Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκθέσεις» για τα βασανιστήρια...

ΑΓΚΥΡΑ .-

Εξι «ογκώδεις» εκθέσεις κατέθεσε, λέει, ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, ο Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Οι εκθέσεις αφορούν στις φυλακές και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Τουρκίας και συνοδεύονται από αιτήσεις για «διώξεις» εναντίον βασανιστών. Μάλιστα, ο επικεφαλής παρέδωσε στην εισαγγελία «ένα γάντζο» και «άλλα εργαλεία», που κατασχέθηκαν από κρατητήρια.

Στις αρχές του μήνα, η επιτροπή είχε δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις αυτές, που είναι αποτέλεσμα δίχρονων ερευνών σε περισσότερα από τριάντα κρατητήρια και φυλακές, αλλά και μαρτυριών 8.500 κρατουμένων. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχονται τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, όμως ακόμα και αν οι αστυνομικοί που ευθύνονται γι' αυτές προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι ποινές που τους επιβάλλονται είναι μικρές.

Ο Τουρκ πάντως επισήμανε ότι «δε θα υπάρξει δισταγμός στην επιβολή τιμωρίας σε αυτούς που είναι ένοχοι (...). Ο βασανισμός αποτελεί έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα βασανιστήρια δεν είναι μια πολιτική του κράτους. Και ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, είπε πως η χώρα του «έχει σημειώσει πρόοδο» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως έχει ακόμα δρόμο μπροστά της.

Το πρόβλημα είναι βέβαια πως τέτοιες εκθέσεις, ασύνδετες καθώς παραμένουν από μια στοιχειώδη έστω ιστορική ανάλυση των πολιτικών συνθηκών που τις δημιούργησαν, αγνοούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν, εδραιώθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν νόρμα. Ενώ τείνουν να αποδίδουν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε περίπου «προσωπικές» ιδιοτροπίες (!) των φρουρών του νόμου και της τάξης, όταν όλοι ξέρουν ότι άλλα είναι τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ