Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX 2000»
Η Ελλάδα μια μεγάλη ΝΑΤΟική βάση

Δοκιμάζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος για τη χρήση τους σε νέες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ

Σε δοκιμή της στρατιωτικής υποδομής της Ελλάδας, αεροδρόμια, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις, για τη χρήση τους σε νέες ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις επιβολής της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, εξελίσσεται η ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX 2000», η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, ενόψει της κορύφωσής της με την απόβαση στην Κυπαρισσία την 1 του Ιούνη και τελικής φάσης στον Ασκό - Προφήτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στις 5 του Ιούνη.

Αυτό εξάλλου είναι και το πλαίσιο του σεναρίου πάνω στο οποίο εκτυλίσσεται η άσκηση. «Εκδήλωση αστάθειας» και επέμβαση των «συμμαχικών δυνάμεων» για την επιβολή της τάξης. Για το σκοπό αυτό μπαίνει σε πλήρη, σε επιχειρησιακή λειτουργία το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο της Λάρισας (Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Περιοχής) το οποίο λειτουργεί σαν τοπικό παράρτημα του Στρατηγείου της Νάπολης. Παράλληλα, τέθηκε υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) επίσης στη Λάρισα, με τη μετατροπή του σε Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC), υποσταθμό δηλαδή του Αεροπορικού Στρατηγείου της Νάπολης. Ετσι, μαζί με τον ελληνικό εναέριο χώρο που παραχωρήθηκε στο ΝΑΤΟ, μαζί με το ελληνικό FIR που η αρμοδιότητα ελέγχου του παραχωρήθηκε και αυτή στο ΝΑΤΟ, παραδόθηκε στο ΝΑΤΟ και η ίδια η έδρα και η καρδιά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τα μέσα και τις εγκαταστάσεις που διαθέτει.

Ενας «πόλεμος» κατά τα πρότυπα της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία διεξάγεται τις μέρες αυτές στο ελληνικό έδαφος, θάλασσα και αέρα (με εξαίρεση βέβαια του βόρειου Αιγαίου που με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης κηρύχτηκε «γκρίζα ζώνη»). Μάλιστα και ο τρόπος που εκδίδονται τα ανακοινωθέντα από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας και το περιεχόμενό τους θυμίζουν τα ανακοινωθέντα των ΝΑΤΟικών χασάπηδων κατά τις 78 ημέρες των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. «Σήμερα 7η μέρα της άσκησης DYNAMIC MIX 2000, αυτή εξελίσσεται σύμφωνα με τη σχεδίασή της», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν και ακολουθούν τα στοιχεία για το πόσες εξόδους έκαναν τα αεροπλάνα κλπ.

Συγκεκριμένα, χτες πραγματοποιήθηκαν από αεροδρόμια της Ελλάδας 196 έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών, από αυτά 93 ελληνικά και 103 «συμμαχικά» αεροσκάφη, για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αεράμυνας, διώξεις βομβαρδισμού, ηλεκτρονικού πολέμου και τακτικής αναγνώρισης σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Νότιου Αιγαίου και Ιονίου.

Στη θάλασσα οι ναυτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την απόβαση που θα γίνει στην Κυπαρισσία, στην ακτή Καλό Νερό τα ξημερώματα της 31 Μάη προς 1 Ιούνη. Η αποβατική δύναμη που αποτελείται από 2 ελληνικά αρματαγωγά, 3 αποβατικά των ΗΠΑ, 1 της Ισπανίας, 1 αποβατικό της Τουρκίας, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 πεζοναύτες (ανάμεσά τους και 150 Τούρκοι), έχει αποπλεύσει από τη Σαρδηνία και κατευθύνεται στον τόπο της απόβασης.

Των αποβατικών προπορεύονται 7 ναρκαλιευτικά της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Ναρκοπολέμου της Μεσογείου του ΝΑΤΟ, τα οποία κινούνται προς τον Κόλπο της Κυπαρισσίας. Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Ιονίου βρίσκονται και τα πλοία που προορίζονται για την παροχή υποστήριξης στις αποβατικές δυνάμεις. Οσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις (1.379 άτομα από Ελλάδα, 3.768 από ΗΠΑ και 179 από Ουγγαρία) συνεχίζουν και αυτές τις δραστηριότητες τους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ