ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προέχουν οι καλές σχέσεις με τους Γερμανούς κατά την κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου

Στην καλή διάθεση των Γερμανών παραχωρεί ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και του κατοχικού δανείου.

Αυτό προέκυψε από απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Ε. Παπαζώη , που κλήθηκε από τονβουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη να τοποθετηθεί στο θέμα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαίωνε τις προσφυγές των κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου.

Η υφυπουργός είπε ότι μεταξύ άλλων γνώμονας της κυβέρνησης είναι να μη διαταραχτούν οι καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους Γερμανούς, τοποθέτηση που παραπέμπει την όποια λύση στην καλή διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη, βέβαια, είπε ότι το ζήτημα και της αποζημίωσης ιδιωτών και του δανείου και των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό και η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί. Χαρακτήρισε το αίτημα ιστορικά και ηθικά δικαιωμένο αλλά ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι είναι περίπλοκο νομικά και χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, είπε, δημιουργεί νέα δεδομένα που συνεκτιμώνται και αναζητείται η προσφορότερη πολιτική λύση που θα κατοχυρώνει τα ελληνικά δίκαια, αλλά και δε θα δημιουργεί προβλήματα στις καλές διακρατικές σχέσεις με τους Γερμανούς.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει φέρει αρκετές φορές το θέμα στη Βουλή, αλλά παίρνει πάντα την ίδια απάντηση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, είπε, και να αναζητούμε τον καλύτερο χρόνο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους Γερμανούς και τις διακρατικές σχέσεις».

Γιατί να δημιουργηθεί πρόβλημα στις διακρατικές σχέσεις -αναρωτήθηκε ο Σπ. Στριφτάρης- τη στιγμή που από τα 18 κράτη που δικαιούνται αποζημιώσεις από τους Γερμανούς τα 17 τις έχουν πάρει; Εξάλλου, τόνισε, η χώρα μας πήρε ανάλογες αποζημιώσεις και από τους Βούλγαρους και από τους Ιταλούς. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα πράξει έστω και για την υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου.


Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Το νομοσχέδιο τροποποίησης του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδας συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Ως ένα ακόμη βήμα προς τη νομισματική ένωση και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χαρακτήρισε χτες στη Βουλή, το συζητούμενο επί της αρχής νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιέχει ρυθμίσεις σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδας και του συστήματος καταθέσεων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης.

Αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική στην οποία εντάσσεται το νομοθέτημα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει το σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα της χάραξης της πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση στερώντας την εθνική μας οικονομία από ένα σημαντικό εργαλείο της». Τάχτηκε επίσης υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αφού «μόνο ένας δημόσιος χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των καταθέσεων». Παράλληλα αναφερόμενος συνολικά στο ζήτημα των καταθέσεων, σημείωσε πως «κανένα σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί με την ευρύτερη έννοια την αποταμίευση του λαού δεδομένου ότι αποταμιεύσεις, αν υπάρχουν, μπορούν να προέλθουν από την αύξηση του εισοδήματος που σημαίνει άνοδο του βιοτικού επιπέδου».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Δρυς, υποστήριξε ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα ενισχύεται η σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος της χώρας ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται προσαρμοζόμενο στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχτηκε η Νέα Δημοκρατία ενώ ο εισηγητής της Νικ. Ζαμπουνίδης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της μετατροπής του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων σε νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το νομοθέτημα καταψήφισε ο Συνασπισμός.

  • Με 132 θετικές ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το Αρθρο 27 του νόμου που αφορά το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, και δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αποφασίζει με υπουργική απόφαση σχετικά με τις εξαιρέσεις κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων από τη διαδικασία της κατεδάφισης εφόσον έχουν κριθεί ως αυθαίρετα. Καταψήφισαν το άρθρο 118 βουλευτές σε σύνολο 250 παρόντων βουλευτών. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε προκαλέσει την προηγούμενη βδομάδα με αίτησή της, η Νέα Δημοκρατία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ