Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με δυο γλώσσες η ελληνική κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να επιβάλει τα όσα αποφασίστηκαν την περασμένη βδομάδα για την οργάνωση μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εκφράσει στον πρωθυπουργό και τη δυσφορία του για την τακτική που ακολούθησε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, αν και συμφώνησε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη «διεύρυνση» της ελληνοτουρκικής συζήτησης για την ανεύρεση Μέτρων Καλής Γειτονίας, στη συνέχεια κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών που ανέλαβε να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχε στη Φλωρεντία ο Γ. Παπανδρέου με τον Ι. Τζεμ.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι είναι απαράδεκτο να καταγράφεται ακόμη η αδυναμία της κυβέρνησης να αρθρώσει ενιαίο λόγο αναφορικά με ένα μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όσα συνέβησαν την περασμένη βδομάδα (από τη μια ο υπουργός Εξωτερικών να συμφωνεί με τον Ι. Τζεμ για έναρξη συζήτησης για την υιοθέτηση Μέτρων Καλής Γειτονίας, και από την άλλη ο υπουργός Αμυνας, την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του να καταγγέλλει αυτή την πολιτική) αποδεικνύουν ότι είναι περισσότερο από απαραίτητο η δημιουργία μιας επιτροπής στελεχών των δύο υπουργείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη συνεργασία τους.

Η συνεργασία των δύο υπουργείων, και μάλιστα σε υψηλό βαθμό, κρίνεται από το ΥΠΕΞ απαραίτητη, καθώς ήδη η ελληνική διπλωματία αντιμετωπίζει την «πρόκληση» μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης για θέματα υψηλής πολιτικής. Μάλιστα, από την πλευρά της η Αγκυρα φροντίζει να κρατά στην επικαιρότητα τα θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν διμερώς.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να επισημανθεί το άρθρο του Σουκρού Ελέκνταγ στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Η Τουρκία είχε προτείνει το 1979 στην Ελλάδα τη μετατόπιση της στρατιάς Αιγαίου ανατολικότερα, με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τον πρέσβη και αρθρογράφο της εφημερίδας «Μιλιέτ», Σουκρού Ελέκνταγ, ο οποίος στο άρθρο του αναφέρει ότι ο ίδιος είχε κάνει την πρόταση, ως γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ελέκνταγ αναφέρει ότι η πρόταση είχε γίνει στις 11 Μάη 1979 στο Στρασβούργο, προς τον τότε γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει μετά τη σχετική συμφωνία των πρωθυπουργών Ετσεβίτ και Καραμανλή στις 10-11 Μαρτίου 1978 στο Μοντρέ.

Η «σύσταση» που είχε κάνει ο Ελέκνταγ, όπως γράφει ο ίδιος, προς τον Ετσεβίτ, ήταν, μαζί με την πρόταση περί μετατόπισης της στρατιάς Αιγαίου και των ελληνικών δυνάμεων από τα νησιά, «η τουρκική πλευρά να θέσει ως όρους την αναγνώριση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και από την άλλη η μετατόπιση της στρατιάς Αιγαίου να μην εκληφθεί ως μόνιμη παραχώρηση προς την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ