Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ
Ασβεστη η φλόγα της ειρήνης στις καρδιές μας

Αγωνιστές της Ειρήνης κάθε ηλικίας, από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν χτες στην Κερασίτσα Αρκαδίας, τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης για τον πρωτοπόρο αγωνιστή της ειρήνης, για να πορευτούν μια ακόμα χρονιά και να διαδηλώσουν κατά των ιμπεριαλιστών της νέας τάξης πραγμάτων.

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και κάτω από το ψιλόβροχο φιλειρηνιστές κάθε ηλικίας αποτίσανε φόρο τιμής στον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. «Κρατάτε μέσα σας άσβεστη τη φλόγα της ειρήνης όπως άναψε στην καρδιά του Γρηγόρη Λαμπράκη», ήταν τα λόγια - καλωσόρισμα που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Μιλτιάδης Κοκκινάκος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερασίτσας, στην έναρξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πατρική γη του φιλειρηνιστή αγωνιστή.

«Τιμάμε τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη στο δρόμο του αγώνα που χάραξε μαζί με τόσους άλλους αγωνιστές του λαού», ήταν τα λόγια του Νίκου Τσακανίκα, εκπροσώπου της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο Νέο Δόγμα και τα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ και την κατάσταση που διαμορφώνουν οι νέες εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Κύπρο, στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης που προσυπογράφει τις αποφάσεις των Νατοϊκών, που δίνει γην και ύδωρ για τις νατοϊκές ασκήσεις.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους γιους του Γ. Λαμπράκη και το συνοδοιπόρο του, Μπάμπη Παπαδόπουλο, την ΚΕ του ΚΚΕ, την ΚΝΕ, Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου.

Πορεία κάτω από ψιλόβροχο

«Λαμπράκη ζεις εσύ μας οδηγείς». Το σύνθημα που έδωσε την ορμή για την έναρξη της πορείας των φιλειρηνιστών που πορεύτηκαν από την Κερασίτσα στην πλατεία του Αρεως στην Τρίπολη κάτω από το ψιλόβροχο.

Η πορεία φτάνει στους δρόμους της Τρίπολης και οι κάτοικοι υποδέχονται τους φιλειρηνιστές που φωνάζουν συνθήματα «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ».

Η πορεία καταλήγει στην πλατεία Αρεως. Τους διαδηλωτές καλωσορίζει ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Σάββας Σαβάκης. «Απόψε η πλατεία μας, που έχει το όνομα του του θεού του πολέμου, καταλήφθηκε από φιλειρηνιστές», λέει και καλεί όλο το λαό σε επαγρύπνηση και αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ απευθύνει στους διαδηλωτές ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη Γιώργος. «Είναι εκρηκτική η κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης στην Κύπρο, το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία αποκάλυψε με τον πιο δραματικό τρόπο το φρικαλέο πρόσωπο του ΝΑΤΟ που επιχειρεί να υποδουλώσει τους λαούς και να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών», επισήμανε. «Η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια», υπογράμμισε στη συνέχεια και κάλεσε τους συγκεντρωμένους, τον ελληνικό λαό να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής, να εντείνουν τους αγώνες τους και να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης.

Στη συνέχεια ο γιος του Γ. Λαμπράκη Γρηγόρης διάβασε το ψήφισμα της πορείας. Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα των στρατευμένων νέων που υπηρετούν τη θητεία τους στο ενδέκατο σύνταγμα πεζικού Τρίπολης. «Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς που αιματοκύλησαν τη Γιουγκοσλαβία, οι ιμπεριαλιστές βάζουν μπροστά τα επόμενα σχέδιά τους προετοιμάζοντάς τα με αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις σαν αυτή που πραγματοποιείται στην Κυπαρισία. Δηλώνουμε πως τα σχεδία τους δε θα περάσουν. Θα βρουν μπροστά τους, μπροστά στη φρίκη της Νέας τάξης πραγμάτων, την αντίσταση των λαών των Βαλκανίων», τόνιζαν στην ανακοίνωση και ζήτησαν: «Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ, ΕΕ. Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να επιστρέψει αμέσως το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα από το Κόσσοβο».

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης - αφιέρωμα στον ποιητή της ειρήνης Γιάννη Ρίτσο «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», από την «Πολιτιστική Παρέμβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ