Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΙΟ
Με πάθος και οργή στη «φωλιά» των ΝΑΤΟικών

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία φτάνει στη βάση του Ακτιου που βρίσκεται ζωσμένη από τα ΜΑΤ
Η αντιιμπεριαλιστική πορεία φτάνει στη βάση του Ακτιου που βρίσκεται ζωσμένη από τα ΜΑΤ
Ανθρωποι κάθε ηλικίας πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί μια δυναμική πορεία προς τη βάση του Ακτιου, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Με ελληνικές και κόκκινες σημαίες στα χέρια, με συνθήματα, και με το πάθος και την οργή «ζωγραφισμένα» στα πρόσωπά τους, πορεύτηκαν ως τη «φωλιά» των ΝΑΤΟικών.

Από νωρίς το πρωί και στις δυο προβλήτες του πορθμείου Πρέβεζας - Ακτιου είχαν συγκεντρωθεί φιλειρηνιστές από όλες τις γωνιές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για να πορευτούν μέχρι τη βάση των «ΑΒΑΚΣ». Ηταν περίπου 10.30, όταν νέοι άνθρωποι κρατώντας το πάνο της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», μπήκαν επικεφαλής της πορείας. Το πρώτο σύνθημα δεν άργησε να «δονήσει» την ατμόσφαιρα: «Εμπρός λαέ, στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί».

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ο κόσμος δε σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα. Δε σταμάτησε με όλη τη δύναμη της φωνής του να καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, του φονιάδες του ΝΑΤΟ. «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ ή ίδια ιστορία. Χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» και «Κυβέρνηση Σημίτη - υπάλληλοι του ΝΑΤΟ - η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», είναι δυο συνθήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Με κάθε βήμα τους, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στη ΝΑΤΟική βάση, οι φιλειρηνιστές έστελναν ένα μήνυμα αντίστασης, ένα μήνυμα ελπίδας και αγώνα.

Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την είσοδο του πολιτικού αεροδρομίου του Ακτιου, οι διαδηλωτές σταμάτησαν. «Οσο το ΝΑΤΟ θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», μια φωνή, ένα σύνθημα, ένα σαφές μήνυμα προς τους κυβερνώντες.

Ο κόσμος συνεχίζει να πορεύεται προς την είσοδο της βάσης. Από μακριά αρχίζουν να διακρίνονται τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα. Αεροπλάνα «συντονιστές» του ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού και διαρκείς κατάσκοποί του. Πίσω από τα συρματοπλέγματα της βάσης Ελληνες φαντάροι έχουν πάρει διαταγές να παραταχθούν... Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, σε όλες τις γωνιές της βάσης. Μπροστά από τα συρματοπλέγματα περνούσε ο «εχθρός» λαός... Ολες οι πύλες του στρατιωτικού αεροδρομίου, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία. Μπροστά από την κεντρική πύλη, είχαν παραταχτεί πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ, με πλήρη εξάρτυση. Η περιοχή έμοιαζε με στρατοκρατούμενη ζώνη...

«Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί», είναι το σύνθημα που φώναζε ο κόσμος, χτυπώντας παράλληλα ρυθμικά τα χέρια του, όταν η πορεία έφτασε έξω από την κεντρική πύλη. Μια νεαρή κοπέλα, με κόκκινο σπρέι, γράφει ένα σύνθημα. Απαιτεί από τους «Γιάνκηδες» να γυρίσουν στο σπίτι τους. Ο κόσμος έμεινε έξω από τη βάση για περίπου μία ώρα, φωνάζοντας συνθήματα. Στη μικρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Είμαστε το «αγκάθι» για τα γεράκια του ΝΑΤΟ

«Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης. Παλεύουμε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, για μια χώρα πραγματικά ελεύθερη», είπε η Τ. Βασιλείου, μέλος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη». «Θα δίνουμε μαζικό και μαχητικό "παρών" εδώ έξω από τη βάση του θανάτου, όσο αυτή υπάρχει. Οσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών», είπε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου Κ. Σιδέρης.

Ο δήμαρχος του Πασαρώνα Ιωαννίνων, που βρέθηκε στην προχτεσινή κινητοποίηση, Θ. Παπαϊωάνου, τόνισε: «Είμαστε το "αγκάθι" για τα γεράκια του ΝΑΤΟ και τη συμβιβασμένη κυβέρνηση του τόπου μας. Είμαστε όμως παράλληλα και η ελπίδα για όλους τους Ελληνες».

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν Γ. Λαδογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία αφού ανέπτυξε τις συνέπειες που θα έχει για τα Βαλκάνια η διεξαγωγή της άσκησης «DYNAMIC MIX 2000», στη συνέχεια τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα. Από την ιδεολογία μέχρι το έδαφος, τη θάλασσα, τον αέρα. Η παγκοσμιοποίηση στην Ελλάδα έρχεται μέσα από την αποεθνικοποίηση, την ασύδοτη αγορά, τη ληστεία του πλούτου των γειτονικών χωρών, την Ελλάδα στρατηγείο του ιμπεριαλισμού».

Ομως, η Ελλάδα, συνέχισε, του οργανωμένου φιλειρηνικού κινήματος, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να συμπράξει. Εχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Οι λαοί μπορούμε να επιβάλουμε, επισήμανε, το δικό μας συμφέρον, τη δική μας Χάρτα Δικαίου. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε τον ασίγαστο αγώνα μας.

Η νίκη μας στις σημερινές συνθήκες είναι ο αγώνας. Νίκη μας είναι η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατέληξε η Γ. Λαδογιάννη.

Το ψήφισμα της προχτεσινής κινητοποίησης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα επιδοθεί απευθείας στη Βουλή.

Στην προχτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος Σπ. Στριφτάρη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες από Εργατικά Κέντρα της περιοχής, σωματεία και μαζικούς φορείς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Η. Πολύδωρος, πολυπληθής αντιπροσωπεία καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ