Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ

Συνήλθε στις 27 Μάη 2000 η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Ελλάδας στην Αθήνα. Στη συνδιάσκεψη παρευρέθηκαν σύνεδροι που εκπροσωπούσαν τις Κομματικές Οργανώσεις και Πυρήνες του Παραρτήματος του ΑΚΕΛ σε ευρύτερες περιοχές και νομούς της Ελλάδας.

Η συνδιάσκεψη που συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε με πολιτική ομιλία που κατέθεσε από μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ ο Αντώνης Χριστοδούλου, Γραμματέας της ΚΕ για τα Οργανωτικά θέματα. Ο Αντ. Χριστοδούλου μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να μετατραπούν σε ουσιαστικές απευθείας συνομιλίες, ενώ επισήμανε πως η αδιαλλαξία Ντενκτάς - Αγκυρας δεν τις αφήνουν να εξελιχθούν σωστά.

Οσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο Αντ. Χριστοδούλου είπε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δεν οικοδομούνται και δεν αναπτύσσονται εκείνες οι αξίες και οι θεσμοί που θα ενίσχυαν παραπέρα τον αντικατοχικό αγώνα. Οι ενέργειες της διακυβέρνησης Κληρίδη, κατά τρόπο που δικαιώνουν τους πραξικοπηματίες και οι προσπάθειες αλλοίωσης της ιστορίας, επιτείνουν την κατάσταση αυτή. Η πολύχρονη διακυβέρνηση της συντήρησης, της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, και η νοοτροπία που καλλιεργείται, ενθαρρύνει αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα. Σε όλα τούτα έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη καταγγελία βουλευτή του ΑΚΕΛ περί ύπαρξης παραστρατιωτικού επιτελείου. Οι ανάγκες του τόπου και του αγώνα του κυπριακού λαού σίγουρα είναι άλλες και όχι η άλωση και κομματικοποίηση του στρατεύματος.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που προκήρυξε το 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ για τις 16-19 Νοέμβρη 2000. Το 19ο Συνέδριο θα αποτελέσει σταθμό στις προσπάθειες δράσης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η Συνδιάσκεψη ψήφισε Απόφαση με την οποία επικροτούνται οι χειρισμοί της ΚΕ και του ΠΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό και τονίζεται η ομόθυμη θέληση των μελών του Παραρτήματος να εργαστούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο του 2001, για την ουσιαστική ενίσχυση του ΑΚΕΛ - Αριστεράς - Νέες Δυνάμεις.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με την εκλογή της Πανελλαδικής Επιτροπής του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ