Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προέχουν οι καλές σχέσεις με τους Γερμανούς κατά την κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου

Στην καλή διάθεση των Γερμανών παραχωρεί ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και του κατοχικού δανείου.

Αυτό προέκυψε από απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Ε. Παπαζώη , που κλήθηκε από τονβουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη να τοποθετηθεί στο θέμα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαίωνε τις προσφυγές των κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου.

Η υφυπουργός είπε ότι μεταξύ άλλων γνώμονας της κυβέρνησης είναι να μη διαταραχτούν οι καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους Γερμανούς, τοποθέτηση που παραπέμπει την όποια λύση στην καλή διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη, βέβαια, είπε ότι το ζήτημα και της αποζημίωσης ιδιωτών και του δανείου και των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό και η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί. Χαρακτήρισε το αίτημα ιστορικά και ηθικά δικαιωμένο αλλά ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι είναι περίπλοκο νομικά και χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, είπε, δημιουργεί νέα δεδομένα που συνεκτιμώνται και αναζητείται η προσφορότερη πολιτική λύση που θα κατοχυρώνει τα ελληνικά δίκαια, αλλά και δε θα δημιουργεί προβλήματα στις καλές διακρατικές σχέσεις με τους Γερμανούς.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει φέρει αρκετές φορές το θέμα στη Βουλή, αλλά παίρνει πάντα την ίδια απάντηση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, είπε, και να αναζητούμε τον καλύτερο χρόνο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους Γερμανούς και τις διακρατικές σχέσεις».

Γιατί να δημιουργηθεί πρόβλημα στις διακρατικές σχέσεις -αναρωτήθηκε ο Σπ. Στριφτάρης- τη στιγμή που από τα 18 κράτη που δικαιούνται αποζημιώσεις από τους Γερμανούς τα 17 τις έχουν πάρει; Εξάλλου, τόνισε, η χώρα μας πήρε ανάλογες αποζημιώσεις και από τους Βούλγαρους και από τους Ιταλούς. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα πράξει έστω και για την υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους κατοίκους του Διστόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ