ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Εγκέλαδος χτύπησε με μανία και την Ηπειρο

Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 200 αιτήσεις για ελέγχους στη Νομαρχία Πρέβεζας

Ενας νέος καταστροφικός σεισμός χτύπησε χτες τη χώρα μας. Αυτή τη φορά στόχος του Εγκέλαδου ήταν η Δυτική Ελλάδα - μια περιοχή «συνήθως ύποπτη» σχετικά με αυτό το φαινόμενο - και συγκεκριμένα η Ηπειρος, η Λευκάδα και η Αιτωλοακαρνανία.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 4.28' τα χαράματα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν ισχυρός, αφού είχε ένταση 5,3 Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο Βορειοδυτικά της Λευκάδας και Δυτικά του Αμβρακικού Κόλπου.

Εγινε αισθητός σε όλη την Ηπειρο, αλλά τις περισσότερες καταστροφές - ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα - προκάλεσε στο Νομό Πρέβεζας. Παράλληλα, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους, πολύ περισσότερο, αφού, λίγη ώρα μετά, και συγκεκριμένα στις 5.44' π.μ., σημειώθηκε ένας αρκετά δυνατός μετασεισμός έντασης 4,4 Ρίχτερ.

Επιφυλακτικοί ήταν και οι σεισμολόγοι, καθώς, όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή. Οπως μας ανέφερε η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Πανοπούλου, η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός αποτελεί τη δεύτερη από πλευράς σεισμικότητας περιοχή της χώρας, αμέσως μετά την Κεφαλονιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από το χτεσινό επίκεντρο, έχουν σημειωθεί τα τελευταία 100 χρόνια 53 σεισμοί έντασης πάνω από 5 Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι που έχουν καταγραφεί, κατά σειρά μεγέθους, είναι: 6,5 Ρίχτερ το 1948, 6,3 Ρίχτερ το 1914 και 6,0 Ρίχτερ το 1990.

Οπως επισήμανε η ίδια, στον ελληνικό χώρο γενικότερα κατά μέσο όρο σημειώνεται ένας σεισμός 5 Ρίχτερ κάθε μήνα, ενώ για τα Ιόνια Νησιά ένας σεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε η ίδια, αν και υπάρχουν κάποιοι μετασεισμοί είναι πάρα πολύ γρήγορα για να κάνει κανείς ασφαλή εκτίμηση, για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Θα πρέπει να περάσουν κάποια εικοσιτετράωρα για να μιλήσει κανείς με μεγάλη βεβαιότητα. Τέλος, η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο ο σεισμός που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Καλαμάτας να προκάλεσε το χτεσινό στο Ιόνιο.

Αργά το απόγευμα, ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δ. Μάκαρης, μας ανέφερε ότι στις 15.02' μ.μ. σημειώθηκε και ένας δεύτερος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ. Και αυτός όμως τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα για το αν ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι και αν αναμένεται το επόμενο διάστημα κάποιος ισχυρότερος.

Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν κατατεθεί στην Νομαρχία Πρέβεζας 200 αιτήσεις για έλεγχο, από τις οποίες είχαν ικανοποιηθεί μέχρι εκείνη την ώρα περίπου οι 50.

Στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι ο σεισμός προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές στην Κοινότητα Φλάμπουρα, όπου έξι σπίτια κρίθηκαν ετοιμόρροπα, ενώ το σχολείο και η εκκλησία της περιοχής είναι επισκευάσιμα, αλλά προς το παρόν ακατοίκητα. Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν από τους μηχανικούς της Νομαρχίας, ενώ την τελική απόφαση θα την πάρουν οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων από την Αχαΐα έχει μεταβεί ήδη στην περιοχή, καθώς και κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, που αναχώρησε το πρωί από την Αθήνα. Στους σεισμόπληκτους δόθηκαν σκηνές και τόσο ο περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος, όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα αντικατασταθούν με λυόμενα.

Πληροφορίες από τη Νομαρχία Πρεβέζης αναφέρουν ότι και στην Πρέβεζα υπάρχουν τρία σπίτια ετοιμόρροπα και ένα υπό ανακατασκευή. Ετοιμόρροπες είναι και δύο αίθουσες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, το Τεχνικό Λύκειο είναι προσωρινά ακατοίκητο και το κτίριο του ΚΤΕΟ είναι σε άσχημη κατάσταση. Ακόμα, στην Κοινότητα Μύτικας κρίθηκε ετοιμόρροπο ένα σπίτι. Οι κάτοικοι της Πρέβεζας αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το σεισμό και αποφεύχθηκε το κλίμα πανικού που είχε δημιουργήσει ο σεισμός της Αθήνας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το σεισμό της Αθήνας η νομαρχιακή κίνηση «Νέοι Ορίζοντες » είχε προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρεβέζης να γίνει προληπτικός στατικός έλεγχος των κτιρίων του νομού, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, αλλά η Νομαρχία αδιαφόρησε και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Περήφανη για την εγκατάλειψή τους!

Μόλις 2.300 αιτήσεις ανακατασκευής  - από τις 6.500 - έχουν εγκριθεί, όπως παραδέχτηκε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Εάν δεν δωθούν περισσότερα χρήματα  για δάνεια και επιδότηση οι σεισμόπληκτοι θα μείνουν στον δρόμο αρκετά χρόνια, κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος.

Οσοι μένουν στα λυόμενα έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος αλλά η κυβέρνηση αρνείται - εκτός απ' τους ευπαθείς - να τους ενισχύσει
Οσοι μένουν στα λυόμενα έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος αλλά η κυβέρνηση αρνείται - εκτός απ' τους ευπαθείς - να τους ενισχύσει
Περήφανη για την εγκατάλειψη των σεισμοπαθών της Αττικής αισθάνεται η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εκτός των άλλων από 107.200 ιδιοκτησίες που χρειάζονται στον έναν ή τον άλλο βαθμό επισκευή έχουν εγκριθεί μόνο 1.177 άδειες επισκευής. Την ίδια στιγμή οι οικογένειες που ζουν στους καταυλισμούς υποφέρουν από τη ζέστη ενώ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και με την ιατρική περίθαλψη, την αποχέτευση, τη διαμόρφωση των χώρων κ.ά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αλλά ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Α. Αλευράς με κομπασμό ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αισθάνεται περήφανη για το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας στο λεκανοπέδιο της Αττικής». Το πρόγραμμα αποκατάστασης, είπε, έχει στοιχίσει μέχρι τώρα πάνω από 100 δισ. δρχ. και το συνολικό κόστος προϋπολογίζεται να φτάσει τα 800 δισ. δρχ.

Παραγνωρίζοντας τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους γίνεται η αποκατάσταση των καταστροφών στα κτίρια, πέταξε το μπαλάκι στους ίδιους τους πολίτες λέγοντας ότι «η διαδικασία της επισκευής ή ανακατασκευής των σεισμοπλήκτων, ξεκινάει πάντοτε με πρωτοβουλία των ιδιωτών» αφού οι επισκευές «δε γίνονται από κρατικά συνεργεία» αλλά από μελέτες ιδιωτών μηχανικών.

Με βάση και τα δικά του στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επιβεβαιώθηκε ο ρυθμός χελώνας αφού από τις 6.500 αιτήσεις ανακατασκευής έχουν εγκριθεί οι 2.300, αριθμό που και ο Α. Αλευράς θεώρησε χαμηλό.

«Δεν ξέρω γιατί μπορεί να είναι περήφανη η κυβέρνηση» είπε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος υπογραμμίζοντας: «Επειδή υπάρχουν 6.000 οικογένειες στους καταυλισμούς που καίγονται από τη ζέστη; Αυτές οι οικογένειες ζητάνε κλιματιστικά και φθηνό ρεύμα και δε μας απαντάτε: Πού να βρουν τις 300.000 δρχ. ο καθένας το δίμηνο για το ρεύμα;».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι και με τα στοιχεία του υπουργείου φαίνεται η απαράδεκτη καθυστέρηση και τόνισε ότι δε φταίει μόνο η γραφειοκρατία αλλά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά γιατί αυτά που δίνονται ως κρατική συνδρομή είναι το 1/10 ή το 1/5 της πραγματικής αξίας ανάλογα με την περίπτωση.

«Εάν δεν αναθεωρήσετε και δε δώσετε περισσότερα χρήματα και σαν επιδότηση και σαν δάνειο, δε θα μπορέσει να βοηθηθεί ο κόσμος και θα μείνουν εδώ και εκεί για πέντε ή δέκα χρόνια. Δεν έχουν λεφτά και γι' αυτό δεν προχωρούν οι αιτήσεις για την αποκατάσταση ή την επιδιόρθωση» τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος. Αποτέλεσμα, συνέχισε, 50.000 οικογένειες να έχουν επιστρέψει στα κίτρινα σπίτια με ό,τι αυτό σημαίνει εάν ξαναγίνει ένας σεισμός.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός είπε ότι τοποθέτηση κλιματιστικών στους καταυλισμούς θα γίνει μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν τα τιμολόγια επισκευής των σπιτιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία με βάρδιες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης και περικύκλωσή του με ασθενοφόρα, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι 250 εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, που εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Διεκδικούν την άμεση καταβολή των εξαιρεσίμων αποδοχών των μηνών Δεκεμβρίου 1999 - Μαρτίου 2000 στους μόνιμους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας και την καταβολή των εξαιρεσίμων αποδοχών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2000 στους υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης αντιτίθενται στην επιχειρούμενη διάλυση του ΕΚΑΒ, που ξεκίνησε με τη μείωση του αριθμού των ασθενοφόρων στο Νομό Θεσσαλονίκης από 14 σε οχτώ.

Επί τόπου, λίγο πριν τον αποκλεισμό του ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, όπου αποφάσισαν επ' αόριστο συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και μόνιμη διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ με βάρδιες. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάληψη των γραφείων του διευθυντή και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενα στη ΓΣ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας, Ηλίας Ιωαννίδης, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε 12 μέρες σε κινητοποίηση και δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός υπεύθυνου. Θέλουν τη διάλυση του ΕΚΑΒ, γι' αυτό επιχειρούν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενοφόρων». Οπως δήλωσαν απεργοί, τα 14 ασθενοφόρα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης και σε αρκετές περιπτώσεις και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Οταν μειωθούν σε 8 και κάποια απ' αυτά λείπουν για μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις, τότε μένει μόνο ένας ελάχιστος αριθμός οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών μιας πόλης του ενός εκατομμυρίου και όλου του υπόλοιπου νομού.

Μετασεισμικό στρες στα παιδιά

Τα παιδιά και οι έφηβοι που έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφικές εμπειρίες, όπως σεισμός, πυρκαγιά, αυτοκινητικό δυστύχημα κ.ά., μπορούν να εκδηλώσουν ψυχική νόσο που θα τα συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή τους, αν δεν αντιμετωπιστεί η μετατραυματική διαταραχή που έχουν υποστεί. Αυτό επισήμαναν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει στις 29-30 Μάη 2000 στην Αθήνα, με θέμα «Αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία: Η αξιολόγησή της στην κλινική πράξη και έρευνα».

Ετσι, λοιπόν, σε έρευνα που έγινε στα Λιόσια - και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν στο συνέδριο - το ένα τέταρτο των παιδιών που φοιτούν από τη Δ` Δημοτικού μέχρι τη Γ` Λυκείου παρουσιάζει μετατραυματικό στρες και για το 10% των παιδιών αυτών η διαταραχή κρίνεται από σοβαρή έως πολύ σοβαρή.

Σε έρευνα που έγινε στην Αρμενία μετά τους σεισμούς, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς, πολλά παιδιά παρουσίασαν ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, εξαιτίας του μετατραυματικού στρες.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Κωτσαντή και τον Θ. Κουτσιανικούλη επισκέφτηκαν χτες το βράδυ τις πληγείσες περιοχές της Πρέβεζας, καθώς και τα χωριά Μύτικα και Φλάμπουρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ