Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Το Σύνταγμα και ο ελληνικός νόμος ευθύνονται για την αλλαγή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν επιβάλλει την αλλαγή των ελληνικών ταυτοτήτων, ως προς το θρήσκευμα, αλλά «το επιβάλλει το Σύνταγμα και ο ελληνικός νόμος», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος.

Το όλο ζήτημα δεν απασχόλησε, βέβαια, το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού η ΕΕ έχει τακτοποιήσει επαρκώς το ζήτημα του ηλεκτρονικού φακελώματος με τη Συνθήκη του Σένγκεν που ενσωματώθηκε πλήρως στην κοινοτική νομοθεσία με το Αμστερνταμ (Ιούνης 1997).

Το πρόβλημα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας αποτελεί «ανοιχτό» θέμα για την ΕΕ, αφού, εκτός των άλλων συνδέεται και με όλο το πλέγμα υπόγειων διαπλοκών μεταξύ των ιερατείων και των επισήμων καθεστώτων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά συνδέεται και με το πανευρωπαϊκό δίχτυ παντός είδους μασονικών και άλλων «φιλοσοφικών» οργανώσεων. Στη διαπραγμάτευση για το Αμστερνταμ έγινε μια κάποια συζήτηση, η οποία δεν κατέληξε παρά σε μία ανώδυνη «δήλωση για το καθεστώς των εκκλησιών και των μη ομολογιακών ενώσεων» που υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη και έχει ως εξής: «Η ΕΕ σέβεται και δεν προδικάζει το -σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο- καθεστώς των εκκλησιών και των θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων στα κράτη - μέλη. Η ΕΕ σέβεται με τον ίδιο τρόπο το καθεστώς των φιλοσοφικών και μη ομολογιακών ενώσεων».

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπάρχει δεσμευτική κοινοτική οδηγία περί αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις «εθνικές» ταυτότητες, ο Μ. Σταθόπουλος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας στην Ελλάδα, με αφορμή τις ταυτότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό «πρόκειται για ένα βήμα μπροστά στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας» και γι' αυτό ακριβώς «δεν μπορεί να τεθεί θέμα αρχής της πλειοψηφίας, αφού πρόκειται για προστασία μειονότητας». Φυσικά, για το ποιος θα προστατέψει την «πλειοψηφία» από το ηλεκτρονικό φακέλωμα του Σένγκεν, δεν ανήκει στις «ευαισθησίες» της κυβέρνησης - προστάτη.

Οπως δήλωσε ο Μ. Σταθόπουλος «οι αντιδράσεις δεν οφείλονται στις δηλώσεις μου, αλλά έχουν χαρακτηριστικά συναισθηματικής φόρτισης». Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχει καμία «διάθεση διωγμού της Εκκλησίας» και «αν θέλουμε να 'μαστε κράτος δικαίου, και αυτό πιστεύω ότι το θέλει και η Εκκλησία, τότε το ζήτημα είναι απλό». Ο κυβερνητικός ισχυρισμός δικαιολογεί το όλο ζήτημα με τη «συμμόρφωση» στην κοινοτική οδηγία 46/95 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών».

Συζήτησαν για το ECHELON

Ενδεικτικό πάντως, της υποκριτικής και ψευδούς διαμάχης περί της αναγραφής του θρησκεύματος στις ελληνικές ταυτότητες είναι και το γεγονός ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ασχολήθηκε χτες επισταμένα όχι με το θρήσκευμα, αλλά με το φακέλωμα. Οι υπουργοί ενημερώθηκαν, εκτός των άλλων, για «την αξιολόγηση της απειλής της τρομοκρατίας, την αμοιβαία αναγνώριση, την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας». Στο γεύμα συζητήθηκε και το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρονικής κατασκοπίας ECHELON, και η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία:

1) αποσιωπάται επιμελώς η αμερικανο-βρετανική χρήση και δράση ECHELON,

2) επισημαίνεται η «σημασία» για την «εγκληματικότητα ή για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας», αλλά μόνο όσον αφορά τον οικονομικό και εμπορικό «ανταγωνισμό» τονίζεται η «ανησυχία» της ΕΕ,

3) η Κομισιόν θα παρουσιάσει προσεχώς «έκθεση για μια πιο σίγουρη κοινωνία της πληροφορίας».


Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ