Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Προετοιμάζεται η δίκη των ΝΑΤΟικών εγκληματιών

Στις 2 και 3 Ιούνη η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης δικαιολογημένα θα επικεντρωθεί στη γερμανική πρωτεύουσα. Δύο σημαντικά γεγονότα θα ελκύσουν τα βλέμματα προς το Βερολίνο: Το ένα είναι το Ευρωπαϊκό (ανεπίσημο) Δικαστήριο που θα δικάσει τους υπεύθυνους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς, υπουργούς και στρατιωτικούς ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για το βάρβαρο και ολοκληρωτικά αντίθετο προς τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τις ίδιες ώρες, για την ακρίβεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 3 Ιούνη, θα συσκεφθούν στο γερμανικό Κυβερνείο, στη συνοικία του Σαρλότενμπουργκ, οι προσκεκλημένοι του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, συνολικά 13 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Αυτός φυσικά θα είναι και η κύρια μορφή των κατηγορουμένων ΝΑΤΟικών πολιτικών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για την ανενόχλητη διήμερη παραμονή τους και την αδιατάραχτη σύσκεψή τους με θέμα «Μοντέρνα διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα» κινητοποιούνται 2.500 αστυνομικοί, ανεξάρτητα από τις προσωπικές φρουρές (και άλλο προσωπικό) που κουβαλάει μαζί της καθεμιά από τις αντιπροσωπείες.

Είναι περίεργο ότι ενώ σε άλλες πρωτεύουσες π.χ. στην Αθήνα, δημοσιεύτηκαν οι επιστολές του καγκελάριου Σρέντερ προς τους καλεσμένους πολιτικούς, στη γερμανική πρωτεύουσα τηρείται στο σημείο αυτό ως το τέλος του Μάη σιγή. Ως προς τον επίσημο τίτλο της «σύσκεψης κορυφής» στον γερμανικό Τύπο δημοσιεύονται διάφορες ονομασίες: «Μοντέρνα διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα», «Προοδευτική κυβερνητική δραστηριότητα στον 21ο αιώνα», «Σύγχρονη διακυβέρνηση», πάντως πρόκειται για τη συνέχιση της πρώτης παρόμοιας σύσκεψης στη Φλωρεντία τον περασμένο Νοέμβρη, αυτή τη φορά με περισσότερους συμμετέχοντες.

Εκ προοιμίου σημειώνουν κριτικοί παρατηρητές ότι από τις συσκέψεις αυτού του είδους δεν αναμένονται ευνοϊκά αποτελέσματα για τις πλατιές λαϊκές μάζες. Γιατί τα ενδιαφέροντα και συμφέροντά τους βρίσκονται σε αντίθεση με την πολιτική των κυρίαρχων κύκλων των χωρών τους και τη στιγμή ακριβώς που ο Κλίντον αγνοεί τις αντιρρήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πολυδάπανο και φιλοπόλεμο σχέδιο των ΗΠΑ για την κατασκευή της «αμυντικής πυραυλικής ομπρέλας» για τη δήθεν προστασία τους από κράτη όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ, το Ιράν και η Λιβύη! Η πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου θα προκαλέσει νέα - τελείως αδικαιολόγητη - άμιλλα εξοπλισμών, που τα τεράστια έξοδά τους θα φορτωθούν στις πλάτες του αμερικανικού και άλλων λαών της Ευρασίας.

Ο Κλίντον αναμένεται στο Βερολίνο την 1η Ιούνη, θα μεταβεί την επομένη στο Ααχεν για την παραλαβή του βραβείου του «Καρόλου του Μεγάλου» και θα επιστρέψει στη γερμανική πρωτεύουσα για τη διάσκεψη της άλλης μέρας.

Πάντως η επίσημη τελετή της υπογραφής της αμερικανο-γερμανικής συμφωνίας για τους καταναγκαστικούς εργάτες στα χιτλερικά πολεμικά και άλλα εργοστάσια και υπηρεσίες ματαιώθηκε, γιατί οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ