Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Στρατιωτικός νόμος για να «πνιγεί» το πραξικόπημα ...

ΣΟΥΒΑ.-

Στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση της κυκλοφορίας για τουλάχιστον ένα 48ωρο επέβαλε χτες ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Νησιών Φίτζι, αντιναύαρχος Φρανκ Μπιναμαράμα, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε καθήκοντα διακυβέρνησης της χώρας μετά από συνεννόηση με τον φερόμενο να έχει ήδη παραιτηθεί Πρόεδρο της χώρας, Ρατού Καμισέσε Μάρα.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον αντιναύαρχο Μπιναμαράμα συνοδεύτηκε με την αποστολή μεγάλου αριθμού στρατιωτών σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας Σούβα, οι οποίοι πρώτα «σφράγισαν» τις εξόδους και εισόδους του Κοινοβουλίου και κατόπιν κατέλαβαν σταθμούς πώλησης καυσίμων αλλά και το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, οι στρατιώτες έλαβαν από τον αντιναύαρχο Μπιναμαράμα την εντολή να πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε «σπάσει» την απαγόρευση της κυκλοφορίας! Οσο για τον Πρόεδρο Μάρα, ο ίδιος ήταν χτες... άφαντος και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν από τον ίδιο οι φήμες για την παραίτησή του. Εντούτοις, εκπρόσωπός του δήλωνε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πως ο Πρόεδρος Μάρα είχε συμφωνήσει να παραμερίσει και, τρόπον τινά, «συναινέσει» στην επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Μπιναμαράμα, με στόχο να εκτονωθεί η κρίση. Πάντως, η χτεσινή εξέλιξη θεωρείται πως δρομολογήθηκε μετά τις προχτεσινές ταραχές που ξέσπασαν έξω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, με αποτέλεσμα το βίαιο θάνατο ενός αστυνομικού...

Ως γνωστόν, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα γίνεται έντεκα μέρες μετά την εξελισσόμενη στάση του επιχειρηματία Τζορτζ Σπέιτ, ο οποίος με μία δύναμη μερικών δεκάδων ανδρών κατέλαβε το Κοινοβούλιο, κρατώντας περίπου 30 ομήρους βουλευτές και υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό Μαχέντρα Τσοντρί. Ο Σπέιτ προχώρησε σε πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης του Τσοντρί, με το επιχείρημα ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός ασκούσε την εξουσία ευνοώντας τα συμφέροντα της ινδικής μειονότητας σε βάρος των αυτοχθόνων κατοίκων των νησιών. Ωστόσο, η δικαιολογία του Σπέιτ δεν έγινε πιστευτή από το Μεγάλο Συμβούλιο Αρχηγών των αυτόχθονων φυλών των Νησιών Φίτζι, το οποίο την περασμένη βδομάδα τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της στάσης Σπέιτ και της επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ