επιτέλους την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αίτημα να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης». Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους σε καθολική κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις

Εντονες αντιδράσεις για την απόφαση του ΥΕΝ περί 11ωρης εργασίας στα ταχύπλοα σκάφη

Οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες περιόδευσαν και στο ταχύπλοο «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ»
Οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες περιόδευσαν και στο ταχύπλοο «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ»
Σαν βόμβα έσκασε ανάμεσα στους ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα ταχύπλοα ακτοπλοϊκά σκάφη, η είδηση για την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστου Παπουτσή, με την οποία επιβάλλεται μέχρι και 11ωρη απασχόληση στα πληρώματα των ταχυπλόων! Από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ άρχισαν να «οργώνουν» το λιμάνι του Πειραιά ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για το νέο αντιναυτεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο γίνονται «Κανονισμός» οι προκλητικές και επικίνδυνες, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αξιώσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και προσωπικά του προέδρου της, Παντελή Σφηνιά!

Οι συνδικαλιστές, και συγκεκριμένα ο Α΄ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Χαράλαμπος Χαλτσοτάκης, και ο ταμίας, Νίκος Κοντός, που περιόδευσαν στο λιμάνι, κάλεσαν τους ναυτεργάτες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουν την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Οι διάλογοι μεταξύ συνδικαλιστών και μελών των πληρωμάτων των ταχυπλόων ήταν σαφές δείγμα γραφής της αγωνιστικής διάθεσης των ναυτεργατών. «Να είστε έτοιμοι για "κράτει" μόλις θελήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση», ανέφερε προς το πλήρωμα του «FLYING CAT 2» - της εταιρίας MFD, θυγατρικής των «Μινωικών Γραμμών» - ο Ν. Κοντός. «Εμείς έτοιμοι είμαστε», ήταν η φράση που ειπώθηκε από μέλη του πληρώματος.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το ταχύπλοο σκάφος της «Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου» (ΝΕΛ) «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» . Τα ναυτεργατικά σωματεία, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, απαιτούν η οργανική σύνθεση του πλοίου να αποτελείται από 41 ναυτεργάτες. Στο πλοίο αυτή τη στιγμή είναι ναυτολογημένοι 29 ναυτεργάτες και αυτό επιτεύχθηκε μετά από κινητοποίηση καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρία αρχικά είχε ναυτολογήσει με την κάλυψη του ΥΕΝ 18! Από ναυτεργάτες του πληρώματος στη διάρκεια της συζήτησης χαρακτηρίστηκε το πλοίο αυτό κάτεργο και επισημάνθηκε: «Αυτοί που βγάζουν τις αποφάσεις δεν ξέρουν τι είναι να δουλεύεις εδώ μέσα τόσες ώρες». Με αγανάκτηση άκουσαν το «νέο» και οι ναυτεργάτες στα «δελφίνια».

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 29 του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με θέμα την υπουργική απόφαση. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν απαιτήσει από τη διοίκηση «να αποφασίσει την απόκρουση αυτής της επίθεσης με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις», με διεκδικητικό πλαίσιο αυτό που έχουν επεξεργαστεί τα ναυτεργατικά σωματεία και έχει αποδεχτεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ως μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας 6 ώρες ημερησίως με συνολική απασχόληση που δε θα υπερβαίνει τις 8 ώρες. Ελάχιστο αριθμό ωρών ανάπαυσης εκτός πλοίου 16 ώρες ημερησίως, διατήρηση όλων των ειδικοτήτων, η οργανική σύνθεση να καθορίζεται σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες και την κατασκευαστική δομή των ταχυπλόων.

Ποτέ την Κυριακή!

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας για την προστασία της κυριακάτικης αργίας , τη Δευτέρα στις 5μμ

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης τη Δευτέρα 29 Μάη στις 5 το απόγευμα διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου για λειτουργία των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου τις Κυριακές.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «μετά από συνάντηση που είχε με κάποιο κ. Καράμπελλα, ο οποίος εκπροσωπεί συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών αποφάσισαν από κοινού να αυξήσουν τον τουρισμό (δήθεν) στην Αθήνα ανοίγοντας τα καταστήματα τις Κυριακές».

Ο Σύλλογος κατήγγειλε την ενέργεια του δημάρχου και ζήτησε συνάντηση για να εκθέσει τις θέσεις του. Για το λόγο αυτό και πραγματοποιεί τη Δευτέρα τη συγκέντρωση, καθώς: «Οφείλουμε με την παρουσία μας να υπενθυμίσουμε στο δήμαρχο Αθηναίων πως η πόλη αυτή κατοικείται και από εργαζόμενους που έχουν θέση για βασικά εργασιακά τους δικαιώματα όπως η κατάκτηση της Κυριακής αργίας».

Επισημαίνουν ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα που καταργούν δικαιώματα, όπως το 8ωρο, η πλήρης απασχόληση, οι συλλογικές συμβάσεις.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης - καταγγέλλει ο σύλλογος - και των πολυεθνικών είναι και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, την οποία προσπαθεί να περάσει και με άμεσο και έμμεσο τρόπο. «Ενας έμμεσος τρόπος είναι να "καθοδηγήσει" νομάρχες ή δημάρχους να καταργούν την αργία της Κυριακής με δική τους απόφαση και με κάποιο περίεργο "δημοκρατικό" σκεπτικό του είδους "δική μας είναι η πόλη και ό,τι θέλουμε κάνουμε", λες και η πόλη αυτή δεν κατοικείται και από εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πάλη για να δουλέψουν όλοι

Σε 24ωρη απεργία στις 31 Μάη προχωρούν οι εργαζόμενοι για την επαναπρόσληψή τους

Την έναρξη κινητοποιήσεων από τις 31 Μάη, με 24ωρη απεργία, προανήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, εφοπλιστής, Στ. Ηλίας, δεν έχει υλοποιήσει, εδώ και οκτώ μήνες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο - με την πωλήτρια ΕΤΒΑ - για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από τις 13 Απρίλη 1999 που έκλεισε το ναυπηγείο.

Χτες, εκδικάστηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του εργοδότη, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, ωστόσο η απόφαση θα εκδοθεί στις 29 Μάη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου, το ναυπηγείο για τους 160 εργαζόμενους που έχουν επαναπροσληφθεί, από τους 350 περίπου εργαζόμενους που είχαν απολυθεί, έχει καταντήσει «κάτεργο», χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και μεροκάματα πείνας. Ολα αυτά γίνονται με την ανοχή και της διοίκησης της ΕΤΒΑ, που έχουν παραχωρήσει καθεστώς ασυδοσίας στον εφοπλιστή, εκτός από όσα του πρόσφεραν κατά τη διαδικασία πώλησης.

Τα αιτήματα που διεκδικεί το σωματείο είναι: Η πρόσληψη όλων των εργαζομένων με την ειδικότητά τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του εφοπλιστή, η επαναπρόσληψη του προέδρου και του αντιπροέδρου (τους είχε προσλάβει αρχικά και στη συνέχεια τους απέλυσε, μην αναγνωρίζοντας και το σωματείο), καθώς και άλλων δύο εργαζομένων που απολύθηκαν.

Επίσης ζητούν να σταματήσει η 9ωρη απασχόληση (υπερεργασία), να αγοραστεί ασθενοφόρο και να προσληφθούν νοσοκόμος και οδηγοί καθώς επίσης και πυροσβέστες για την ασφάλεια των εργαζομένων, πλοίων και εγκαταστάσεων. Επιπλέον απαιτούν να απομακρυνθεί η «σεκιούριτι» και να προσληφθούν φύλακες πύλης και τέλος να γίνει αναπροσαρμογή μισθών και ημερομισθίων από 1/6/2000 σύμφωνα με την τεχνική κατάρτιση και προσφορά του καθενός στα προηγούμενα επίπεδα (πριν κλείσει το ναυπηγείο) και να σταματήσουν οι «μαύροι» μισθοί και οι υπερωρίες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για ΡΟΚΑ και ΧΕΜΤΕΝ

Το ζήτημα των αποζημιώσεων των απολυμένων, των εργοστασίων ΡΟΚΑ και ΧΕΜΤΕΝ,συζητήθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Το ΕΚ Λάρισας, θεωρώντας ότι το υπουργείο έχει σοβαρές ευθύνες γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν έδωσε λύση σχετικά με τις αποζημιώσεις, απέσπασε τη δέσμευση ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα με τον υπουργό Τ. Γιαννίτση.

Η διοίκηση του ΕΚ κατέθεσε επίσης τρία αιτήματα σχετικά με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης στους άνεργους του νομού, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να λειτουργήσει..

Τα αιτήματα είναι: Να δοθούν 200.000 δραχμές σε κάθε άνεργο του νομού από τα 8,8 δισ. δραχμές του προγράμματος ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως έγινε στο Νομό Καστοριάς και στη Σιάτιστα. Επίσης, να απαγορευτούν οι απολύσεις σε κάθε επιχείρηση ένα χρόνο πριν μπει στο πρόγραμμα επιδότησης για την πρόσληψη ανέργων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανακύκλωση της ανεργίας. Τέλος, να αυξηθεί το ποσό ανά ώρα σε όσους παρακολουθούν σεμινάρια και όχι να δίνονται «ψίχουλα», όπως τώρα. Επίσης να επικολλώνται και τα ένσημα σε όσους παρακολουθούν σεμινάρια και ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ημερίδα για την ανεργία

Με στόχο αιχμής την ανεργία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, κινούμενο στα πλαίσια της ταξικής αντεπίθεσης, συνεχίζει την πολύμορφη δράση του και διοργανώνει ημερίδα για την ανεργία την Τετάρτη 31 Μάη 2000, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί τα κόμματα, οι βουλευτές του νομού, σωματεία, άλλοι φορείς, άνεργοι και εργαζόμενοι του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ