Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Με «πνευματική ρομφαία» η επίθεση...

Βυζαντινό παρασκήνιο για τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος φέρεται να  ασκεί κριτική στις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων, καθώς υπήρξε παρέμβαση και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος , για τους δικούς του λόγους, βρήκε την αφορμή να πάρει αποστάσεις από την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ασκώντας της έμμεση κριτική αλλά με σαφή αναφορά στο θέμα, και, παράλληλα, να στείλει μήνυμα υποστήριξης στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε ομιλία του την Κυριακή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρέπεμψε στη ρήση«απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν απειθαρχεί προς τους νόμους των κρατών, εντός των οποίων υπάρχουν τα μέλη αυτής».

Οι δηλώσεις αυτές αμέσως ερμηνεύτηκαν ως σχόλιο του Πατριάρχη στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων. Εξίσου άμεση όμως ήταν και η αντίδραση από μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, για να ακολουθήσει χτες διευκρινιστική δήλωση εκ της αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου, όπου υποστηρίζεται ότι οι δηλώσεις του Πατριάρχη δεν αφορούσαν τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Στο θέμα υπήρξε και άλλη συνέχεια. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χ. Κονιδάρης, απέδωσε το όλο θέμα σε «εξωεκκλησιαστικούς κύκλους, που επιχειρούν να παίξουν επικίνδυνα και δόλια παιχνίδια με κορυφαίους θεσμούς του έθνους και της Ορθοδοξίας» και καταφέρθηκε κατά του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο μετέδωσε το σχετικό τηλεγράφημα. Στην ίδια δήλωση υποστηρίζει ότι τα όσα είπε ο Πατριάρχης «αφορούν προφανώς τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την τουρκική πολιτεία». Από το ΑΠΕ πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξε στα σχετικά τηλεγραφήματα του πρακτορείου σύνδεση της ομιλίας του Πατριάρχη με το θέμα των ταυτοτήτων.

Χριστόδουλος: Πραξικόπημα της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, στο χώρο της Εκκλησίας συνεχίζονται οι διεργασίες εν αναμονή της σύγκλησης στις 6 του Ιούνη της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Από την πλευρά του αρχιεπισκόπου και σε ένδειξη δυσαρέσκειας προς τον υπουργό Παιδείας ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση Χριστόδουλου - Ευθυμίου. Στη λεκτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, χτες, από την Αίγινα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έδωσε νέα τροπή μιλώντας για πραξικόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο λαός τιμωρεί, εξήγησε και σημείωσε πως δε θα κέρδιζε το κυβερνητικό κόμμα τις εκλογές αν αυτό το πραξικόπημα, της αφαίρεσης δηλαδή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, γινόταν πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, που εκφράζει επίσημα τον αρχιεπίσκοπο, οι αντιδράσεις που θ' αποφασίσει η Σύνοδος θα είναι σε «πνευματικό επίπεδο» και δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «πνευματική ρομφαία» και να προειδοποιήσει ότι όποιος «σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Επίσης, δήλωσε ότι δε φοβάται το χωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά φοβάται ότι «αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι προς ζημία του έθνους».

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας την Κυριακή στην Αγ. Παρασκευή, καταφέρθηκε κατά των «εκσυγχρονιστών» από θέσεις «ελληνορθόδοξου πολιτισμού» υποστηρίζοντας: «Υπάρχουν κάποιοι που οραματίζονται τον εκσυγχρονισμό του έθνους με την απομάκρυνσή του από την πραγματικότητα. Αν απαρνηθούμε την Ορθοδοξία θα γίνουμε άνευροι, ασπόνδυλοι, ανίκανοι να διαμορφώσουμε λόγο στην Ευρώπη». Ενώ ενέταξε το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: «Αμα αρχίσει το ξήλωμα από το ένα, μετά ακολουθεί το δεύτερο και το τρίτο και στο τέλος δε μένει τίποτα. Στα 2.000 χρόνια ιστορικής πορείας του ελληνισμού είναι πιασμένος ο ελληνισμός από το κράσπεδο της Ορθοδοξίας». Και δίνοντας το ιδεολογικό πλαίσιο του «ανένδοτου αγώνα» που κήρυξε ανέφερε: «Σε μια στιγμή που ορισμένοι οραματίζονται τον εκσυγχρονισμό του έθνους με την αποστέρησή του από την πραγματικότητα της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία δεν επιτρέπεται να απογοητεύσει τον λαό. Πρέπει να μείνουν απαρασάλευτα τα λάβαρα της Ορθοδοξίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά στην πιο ακραία εκδοχή κινούνται και πολλοί μητροπολίτες, που χαρακτηρίζονται του περιβάλλοντος Χριστόδουλου. Ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος δεν έκρυψε την πραγματική του ταυτότητα εμπλέκοντας και τον μαρξισμό. «Υπάρχουν κάποιοι, είπε, που κινούνται από τον σπόρο της απιστίας. Υπάρχουν σήμερα κάποιοι που πιστεύουν σε δύο θεούς, τη μασονία και τον μαρξισμό, αλλά ευτυχώς αυτοί είναι λίγοι». Ο δε μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κάλεσε σε παθητική αντίσταση τους πιστούς στην Εκκλησία πολίτες, προτρέποντάς τους να μην παραλαμβάνουν τις νέες ταυτότητες αλλά να εκδίδουν διαβατήρια. Ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «αποφάσισε και ενήργησε ως δικτάτωρ ερήμην του κυρίαρχου λαού, της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, από τους αποτελούντες την εσωεκκλησιαστική αντιπολίτευση, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος άφησε αιχμές για την ύπαρξη λαθών από την ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έδωσε διευκρινίσεις απολογούμενος για τη συγκατάθεσή του στην ομόφωνη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, λέγοντας ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με την πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ