ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
΄«Χωρίς αντίπαλο» αλλά και με έξαρση βίας

Από την καταμέτρηση των ψήφων

Associated Press

Από την καταμέτρηση των ψήφων
ΛΙΜΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Χωρίς αντίπαλο, αλλά με ζόφο και βία να συνοδεύουν την εκλογική διαδικασία, νυν και καθώς φαίνεται και για τρίτη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος του Περού, θα είναι ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Η επανεκλογή αυτή, και κυρίως τα όσα προηγήθηκαν, υφίστανται και έπονται, έκαναν το πιο γνωστό συγγραφέα της χώρας, Μάριο Βάργκας Γιόσα, να χαρακτηρίσει αυτή την εκλογή ως «Θλιβερό θέαμα».

Ο Γιόσα μιλώντας χτες προς τον ισπανικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Σερ», δήλωσε ότι πρόκειται για μία «πύρρειο και παράνομη νίκη», η οποία είναι «ένα θλιβερό θέαμα το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε φάρσα». Στα λόγια αυτά, ίσως εμπεριέχονται τα πιο συνοπτικά και πικρά συμπεράσματα μιας εκλογικής διαδικασίας η οποία για μήνες έχει προκαλέσει απίστευτη βία και ταραχές.

Στο διά ταύτα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι φαίνεται ότι εκλέγεται για τρίτη τετραετία καθώς στο καταμετρημένο 26% συγκεντρώνει το 50,1% των ψήφων. Εξάλλου, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος του δεύτερου γύρου μετά την αποχώρηση του αντιπάλου του Αλεχάντρο Τολέντο, ο οποίος κατήγγειλε νόθευση της εκλογικής διαδικασίας. Αν και ο Τολέντο είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από το δεύτερο γύρο διαμαρτυρόμενος, έλαβε τελικά το 16,5%. Τα άκυρα φτάνουν στο 32,4% ενώ το 1% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά. Το ποσοστό της αποχής δεν έχει γίνει γνωστό, μια και ο Τολέντο είχε παροτρύνει τους οπαδούς του να απέχουν. Ωστόσο, το υποχρεωτικό της ψηφοφορίας και κυρίως το πολύ υψηλό χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί - 33 δολάρια σε μία χώρα που ο μέσος μισθός είναι 120 δολάρια και με την πλειονότητα να ζει στη φτώχεια - μάλλον απέτρεψαν τους ψηφοφόρους στο να μη συμμετάσχουν. Μια δεύτερη λύση ήταν το άκυρο, όπως είχε προτείνει ο Τολέντο, οι ψηφοφόροι να γράφουν «όχι στη νοθεία».

«Για μένα δεν υπάρχει εκλογική διαδικασία. Πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος Φουτζιμόρι σκότωσε τη δημοκρατία στο Περού» δήλωσε ο Τολέντο αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, παρά τις καταγγελίες και τις ταραχές, στη διεξαγωγή των εκλογών αψηφώντας τους διεθνείς παρατηρητές που δήλωναν ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια δίκαιη αναμέτρηση.

Εν τω μεταξύ, ούτε τη μέρα των εκλογών έλειψαν οι ταραχές, καθώς μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, πολλοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τραυματίστηκαν από σφαίρες χτες στην πόλη Ικίτος, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό CPN, επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ομάδες διαδηλωτών έριξαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον εκλογικών γραφείων στο Ικίτος, στο Χουαράς και στην Αμαζονία, όπου επίσης υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών. Στο Τρουχίγιο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη παρόμοια διαδήλωση, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος πυροβολώντας στον αέρα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μέρας είχαν σημειωθεί σποραδικά μικροεπεισόδια σε διάφορες περιοχές και στην πρωτεύουσα Λίμα όπου οι μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών της περουβιανής αστυνομίας διέλυσαν διά της βίας διαδήλωση φοιτητών κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερ`ίων.

ΓΑΛΛΙΑ
Επικίνδυνες «ιδέες» στην κοινή γνώμη

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μπορεί η άκρα δεξιά να εκτιμάται ως επικίνδυνη για τη δημοκρατία, αλλά τα κηρύγματά της και οι ιδέες της υφέρπουν στη συνείδηση της γαλλικής κοινής γνώμης, αποδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που φιλοξενεί η εφημερίδα «Le Monde».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, με θέμα την επιρροή της άκρας δεξιάς στο γαλλικό εκλογικό σώμα, το 60% των Γάλλων εκτιμά ότι «στη χώρα έχουν συρρεύσει πια πάρα πολλοί μετανάστες», το 73% θεωρεί ότι «οι Γάλλοι και η πολιτεία δεν υπερασπίζονται επαρκώς τις παραδοσιακές τους αξίες» που, όπως συμπληρώνουν, απειλούνται από την ΕΕ. Μάλιστα, το 64% τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των δικαιοδοσιών και των εξουσιών της αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «έντονη παραβατική συμπεριφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών».

Τα «δημοκρατικά ιδεώδη» της γαλλικής κοινής γνώμης φαίνεται ότι αντανακλώνται στο 80% που δε συμφωνεί με τις ιδέες του «Εθνικού Μετώπου» του Ζαν Μαρί Λεπέν και στο 81% που δε συμφωνεί με το «Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο» του Μπρούνο Μεγκρέ, αλλά και στο 62% που θεωρεί κίνδυνο για τη δημοκρατία την παρουσία ή άνοδο της ακροδεξιάς. Αυτό που δε γίνεται σαφές στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, είναι το αν λήφθηκαν υπόψη οι συνθήκες περιθωριοποίησης στις οποίες έχουν καταδικαστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι μετανάστες, από τις γαλλικές πρώην αποικίες φυσικά(!), που εξακολουθούν, εδώ και δεκαετίες, να ζουν σε γκετοποιημένες εργατικές συνοικίες και να βυθίζονται, ταχύτατα και σε συντριπτικό ποσοστό, στην ανεργία.

Επίσης, ουδένας λόγος γίνεται για τις ευθύνες και το ρόλο των γαλλικών κυβερνήσεων, οι οποίες, εκτός των ωραίων λόγων και των προεκλογικών υποσχέσεων, ουδέποτε νοιάστηκαν για το παρόν και το μέλλον των πρώην «δούλων» τους και των παιδιών τους. Αντίθετα, σε κάθε έκρηξη οργής και απόγνωσης που τυλίγει στις φλόγες τα προάστια, επιλέγουν να προβάλλουν και προωθούν την ολοένα και σκληρότερη αστυνομική καταστολή. Είναι τυχαίο ότι μόνο στη σύγχρονη Γαλλία έχει επικρατήσει ο όρος «αστική βία», που έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης εγκληματολόγων και κοινωνιολόγων σε όλο τον κόσμο; Είναι, πάντως, παρηγορητικό ότι το συντριπτικό ποσοστό της κοινής γνώμης δε συμφωνεί με την ιδεολογία της γαλλικής ακροδεξιάς. Αλήθεια, αν συμφωνούσε, τι απόψεις θα εξέφραζε;

«ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Θέλετε ειρήνη; Αγοράστε όπλα

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Η πιο σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων βδομάδων όσον αφορά τον εμφύλιο στη Σρι Λάνκα μάλλον δεν είναι η «μεταφορά της πολεμικής σύρραξης στη θάλασσα», που αναφέρθηκε χτες μετά από έξι εβδομάδες συνεχών συγκρούσεων στη Σρι Λάνκα, ούτε η δήλωση του στρατού πως «κρατά τα εδάφη του» στο βορρά, όπου δέχεται σφοδρότατες επιθέσεις, ούτε, τέλος, η «επίσημη επίσκεψη» της εξοχότητάς του, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα και οι συναντήσεις του με τους άρχοντες της χώρας. Πιο σοβαρή από όλα τα παραπάνω μοιάζει η αλλαγή της φρασεολογίας των ΗΠΑ: Ο Πίκερινγκ μίλησε χτες, και τις απόψεις του απήχησαν διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, για «επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση». Σας θυμίζει κάτι;

Στις χτεσινές ναυμαχίες, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων - που, πάντως, δεν μπορούν παρά να αντικαθρεφτίζουν την επίσημη άποψη, αφού κάθε κομμάτι ντόπιου ή ξένου ανταποκριτή πρέπει να περνά από το λογοκριτή - οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού αναχαίτισαν επτά ταχύπλοα των ανταρτών και βύθισαν τα δύο. Τέσσερις ναύτες τραυματίστηκαν και οι αυτονομιστές Ταμίλ «είχαν αδιευκρίνιστο αριθμό απωλειών».

Στο «διπλωματικό» επίπεδο, η Πρόεδρος Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα συναντήθηκε χτες με τον απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον, Τόμας Πίκερινγκ, και δίνοντας ίσως το μέτρο της αμερικανικής πρόθεσης για ανάμειξη, μίλησε περί «ανθρωπιστικής κρίσης». Ακόμη κι αν αυτή η δήλωση δε σηματοδοτεί, κατά πάσα πιθανότητα, ετοιμότητα από πλευράς ΗΠΑ για άμεση επέμβαση (που πάει πακέτο με τις «ανθρωπιστικές», κατά τα άλλα, ανησυχίες της αμερικανικής ηγεσίας), θα πρέπει να συνδυαστεί με συμφέροντα: και αυτά είναι, στην προκειμένη περίπτωση, η «πώληση όπλων στο Κολόμπο», που, ακριβώς, συζήτησε επίσημα (!), η ηγεσία της χώρας με τον Αμερικανό απεσταλμένο. Και έτσι εξηγήθηκε τι εννοούσε ο Πίκερινγκ την περασμένη βδομάδα, όταν έλεγε πως «θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για ειρηνική λύση» στη Σρι Λάνκα. Προφανώς ο άνθρωπος όταν μιλάει για ειρήνη, εννοεί την ειρήνη των νεκροταφείων...

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκθέσεις» για τα βασανιστήρια...

ΑΓΚΥΡΑ .-

Εξι «ογκώδεις» εκθέσεις κατέθεσε, λέει, ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, ο Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Οι εκθέσεις αφορούν στις φυλακές και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Τουρκίας και συνοδεύονται από αιτήσεις για «διώξεις» εναντίον βασανιστών. Μάλιστα, ο επικεφαλής παρέδωσε στην εισαγγελία «ένα γάντζο» και «άλλα εργαλεία», που κατασχέθηκαν από κρατητήρια.

Στις αρχές του μήνα, η επιτροπή είχε δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις αυτές, που είναι αποτέλεσμα δίχρονων ερευνών σε περισσότερα από τριάντα κρατητήρια και φυλακές, αλλά και μαρτυριών 8.500 κρατουμένων. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχονται τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, όμως ακόμα και αν οι αστυνομικοί που ευθύνονται γι' αυτές προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι ποινές που τους επιβάλλονται είναι μικρές.

Ο Τουρκ πάντως επισήμανε ότι «δε θα υπάρξει δισταγμός στην επιβολή τιμωρίας σε αυτούς που είναι ένοχοι (...). Ο βασανισμός αποτελεί έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα βασανιστήρια δεν είναι μια πολιτική του κράτους. Και ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, είπε πως η χώρα του «έχει σημειώσει πρόοδο» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως έχει ακόμα δρόμο μπροστά της.

Το πρόβλημα είναι βέβαια πως τέτοιες εκθέσεις, ασύνδετες καθώς παραμένουν από μια στοιχειώδη έστω ιστορική ανάλυση των πολιτικών συνθηκών που τις δημιούργησαν, αγνοούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν, εδραιώθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν νόρμα. Ενώ τείνουν να αποδίδουν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε περίπου «προσωπικές» ιδιοτροπίες (!) των φρουρών του νόμου και της τάξης, όταν όλοι ξέρουν ότι άλλα είναι τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ