Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Μηχανοκίνητη αντιΝΑΤΟική πορεία

Από την παράσταση «παραμερίζουμε ποιητή για να περάσης», που δόθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το Σάββατο το βράδυ
Από την παράσταση «παραμερίζουμε ποιητή για να περάσης», που δόθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το Σάββατο το βράδυ
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι φιλειρηνιστές της Κρήτης, που πορεύτηκαν μέχρι τη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι τέσσερις Επιτροπές Ειρήνης των νομών του νησιού και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη».

Η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη. Το Σάββατο, οι νέοι φιλειρηνιστές είχαν κατασκηνώσει στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά και το βράδυ της ίδιας μέρας είχαν μοιράσει προπαγανδιστικό υλικό στην κέντρο της πόλης. Την Κυριακή το πρωί, μετακινήθηκαν όλοι στην πλατεία της Αγοράς στο κέντρο της πόλης και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με αυτοκίνητα και μηχανές κινήθηκαν προς τη ΝΑΤΟική βάση.

Οταν η μηχανοκίνητη πορεία έφτασε περίπου 300 μέτρα πριν από την κεντρική πύλη, οι διαδηλωτές αποβιβάστηκαν από τα οχήματα και με πορεία κατευθύνθηκαν προς την είσοδο της βάσης. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, φώναζαν συνθήματα εναντίον του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων. Εξω από την πύλη, τα συνθήματα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί», δόνησαν την ατμόσφαιρα. Οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα πανό, ακριβώς δίπλα από την είσοδο της βάσης, ενώ οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, προς τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια, διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωση, το οποίο επιδόθηκε στον διοικητή της 115ης Πτέρυγας Μάχης.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα επισημαίνεται: «Διαδηλώνουμε ενάντια στο νέο ματοκύλισμα στη Νότια Γιουγκοσλαβία, που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν και στη σειρά μέτρων που παίρνουν για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μιλόσεβιτς με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Σ' αυτά τους τα σχέδια, βρίσκουν και θα βρίσκουν εμπόδιο τους λαούς της περιοχής και ιδιαίτερα το λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Αυτό το δηλώνουν με θράσος οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, που με τις «εκθέσεις» του State Department βαφτίζουν το λαϊκό κίνημα τρομοκρατία και τον ελληνικό λαό τρομοκράτη. Εμείς δηλώνουμε ότι όσες εκθέσεις κι αν γράψουν, όση λάσπη κι αν ρίξουν, το λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, των Βαλκανίων, του κόσμου ολόκληρου, θα ανατρέπει τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους».

Εξάλλου το Σάββατο το βράδυ στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στην πόλη των Χανίων, παρουσιάστηκε από το σωματείο «Πολιτιστική Παρέμβαση», η μουσικοθεατρική παράσταση - αφιερωμένη στα δέκα χρόνια από το θάνατο του Γ. Ρίτσου - «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, η ΠΕΑΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων και ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων, το Σωματείο Οικοδόμων και το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Υδρευση και Αποχέτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ