Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ολες οι εξουσίες στο πενταμελές συμβούλιο

Κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη

InTime Sports

Υπερεξουσίες στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 ΑΕ» Γ. Αγγελοπούλου, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της, νεοσυσταθείσας, λεγόμενης, τακτικής σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της εταιρίας, αλλά και στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ανατίθενται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που κατατέθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο (περιλαμβάνει επτά άρθρα) που θα συζητηθεί την Τρίτη 30 Μάη στην Επιτροπή, στο άρθρο 1, ορίζεται πως το ΔΣ της εταιρίας θα λειτουργεί υπό δύο συνθέσεις, την τακτική και την ευρεία. Η τακτική θα είναι πενταμελής και θα συμμετέχουν η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ενώ η ευρεία θα είναι 17μελής και θα προκύψει από την προσθήκη δύο ακόμα μελών στο, μέχρι τώρα, 15μελές ΔΣ. Τα μέλη και των δύο οργάνων θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Να σημειώσουμε ότι τα τρία μέλη της πενταμελούς επιτροπής αναμένεται να οριστούν τις επόμενες μέρες.

Με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, τίθεται ουσιαστικά στο περιθώριο το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αθήνα 2004», αφού μοναδικές αρμοδιότητές του είναι η διαμόρφωση των γενικών κατευθύνσεων της πολιτικής της εταιρίας, η έγκριση του προϋπολογισμού, των αναθεωρήσεών του, του απολογισμού, των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, καθώς και για κάθε θέμα αντικειμένου οικονομικής αξίας μεγαλύτερης των 5 δισ. δρχ.

Αντίθετα, η τακτική πενταμελής επιτροπή θα αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά τη διοίκηση της εταιρίας, τη διαχείριση της περιουσίας και «την εν γένει επιδίωξη του εταιρικού σκοπού» (σ.σ. την οργάνωση και τέλεση των Αγώνων). Το ΔΣ υπό την τακτική του σύνθεση θα συνεδριάζει τρεις φορές το μήνα, ενώ υπό την ευρεία σύνθεσή του μία φορά το μήνα.

Ο χάρτης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

«Αθήνα 2004 ΑΕ»

Ο χάρτης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Ακόμα, οι σχετικοί κανονισμοί που συντάσσονται από την «Αθήνα 2004» και που προσδιορίζουν τη διαδικασία αναθέσεων μελετών, έργων και προμηθειών, δε θα εγκρίνονται πλέον από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Οι κανονισμοί αυτοί δε θα συντάσσονται πλέον από το 17μελές ΔΣ της «Αθήνα 2004», αλλά από την τακτική πενταμελή σύνθεσή του. Να σημειώσουμε ότι οι κανονισμοί για τις αναθέσεις μελετών, έργων και προμηθειών της συγκεκριμένης περίπτωσης, συντάσσονται κατά παρέκκλιση της ελληνικής νομοθεσίας. Επίσης, αυξάνεται από 100 εκατ. δραχμές σε 500 εκατ. η οικονομική αξία κάθε είδους σύμβασης για την οποία δε χρειάζεται έλεγχος νομιμότητας από τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο δίνει ακόμα τη δυνατότητα στην πενταμελή επιτροπή να προσλάβει απ' ευθείας προσωπικό με πρόσχημα κατεπείγουσες ανάγκες. Το ποσοστό του προσωπικού δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 5% του συνόλου των υπαλλήλων της εταιρίας. Κατ' εξαίρεση κατά την πρώτη διετία το ποσοστό αυτό θα μπορεί να είναι 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση για τα πρώτα δύο χρόνια, προστέθηκε μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, την περασμένη Τετάρτη και μετά από αίτημα της Γ. Αγγελοπούλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε προχτές δε συμπεριλάμβανε κάτι τέτοιο.

Δώρο προς τις μεγάλες εταιρίες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα χορηγιών της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των χορηγιών, ανεξάρτητα από το ποσό τους, είτε εφάπαξ, είτε σε πέντε ισόποσες δόσεις. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορες φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες και συμβάσεις που συνάπτει η «Αθήνα 2004».

Για τις υπαίθριες διαφημίσεις

Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων προβολής εμπορικών και πολιτικών μηνυμάτων στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και στις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις απαγορεύονται στο τμήμα της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς: Φιλοπάππου, Τσάμη Καρατάση, Μισαραλιώτου, Βεΐκου, Χατζηχρήστου, Βούρβαχης, Βουλιαγμένης, Ιόλης, Δέφνερ, Τριβωνιανού, Μαλάμου, Λογγίνου, Αρχιμήδους, Αγρας, Βασιλέως Κων/νου, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Σίνα, Σόλωνος, Ασκληπιού, Ακαδημίας, Ιπποκράτους, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Σατωβριάνδου, Καρόλου Δηληγιάννη, Θ. Ανδρομάχης, Κωνσταντινουπόλεως, Πιερίας, Κίμωνος, Μοναστηρίου, Δημοσθένους, Αίμονος, Δράκοντος, Κρατύλου, Τριπόλεως, Μαραθωνομάχων, Σερρών, Κωνσταντινουπόλεως, Ελασίδων, Πειραιώς, Ευρυσθέως, Θορικίων, Τριών Ιεραρχών, Δωριέων, Πλατεία Μερκούρη Αμαλ., Κολοκοτρώνη Γενναίου, Αγίου Νικολάου, Πινότση, Φιλοπάππου.

Κατ' εξαίρεση μπορεί να τοποθετηθούν διαφημίσεις οι οποίες προβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα, σωλήνες νέον, λέιζερ ή άλλες τεχνολογίες και καθίστανται ορατές μόνο τις νυχτερινές ώρες. Στην ουσία, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, γίνεται προσπάθεια να φιμωθούν τα μικρότερα κόμματα, ενώ ο...«καθαρισμός» της πόλης και η εξαίρεση ορισμένων αφορά την προβολή μέσω διαφημίσεων μόνο των εταιριών - χορηγών της Ολυμπιάδας. Μάλιστα, το νομοσχέδιο προβλέπει 2.000 θέσεις υπαίθριων διαφημίσεων των χορηγών.

Νέες χωροθετήσεις

Με το άρθρο 3 χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, μπάντμινγκτον, τοξοβολίας (σ.σ. δεν είναι η οριστική χωροθέτηση) και έργα αναπλάσεων στην περιοχή του Ελληνικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις χωροθετήσεις στο Ελληνικό δεν προβλέπεται η σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος, το λεγόμενο Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Ολυμπιακών Εργων, όπως για τα υπόλοιπα ολυμπιακά έργα, σύμφωνα με το νόμο 2730/99.

Ακόμα, χωροθετούνται 15 οδικά έργα:

  • Λεωφόρος Μαραθώνος
  • Σύνδεση του υπάρχοντος οδικού δικτύου με το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανόε - Καγιάκ (Σχοινιάς)
  • Σύνδεση Ιπποδρόμου και Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο με την εθνική οδό Σταυρού - Λαυρίου
  • Σύνδεση Σκοπευτηρίου με την εθνική οδό Σταυρού - Λαυρίου
  • Ολυμπιακός Δακτύλιος (λεωφόρος Κηφισσού: οδικά και υδραυλικά έργα από τρεις γέφυρες έως ακτή Ποσειδώνος - Λεωφόρος Ποσειδώνος: από Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως Αγιο Κοσμά - Λεωφόροι Συγγρού - Καλλιρρόης - Β. Κων/νου - Κηφισίας (έως Σταυρού Ελευσίνας)
  • Κυκλοφοριακά έργα περί του ΟΑΚΑ
  • Λεωφόρος Κύμης και επέκτασή της μέχρι το Ολυμπιακό Χωριό
  • Κυκλοφοριακά έργα εξυπηρέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων Νίκαιας (Αρση Βαρών, Ζεφύρι (Κέντρο Πάλης) και γήπεδο Ολυμπιακού (Ρέντης)
  • Σήραγγα Υμηττού μετά των προσβάσεών της
  • Νότια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού
  • Σταυρός - Ραφήνα (νέα οδός από κόμβο Αττικής Οδού έως τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα)
  • Διαπλάτυνση και αναβάθμιση της λεωφόρου Αγίας Αννης
  • Αναβάθμιση λεωφόρου Μεσογείων
  • Οδικός άξονας Βάρης - Κορωπίου

Με το ίδιο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου της Θεσσαλονίκης.

Επείγουσες απαλλοτριώσεις

Με το άρθρο 4 θεσπίζονται κατεπείγουσες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων στις οποίες έχει προγραμματιστεί η κατασκευή Ολυμπιακών έργων. Ετσι, εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης απαλλοτρίωσης, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να παραδώσουν τα ακίνητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η αποβολή των ιδιοκτητών γίνεται δικαστικώς. Μετά την προθεσμία των δέκα ημερών, τα ακίνητα καταλαμβάνονται από το φορέα εκτέλεσης του έργου, αντί της τιμής που έχει ορίσει το Πρωτοδικείο.

Ειδική υπηρεσία για την ασφάλεια

Με το άρθρο 5 συνίσταται ειδική υπηρεσία από την Ελληνική Αστυνομία για τον επιτελικό σχεδιασμό και το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων επί θεμάτων ασφαλείας. Για τη λήψη μέτρων ασφαλείας προβλέπεται:

  • Να χρησιμοποιούνται βαθμοφόροι και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων.
  • Να επιλέγονται άμισθοι εθελοντές πολίτες με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων. Τα προσόντα, τα κριτήρια, το όργανο και τη διαδικασία πρόσληψης των εθελοντών, τα καθήκοντά τους, την εκπαίδευσή τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με ΠΔ των υπουργών Πολιτισμού και δημόσιας Τάξης.
  • Να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Με το άρθρο 6 ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων. Τέλος, με το άρθρο 7 χωροθετείται Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Παιανία σε έκταση του υπουργείου Γεωργίας, «για την εξυπηρέτηση των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής και για την αρτιότερη εξυπηρέτηση αθλητών και επισκεπτών κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ