Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο Κλίντον στο τιμόνι της «κεντροαριστεράς»

Στις 2 και 3 του Ιούνη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη με θέμα: «Προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα». Πιθανόν μόνο τα ονόματα των συμμετεχόντων να τα λένε όλα. Συμμετέχουν λοιπόν, οι κ.κ. Μπιλ Κλίντον, Τόνι Μπλερ, Λιονέλ Ζοσπέν, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, Κώστας Σημίτης και οκτώ άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ολοι αυτοί θα στεγαστούν κάτω από τη σκέπη της «κεντροαριστεράς» και θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις πολιτικές τους στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης»...

Βεβαίως, οι προαναφερόμενοι έχουν δώσει ήδη το δείγμα γραφής της «κεντροαριστεράς», όταν πριν ακριβώς από ένα χρόνο πραγματοποιούσαν τη δολοφονική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. θα μπορούσαμε να μείνουμε σ' αυτό για να καταλάβουμε τι περιεχόμενο δίνουν στην «προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα».

Επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει δώσει το στίγμα αυτής της διάσκεψης, αλλά και της δικής του παρέμβασης.

Ας αφήσουμε στην άκρη τους πρωθυπουργικούς κομπασμούς περί δήθεν ισότιμης συμμετοχής σε διεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας. Ο ίδιος γνωρίζει ότι όσο προχωρούν οι διαδικασίες της «παγκοσμιοποίησης» και της πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο τα λαϊκά στρώματα όσο και η χώρα θα περιθωριοποιούνται.

Την παγκοσμιοποίηση τη θεωρούν οι εν λόγω κεντροαριστεροί ηγέτες κάτι σαν «φυσικό φαινόμενο». Πάνω σ' αυτή τη διαπίστωση οικοδομεί την επιχειρηματολογία του και ο ιθαγενής αντίστοιχος. Αποσιωπά, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός ότι αυτή η «παγκοσμιοποίηση» είναι μια πολιτική που χάραξαν οι ιθύνουσες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι το προϊόν των πολιτικών σχεδιασμών που συμπυκνώθηκαν στον όρο «Νέα Τάξη» και αντανακλούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αντανακλούν και τους παγκόσμιους συσχετισμούς σε βάρος των λαών. Ακριβώς γι' αυτό η «παγκοσμιοποίηση» είναι και αναστρέψιμη αφού η ανατροπή της συναρτάται από την πάλη των λαών.

Οκ. Σημίτης επικαλείται τις «κοινές αξίες» των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Βερολίνου. Αυτές είναι «οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας ευθύνης όλων μας». Για κάθε μια από τις «αξίες» αυτές, η ανθρωπότητα έχει πληρώσει ήδη σκληρό τίμημα. Η άνευ προηγουμένου διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών του πλανήτη, η προκλητική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μερικών εκατοντάδων μεγιστάνων, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και της εξαθλίωσης στις αναπτυγμένες χώρες, η πείνα, οι λιμοί που μαστίζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι επεμβάσεις τύπου Γιουγκοσλαβίας, Περσικού, Σομαλίας κλπ. Ολα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της «κεντροαριστεράς», οι δυνάμεις της οποίας ασκούν κυβερνητική εξουσία σ' όλα τα νευραλγικά σημεία του κόσμου.

Και αν μένει ακόμη κάποια αμφιβολία για το ποιόν αυτής της ομήγυρης, για να την ξεδιαλύνουμε αρκεί να σας πούμε ότι εκπρόσωπος και ηγέτης της «παγκοσμιοποιημένης» πλέον «κεντροαριστεράς» θα είναι ο Μπιλ Κλίντον... Χρειάζεται τίποτα άλλο;


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ