ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Και εργασιακή ειρήνη για το νέο «εθνικό στόχο»!

Αποκαλυπτικό υπόμνημα για την προσπάθεια της ΓΣΕΕ να στηρίξει αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων στα ολυμπιακά έργα

Να παρέμβει προκλητικά για να στηρίξει τους μεγαλοκατασκευαστές σε βάρος των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων στα έργα που κατασκευάζονται στα πλαίσια της Ολυμπιάδας 2004, είναι έτοιμη η ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως αποκαλύπτεται σε σχετικό υπόμνημα του υπεύθυνου της γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων της Συνομοσπονδίας, του Γ. Μίχα.

Το υπόμνημα αυτό συντάχθηκε μετά από επίσκεψη του Γ. Μίχα στην Αυστραλία, προκειμένου να αξιοποιήσει η ΓΣΕΕ την... εμπειρία από την προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων εκεί, την οποία «οραματίζεται» να εφαρμόσει στη χώρα μας.

Το στίγμα των προθέσεων της συνδικαλιστικής ηγεσίας δίνει η αναγωγή της διοργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων σε «εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα μια προσδοκία για αλματώδη ανάπτυξη». Επίσης η αξιοποίησή τους σαν μια ευκαιρία για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για την «προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις οικονομικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές αλλαγές της νέας εποχής»!!! Στόχος - όπως αναφέρει - είναι να παίξει η ΓΣΕΕ πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και να αναπτύξει πρωτοβουλίες για «την ανάλυση της σημασίας των ολυμπιακών αγώνων για τους Ελληνες εργαζόμενους», ώστε να πειστούν να χαρίσουν κατακτήσεις τους στο όνομα του «εθνικού στόχου».

Ενα από τα κύρια... οράματα, είναι η ύπαρξη συμφωνίας για τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύσουν στα κατασκευαζόμενα έργα και που σκοπός της θα είναι «ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στη συνεργασία». Ειδικότερα προβλέπει τη συγκρότηση «ενός φορέα με τη συμμετοχή των συνδικάτων, του κράτους και των εργοδοτών, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από πνεύμα συνεργασίας και διαλλακτικότητας». Ο φορέας αυτός θα αναλάβει να επιλύει τυχόν διαφορές, ενώ «οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά με την ίδια ροή που είχε προγραμματιστεί πριν από την εμφάνιση της διαφωνίας εν αναμονή της τελικής διευθέτησης»!!!

Επίσης στόχος της συμφωνίας θα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η «άνοδος της απόδοσης των εργαζομένων» ώστε να αυξηθούν τα υπερκέρδη των μεγαλοκατασκευαστών και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να τηρηθούν «οι καθορισμένοι χρονικοί και κοστολογικοί παράμετροι των έργων». Φτάνει ακόμα στο σημείο να θέτει σαν στόχο της συμφωνίας, τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα, αναφέροντας ότι «προβλέπεται παροχή αμοιβής στους εργαζόμενους που βελτιώνουν την ποιότητα παραγωγής».

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα είναι οικοδόμοι, που έχουν όργανα εκπροσώπησης την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Αθήνας, αλλά και άλλες ειδικότητες, που επίσης εκπροσωπούνται από συνδικάτα. Κατά τη γνώμη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, τα συγκεκριμένα συνδικαλιστικά όργανα δε διαπνέονται από πνεύμα διαλλακτικότητας και ταξικής συνεργασίας και αναλαμβάνει αυτή την υπόθεση στα χέρια της, ώστε να είναι αποτελεσματική η στήριξη κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Το συγκεκριμένο υπόμνημα δεν έχει δημοσιοποιηθεί και έχει δοθεί σε ορισμένα μόνο μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ! Ωστόσο περιήλθε στα χέρια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ «που στρώνει το χαλί για την πιο βίαιη επίθεση ενάντια στα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων». Δηλώνει ότι «σε καμιά περίπτωση δε θα θυσιάσουμε κατακτήσεις στο όνομα των συμφερόντων εκείνων, που αξιοποιούν τους ολυμπιακούς αγώνες για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους».


ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Δε θυσιάζουμε κατακτήσεις και δικαιώματα !

Η ανακοίνωση - απάντηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναφέρει:

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ για την πιο βίαιη επίθεση ενάντια στα εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στην κατασκευή και ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων. Της απαγορεύουμε ακόμα και να σκέφτεται την οποιοδήποτε παρέμβασή της στους χώρους ευθύνης μας.

Μέσω ενός Υπομνήματος που φέρει τη σφραγίδα του υπευθύνου της Γραμματείας των Ολυμπιακών Αγώνων της ΓΣΕΕ Γιάννη Μίχα, προέδρου του ΕΚ Πειραιά, η παραδομένη συνδικαλιστική ελίτ φωτογραφίζει τη διάθεσή της να χορέψει για τα καλά στον ρυθμό που παίζει το νταούλι των αφεντικών.

Η ΓΣΕΕ προκειμένου να αξιοποιήσει, όπως αναφέρεται σε υπόμνημά της, την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τις εμπειρίες της αυτές, όπως αναφέρει, προσπαθεί να τις εντάξει στα ελληνικά δεδομένα, σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στη χώρα μας.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί μια προσδοκία για αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας, όπως αναφέρει και στο υπόμνημά της, θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από όσο οι εργασίες για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΓΣΕΕ αποκρύπτει ότι πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δρχ. θα αναλάβει να πληρώσει ο ελληνικός λαός για την Ολυμπιάδα του 2004 και σ' αυτό δεν υπολογίζεται ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", ο οποίος ανέρχεται σε 600 δισ., ποσά που αύριο θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ποιοι θα ωφεληθούν

Αποκρύπτει ότι οι μοναδικοί ωφελημένοι, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, θα είναι οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες καθώς και οι πολυεθνικές στις τηλεπικοινωνίες, στα αναψυκτικά, στα αθλητικά είδη κλπ. και ότι τα οφέλη των μεγαλοεπιχειρηματιών θα διαρκέσουν πράγματι πολύ περισσότερο, αφού μέρος του κόστους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα χρηματοδοτηθεί από αυτούς στους οποίους προβλέπεται στη συνέχεια να δοθεί για εκμετάλλευση, εκτός του Ολυμπιακού Χωριού και τμήμα των εγκαταστάσεων του φαληρικού όρμου.

Οπως αποκρύπτει ότι οι "συνοπτικές διαδικασίες" για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων επιβλήθηκαν από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αδημονούν για το μοίρασμα της Ολυμπιακής πίτας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφάνεια και το δημόσιο χρήμα.

Η ΓΣΕΕ στο Υπόμνημά της και στην αναφορά της για τον ΟΕΚ κάνει λόγο για την προοπτική (!) χρήσης του Ολυμπιακού Χωριού, χωρίς να βγάλει τσιμουδιά ότι με τη δική της συνδρομή ο ΟΕΚ καλείται να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο έργο, για το οποίο άλλοι θα αποφασίζουν, κάτι που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χαρακτήρα του Οργανισμού, αλλά την ίδια την ύπαρξή του, καθώς και το ότι μέρος ή και ολόκληρο το έργο μπορεί να περάσει στους ιδιώτες με τη μορφή της συγχρηματοδότησης.

Ακρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Οι εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δε μας προξένησαν καμιά έκπληξη, κάθε άλλο, έχει γνωστό παρελθόν και παρόν και οι εκτιμήσεις της είναι συνδεδεμένες με το ρόλο που εργολαβικά έχει αναλάβει, τη στήριξη της πιο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων των ανθρώπων του χρήματος, που θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν πεδίο ασυγκράτητης κερδοσκοπίας.

Πέρα όμως των εκτιμήσεών της, η παραδομένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, με τις παρεμβάσεις που επιχειρεί γίνεται άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων που θα εργαστούν για την κατασκευή και ολοκλήρωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και όσων εργαστούν στις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόθεσή μας, λέει στο Υπόμνημά της η ΓΣΕΕ, είναι να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες προετοιμασίας και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αν η ΓΣΕΕ είχε άλλα χαρακτηριστικά, ταξικά χαρακτηριστικά, δε θα μπορούσαμε να αρνηθούμε συνεργασία μαζί της, θα την επιδιώκαμε, αλλά με δεδομένο τον προδοτικό της ρόλο απέναντι στην Εργατική Τάξη, της απαγορεύουμε και να σκέφτεται ακόμη την οποιαδήποτε παρέμβασή της στους χώρους ευθύνης των συνδικαλιστικών οργάνων των Οικοδόμων και εργαζομένων στην κατασκευή των έργων, της απαγορεύουμε την οποιαδήποτε ανάμειξη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, με όλο φάσμα των εργασιακών σχέσεων.

Η ΓΣΕΕ, με βάση το Υπόμνημα, κατά τον πιο προκλητικό τρόπο γίνεται ο εκφραστής και υπηρέτης των στόχων και των επιλογών των μεγαλοεπιχειρηματιών, να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς σε γκέτο, να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Προτείνει συμφωνία υποταγής

Μεταφέροντας, μέσω του συντάκτη του Υπομνήματος, τις εμπειρίες από τις συμφωνίες που υπέγραψαν τα Συνδικάτα της Νότιας Ουαλίας με την κυβέρνηση, δεν κρύβει τις προθέσεις της, να συμβαδίσει μ' αυτές τις συμφωνίες συγκροτώντας με κράτος και εργοδότες φορέα που θα κινήσει σε "πνεύμα συνεργασίας και διαλλακτικότητας τις τυχόν εργασιακές προστριβές προκειμένου να προαχθεί η ανάπτυξη ενός δημιουργικού χώρου εργασίας".

Μέρος των στόχων της συμφωνίας του φορέα θα είναι, όπως αναφέρει:

  • Η μέριμνα προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο της παραγωγικότητας προς όφελος όλων όσων παίρνουν μέρος στις εργασίες!
  • Η εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων, τόσο όσον αφορά την επίτευξη όσο και την αποτίμηση της παραγωγικότητας.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και άλλους στόχους του κατάπτυστου Υπομνήματος σήμερα και επιδιωκόμενης συμφωνίας αύριο, που συμπληρώνονται με το ότι τα συμβαλλόμενα μέρη "δεσμεύονται να ακολουθήσουν καινοτόμους προσεγγίσεις προκειμένου να επιτευχθούν τόσο η βελτίωση της παραγωγικότητας όσο και η άνοδος της απόδοσης των εργαζομένων". Αυτή όμως και μόνο η αναφορά σε μέρος των στόχων, αρκεί για να καταλάβει κανείς τις προθέσεις της ΓΣΕΕ.

Οι πεμπτοφαλαγγίτες της ΓΣΕΕ γνωρίζουν ότι η αύξηση της εκμετάλλευσης δεν αυξάνεται μόνο με την παράταση της εργάσιμης μέρας, αλλά επιβάλλεται και με τη μορφή εντατικοποίησης της δουλιάς, που ισοδυναμεί με παράταση της εργάσιμης ημέρας, θέλοντας λοιπόν τη ζυγαριά να κλείνει συνέχεια υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στην εργατική τάξη, μεριμνά προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο της παραγωγικότητας.

Οσο για τα οφέλη της παραγωγικότητας μέσω της εντατικοποίησης, δε δημιουργεί αξία για τους εργαζόμενους, αλλά υπεραξία για τους κεφαλαιοκράτες, απλώς η ΓΣΕΕ με τις προκλητικές παρεμβάσεις της και προτάσεις της αποδείχνει ότι έχει μετατραπεί καθ' ολοκληρία σε γρανάζι των μηχανισμών εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Δοτό εργατικό συμβούλιο

Το Υπόμνημα δεν παραλείπει βέβαια να δείχνει το δρόμο για το πώς θα ακρωτηριάζονται οι αντιδράσεις και αντιστάσεις των εργαζομένων.

Το ρόλο του κυματοθραύστη αντιδράσεων, αντιστάσεων, διεκδικήσεων των εργαζομένων, τον αναθέτει σε ένα δοτό εργατικό Συμβούλιο, που όλοι καταλαβαίνουμε από ποιους θα εκπροσωπείται και ποιων συμφέροντα θα προωθεί.

Το Υπόμνημα πρόκληση αναφέρει: "Το εργατικό Συμβούλιο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επίλυση των εργασιακών διαφορών, όπου η διαφωνία δεν επιλύεται, το θέμα θα παραπέμπεται στην επιτροπή εργασιακών σχέσεων". Δηλαδή, από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Δε σταματούν όμως μέχρι εκεί. Οι εργασίες, όπως διατυπώνεται στο Υπόμνημα, κατά τη διάρκεια επίλυσης εργασιακών διαφορών θα συνεχίζονται κανονικά με την ίδια ροή που έχει προγραμματιστεί πριν από την εμφάνιση της διαφωνίας. Εν αναμονή της τελικής διευθέτησης των διαφορών!

Δηλαδή, με λίγα λόγια, αυτό που επιδιώκει η ΓΣΕΕ είναι να υπάρξει συμφωνία στη χώρα μας για την κατασκευή και ολοκλήρωση των έργων της Ολυμπιάδας ανάλογη μ' αυτή της κυβέρνησης της Ουαλίας και των συνδικάτων, συμφωνία που περιορίζει και καταργεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμη και το δικαίωμα της Απεργίας, συμφωνία για την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν

Καλούμε τη ΓΣΕΕ να αποφύγει τις προκλήσεις απέναντι στον κλάδο, εδώ δεν την παίρνει και ας το καταλάβει.

Προς κάθε κατεύθυνση δηλώνουμε για άλλη μια φορά:

Σε καμιά περίπτωση δε θα θυσιάσουμε κατακτήσεις και δικαιώματά μας στο όνομα των συμφερόντων εκείνων που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Θα οργανώσουμε αποτελεσματικά την πάλη μας, ενισχύοντας τα πολιτικά αντικαπιταλιστικά της χαρακτηριστικά, θα ορθώσουμε μέτωπα αντίστασης εκεί που η εργοδοσία, με στόχο τον πολλαπλασιασμό κερδών και υπερκερδών μέσα από την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, πάει να κάνει καθεστώς τον εργασιακό μεσαίωνα, θα κάνουμε ανίσχυρο κάθε εκβιαστικό, διασπαστικό, τρομοκρατικό μηχανισμό της εργοδοσίας, θα ισχυροποιήσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Προετοιμαζόμαστε, ενισχυμένοι με τις εμπειρίες που αποκτήσαμε στα άλλα μεγάλα έργα, ώστε η παρέμβασή μας και η οργάνωση των εργαζομένων στα Ολυμπιακά έργα να είναι τέτοια που όχι μόνο να διατηρούνται κατακτήσεις και δικαιώματά μας, όπως 7ωρο, πενθήμερο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για καλύτερους όρους εργασίας, καλύτερα μεροκάματα, πλήρη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων κλπ.

Θα συστρατευτούμε με τις δυνάμεις που μας ενώνουν κοινοί στόχοι, ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες που απορρέουν για το λαό μας από την ανάληψη της Ολυμπιάδας, για να αποτρέψουμε τους οικονομικούς και ιδεολογικούς σχεδιασμούς, την πολύμορφη εκμετάλλευση του αθλητισμού από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΔΟΕ».


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ολες οι εξουσίες στο πενταμελές συμβούλιο

Κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη

InTime Sports

Υπερεξουσίες στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 ΑΕ» Γ. Αγγελοπούλου, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της, νεοσυσταθείσας, λεγόμενης, τακτικής σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της εταιρίας, αλλά και στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ανατίθενται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που κατατέθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο (περιλαμβάνει επτά άρθρα) που θα συζητηθεί την Τρίτη 30 Μάη στην Επιτροπή, στο άρθρο 1, ορίζεται πως το ΔΣ της εταιρίας θα λειτουργεί υπό δύο συνθέσεις, την τακτική και την ευρεία. Η τακτική θα είναι πενταμελής και θα συμμετέχουν η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ενώ η ευρεία θα είναι 17μελής και θα προκύψει από την προσθήκη δύο ακόμα μελών στο, μέχρι τώρα, 15μελές ΔΣ. Τα μέλη και των δύο οργάνων θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Να σημειώσουμε ότι τα τρία μέλη της πενταμελούς επιτροπής αναμένεται να οριστούν τις επόμενες μέρες.

Με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, τίθεται ουσιαστικά στο περιθώριο το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αθήνα 2004», αφού μοναδικές αρμοδιότητές του είναι η διαμόρφωση των γενικών κατευθύνσεων της πολιτικής της εταιρίας, η έγκριση του προϋπολογισμού, των αναθεωρήσεών του, του απολογισμού, των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, καθώς και για κάθε θέμα αντικειμένου οικονομικής αξίας μεγαλύτερης των 5 δισ. δρχ.

Αντίθετα, η τακτική πενταμελής επιτροπή θα αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά τη διοίκηση της εταιρίας, τη διαχείριση της περιουσίας και «την εν γένει επιδίωξη του εταιρικού σκοπού» (σ.σ. την οργάνωση και τέλεση των Αγώνων). Το ΔΣ υπό την τακτική του σύνθεση θα συνεδριάζει τρεις φορές το μήνα, ενώ υπό την ευρεία σύνθεσή του μία φορά το μήνα.

Ο χάρτης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

«Αθήνα 2004 ΑΕ»

Ο χάρτης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Ακόμα, οι σχετικοί κανονισμοί που συντάσσονται από την «Αθήνα 2004» και που προσδιορίζουν τη διαδικασία αναθέσεων μελετών, έργων και προμηθειών, δε θα εγκρίνονται πλέον από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Οι κανονισμοί αυτοί δε θα συντάσσονται πλέον από το 17μελές ΔΣ της «Αθήνα 2004», αλλά από την τακτική πενταμελή σύνθεσή του. Να σημειώσουμε ότι οι κανονισμοί για τις αναθέσεις μελετών, έργων και προμηθειών της συγκεκριμένης περίπτωσης, συντάσσονται κατά παρέκκλιση της ελληνικής νομοθεσίας. Επίσης, αυξάνεται από 100 εκατ. δραχμές σε 500 εκατ. η οικονομική αξία κάθε είδους σύμβασης για την οποία δε χρειάζεται έλεγχος νομιμότητας από τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο δίνει ακόμα τη δυνατότητα στην πενταμελή επιτροπή να προσλάβει απ' ευθείας προσωπικό με πρόσχημα κατεπείγουσες ανάγκες. Το ποσοστό του προσωπικού δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 5% του συνόλου των υπαλλήλων της εταιρίας. Κατ' εξαίρεση κατά την πρώτη διετία το ποσοστό αυτό θα μπορεί να είναι 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση για τα πρώτα δύο χρόνια, προστέθηκε μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, την περασμένη Τετάρτη και μετά από αίτημα της Γ. Αγγελοπούλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε προχτές δε συμπεριλάμβανε κάτι τέτοιο.

Δώρο προς τις μεγάλες εταιρίες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα χορηγιών της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των χορηγιών, ανεξάρτητα από το ποσό τους, είτε εφάπαξ, είτε σε πέντε ισόποσες δόσεις. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορες φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες και συμβάσεις που συνάπτει η «Αθήνα 2004».

Για τις υπαίθριες διαφημίσεις

Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων προβολής εμπορικών και πολιτικών μηνυμάτων στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και στις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις απαγορεύονται στο τμήμα της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς: Φιλοπάππου, Τσάμη Καρατάση, Μισαραλιώτου, Βεΐκου, Χατζηχρήστου, Βούρβαχης, Βουλιαγμένης, Ιόλης, Δέφνερ, Τριβωνιανού, Μαλάμου, Λογγίνου, Αρχιμήδους, Αγρας, Βασιλέως Κων/νου, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Σίνα, Σόλωνος, Ασκληπιού, Ακαδημίας, Ιπποκράτους, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Σατωβριάνδου, Καρόλου Δηληγιάννη, Θ. Ανδρομάχης, Κωνσταντινουπόλεως, Πιερίας, Κίμωνος, Μοναστηρίου, Δημοσθένους, Αίμονος, Δράκοντος, Κρατύλου, Τριπόλεως, Μαραθωνομάχων, Σερρών, Κωνσταντινουπόλεως, Ελασίδων, Πειραιώς, Ευρυσθέως, Θορικίων, Τριών Ιεραρχών, Δωριέων, Πλατεία Μερκούρη Αμαλ., Κολοκοτρώνη Γενναίου, Αγίου Νικολάου, Πινότση, Φιλοπάππου.

Κατ' εξαίρεση μπορεί να τοποθετηθούν διαφημίσεις οι οποίες προβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα, σωλήνες νέον, λέιζερ ή άλλες τεχνολογίες και καθίστανται ορατές μόνο τις νυχτερινές ώρες. Στην ουσία, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, γίνεται προσπάθεια να φιμωθούν τα μικρότερα κόμματα, ενώ ο...«καθαρισμός» της πόλης και η εξαίρεση ορισμένων αφορά την προβολή μέσω διαφημίσεων μόνο των εταιριών - χορηγών της Ολυμπιάδας. Μάλιστα, το νομοσχέδιο προβλέπει 2.000 θέσεις υπαίθριων διαφημίσεων των χορηγών.

Νέες χωροθετήσεις

Με το άρθρο 3 χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, μπάντμινγκτον, τοξοβολίας (σ.σ. δεν είναι η οριστική χωροθέτηση) και έργα αναπλάσεων στην περιοχή του Ελληνικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις χωροθετήσεις στο Ελληνικό δεν προβλέπεται η σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος, το λεγόμενο Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Ολυμπιακών Εργων, όπως για τα υπόλοιπα ολυμπιακά έργα, σύμφωνα με το νόμο 2730/99.

Ακόμα, χωροθετούνται 15 οδικά έργα:

  • Λεωφόρος Μαραθώνος
  • Σύνδεση του υπάρχοντος οδικού δικτύου με το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανόε - Καγιάκ (Σχοινιάς)
  • Σύνδεση Ιπποδρόμου και Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο με την εθνική οδό Σταυρού - Λαυρίου
  • Σύνδεση Σκοπευτηρίου με την εθνική οδό Σταυρού - Λαυρίου
  • Ολυμπιακός Δακτύλιος (λεωφόρος Κηφισσού: οδικά και υδραυλικά έργα από τρεις γέφυρες έως ακτή Ποσειδώνος - Λεωφόρος Ποσειδώνος: από Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως Αγιο Κοσμά - Λεωφόροι Συγγρού - Καλλιρρόης - Β. Κων/νου - Κηφισίας (έως Σταυρού Ελευσίνας)
  • Κυκλοφοριακά έργα περί του ΟΑΚΑ
  • Λεωφόρος Κύμης και επέκτασή της μέχρι το Ολυμπιακό Χωριό
  • Κυκλοφοριακά έργα εξυπηρέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων Νίκαιας (Αρση Βαρών, Ζεφύρι (Κέντρο Πάλης) και γήπεδο Ολυμπιακού (Ρέντης)
  • Σήραγγα Υμηττού μετά των προσβάσεών της
  • Νότια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού
  • Σταυρός - Ραφήνα (νέα οδός από κόμβο Αττικής Οδού έως τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα)
  • Διαπλάτυνση και αναβάθμιση της λεωφόρου Αγίας Αννης
  • Αναβάθμιση λεωφόρου Μεσογείων
  • Οδικός άξονας Βάρης - Κορωπίου

Με το ίδιο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου της Θεσσαλονίκης.

Επείγουσες απαλλοτριώσεις

Με το άρθρο 4 θεσπίζονται κατεπείγουσες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων στις οποίες έχει προγραμματιστεί η κατασκευή Ολυμπιακών έργων. Ετσι, εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης απαλλοτρίωσης, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να παραδώσουν τα ακίνητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η αποβολή των ιδιοκτητών γίνεται δικαστικώς. Μετά την προθεσμία των δέκα ημερών, τα ακίνητα καταλαμβάνονται από το φορέα εκτέλεσης του έργου, αντί της τιμής που έχει ορίσει το Πρωτοδικείο.

Ειδική υπηρεσία για την ασφάλεια

Με το άρθρο 5 συνίσταται ειδική υπηρεσία από την Ελληνική Αστυνομία για τον επιτελικό σχεδιασμό και το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων επί θεμάτων ασφαλείας. Για τη λήψη μέτρων ασφαλείας προβλέπεται:

  • Να χρησιμοποιούνται βαθμοφόροι και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων.
  • Να επιλέγονται άμισθοι εθελοντές πολίτες με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων. Τα προσόντα, τα κριτήρια, το όργανο και τη διαδικασία πρόσληψης των εθελοντών, τα καθήκοντά τους, την εκπαίδευσή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με ΠΔ των υπουργών Πολιτισμού και δημόσιας Τάξης.
  • Να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Με το άρθρο 6 ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων. Τέλος, με το άρθρο 7 χωροθετείται Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Παιανία σε έκταση του υπουργείου Γεωργίας, «για την εξυπηρέτηση των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής και για την αρτιότερη εξυπηρέτηση αθλητών και επισκεπτών κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ